POČINJE NAJELITNIJE NOGOMETNO NATJECANJE: Donosimo vam 9 stvari koje niste znali!

Sinoć nam je počela nogometna Liga prvaka! Vraća nam se najelitnije europsko klupsko natjecanje na stadione i na male ekrane. Ovogodišnje 32 ekipe nadaju se kako će upravo oni podići pehar pobjednika Europe. Prošlosezonski prvak Liverpool, koji je u lipanjskom finalu pobijedio Tottenham imat će za zadatak obraniti titulu te pokušati podići pehar sedmi put u svojoj povijesti. Europski divovi kao što su Machester City, Barcelona, Bayern Munchen i PSG realno očekivaju kako mogu puno dalje napraviti nego što su u prethodnoj sezoni. Stoga, donosimo vam devet činjenica koje možda ne znate za ovosezonsko izdanje najprestižnijeg nogometnog natjecanja:

50 SEZONA REAL MADRIDA 

Real Madrid u ovoj sezoni Lige prvaka sudjelovat će 50. put u Ligi prvaka! Zaista nevjerojatno, to je više nego iti jedna druga momčad u povijesti natjecanja. Također, madridski klub ujedno je i rekorder po broju osvojenih naslova, ukupno ih imaju 13. Nadalje, Galacticosi su osvajali pet puta zaredom pehar od 1955. do 1960., a u novije vrijeme u sezonama 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018 pod dirigentskom palicom klupske legende Zinedina Zidana.

ZIDANE I DALJE NEPORAŽEN 

Podatak zvuči zaista za rubriku vjerovali ili ne, ali Zidane drži zapažen rekord kako još nije izbačen iz nokaut-faze Lige prvaka. Usput rečeno, niti jedan trener nije uspio osvojiti četiri Lige prvaka, Zidane je stao na tri te dijeli to mjesto sa Carlom Ancelotijem i Bobom Paisleyjem.



LIONEL MESSI

Ikona Barcelona postigla je nevjerojatnih 112 golova u 15 sezona Lige prvaka te je osvojio natjecanje četiri puta. Iako Barcelona ima izuzetno tešku skupinu u kojoj se nalazi Borussija Dortmund, Inter Milan i Slavia Praha, zasigurno je kako će Messi biti važna karika u igri Katalonaca. No, statistika nam govori kako Messi protiv Intera nije uspio postići niti jedan pogodak! Susreo se s Interom u tri navrata te nije uspio poentirati, a Barcelona je pobijedila samo jednom!

UEFA POMAŽE NAVIJAČIMA

Ulaznice za Ligu prvaka iz sezone u sezonu su bile sve skuplje te mnogi navijači nisu mogli sebi priuštiti odlazak na stadione. No, UEFA je reagirala i spustila cijene ulaznica na 70 eura – i dalje nije idealno ali barem je pomak nego prethodnih sezone. Za primjer možemo uzeti utakmice Barcelone protiv Liverpoola i Manchester Uniteda gdje su gostujućim navijačima naplaćivali više od 100 funti. Navijači su se širom Europe žalili na užasne cijene i u Europa Ligi pa je UEFA ograničila cijenu ulaznica na 45 eura.

CAMP NOU – UTVRDA BARCELONE

Barcelonin dom smatra se jedan od najtežih gostovanja za bilo koju ekipu. Trenutačno je Barcelona nije poražena kod kuće 32 utakmice. Zadnji tko je uspio pobijediti Barcelona na Camp Nou bio je bavarski gigant Bayern Munchen kada su ih u sezoni 2012/2013 pobijedili rezultatom 3-0. Od tog trenutka, 24 ekipe pokušale su pobijedili Katalonce, ali beuspješno. Rekord po broju neporaženosti na domaćem terenu drži također Bayern Munchen. Od 1969. do 1991. nisu pretrpili poraz u 43 utakmice.

VELIKA DVOJKA I BENZEMA

Ronaldo ili Messi? Posljednje desetljeće i pol postavlja se to pitanje. Između njih dvojce podijeljene su Zlatne lopte, Zlatne kopačke, trofeji Lige prvaka, itd., a i razni nogometni rekordi su srušeni. No, u borbu se uključuje i Karim Benzema. Naime, sva trojca imaju priliku prestići legendarnog španjolskog napadača Raula ako zabiju gol u ovosezonskom izdanju Lige prvaka. Raul je zabio u 14 sezona zaredom, a oni bi po jednim pogotkom stigli na brojku od 15 sezona. Bili bi korak bliže drugoj nogometnoj legendi, ikoni Manchester Uniteda, Ryanu Giggsu, koji je to uspio napraviti 16 sezona zaredom.

NIZOZEMSKI VELIKAN AJAX  

Prošlogodišnje osvježenje u Ligi prvaka, Ajax nisu se automatski kvalificirali za grupnu fazu Lige prvaka. Iako su igrali polufinale prošle sezone, zbog lošeg koeficijenta koja nizozemska liga ima, morali su igrati kvalifikacije kako bi osigurali ulazak među elitom. Četverostruki prvaci Europe i prošlogodišnji prvaci Nizozemske pridružili su se u trećem pretkolu Lige prvaka i jedva se provukli protiv grčkog PAOK-a te ciparskog APOEL-a. Očigledan nedostatak De Jonga i De Lighta bit će teško nadomjestiti, ali su nas iznenadili prošle sezone, pa zašto ne bi i ove?

GOLGETERSKE MUKE LUISA SUAREZA

Luis Suarez jedan je od najboljih napadača na svijetu. Uživa igrati za Barcelonu te je za katalonski sastav u Ligi prvaka postigao 20 pogodaka u 48 nastupa. No, ima i jedan negtivan rekord koji bi trebao srušiti ove sezone. Naime, posljednji put kad je Suarez zabio na gostovanju bilo je protiv Rome na Olimpicu te je susret završio rezultatom 1-1. Od tada, odigrao je sveukupno 1691 minuta na gostovanju a da nije zabio pogodak. Priliku za rušenje tog negativnog rekorda imat će protiv Borussije Dortmund danas.

ATALANTA I MILANO

Atalanta će po prvi put u svojoj povijesti igrati Ligu prvaka. Klub je prethodne dvije sezone igrao Europa ligu te su uspjeli osigurati mjesto među elitom završivši treći u talijanskom prvenstvu ispred divova kao što su Inter, Milan i Roma. No, ne mogu biti u potpunosti sretni jer njihovi navijači neće moći gledati domaće utakmice u Bergamu nego u 50 kilometara udaljenom San Siru, domu Milana i Intera. Razlog leži u tome što njihov stadion ne zadovoljava UEFA-ine uvjete te su počeli raditi na stadionu. Što se tiče nogometnog kluba Milana, nisu se kvalificirali za Ligu prvaka te imaju zabranu igranja u Europa ligi zbog nepoštivanja financijskog fair-playa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI