PITANJE KOJE MORI SVAKOG NAVIJAČA: Može li ta mlada rukometna selekcija Hrvatske do medalje na svjetskoj smotri?

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Naša reprezentacija počinje s turnirom u petak, u okviru skupine C koja se igra u Rouenu, a prvi suparnik je Saudijska Arabija koju vodi hrvatski trener Nenad Kljaić.

Hrvatski rukometaši opet pod paskom naše sportske javnosti, u Francuskoj od 11. do 29. siječnja održati će se 25. svjetsko prvenstvo na kojem naša reprezentacija nastupa s pomlađenom momčadi, no s ambicijama koje se ipak kreću do medalje. Jesu li takva očekivanja realna, napose nakon kraha na lanjskim Olimpijskim igrama u Brazilu nakon kojih je izbornik Babić dao, pa povukao ostavku – ostaje nam za vidjeti.

Izbornik Željko Babić odredio je 17 rukometaša za Svjetsko prvenstvo, među kojima su i neki ozlijeđeni igrači. S nadom da će se tijekom turnira oporavit i priključiti u pravom trenutku.

Naša reprezentacija počinje s turnirom u petak, u okviru skupine C koja se igra u Rouenu, a prvi suparnik je Saudijska Arabija koju vodi hrvatski trener Nenad Kljaić. Već dan poslije Babićeve izabranike očekuje dvoboj s Mađarskom. U ponedjeljak, 16. siječnja, Hrvatska će igrati protiv Bjelorusije, u srijedu protiv Čilea, a u petak, 20. siječnja, protiv Njemačke. Sve utakmice osim one s Nijemcima, koja je na rasporedu u 17.45 sati, Hrvatska će igrati u terminu od 20.45 sati.

Izbornik Babić veli:

“Primarni cilj je, to uvijek ponavljamo, što veća i bolja selekcija igrača za Europsko prvenstvo 2018. u Hrvatskoj. Minimalni cilj u Francuskoj je četvrtfinale. To je ono što moramo. Ne trebamo stvarati nikakve pritiske i opterećenja, osobito u ovom stanju u kojem jesmo”.



Na lanjskom EP u Poljskoj Babićeva vrsta je ugodno iznenadila i osvojila brončanu medalju. Očekivalo se više na Igrama u Rio de Janeiru nekoliko mjeseci kasnije, no Poljaci koje smo tako uvjerljivo dobili na europskoj smotri na njihovom terenu u Brazilu na Igrama su bili prejaki.

Nadalje, u odnosu na reprezentaciju koja je prije godinu dana u Poljskoj na EP osvojila brončano odličje, u vanjskoj liniji nedostaju ozlijeđeni kapetan Marko Kopljar i Ivan Slišković koji ima mononukleozu, a zbog obiteljskih razloga na desnom krilu nema Ivana Čupića.

Na Croatia Cupu u Umagu ozljede su zaradili Stipe Mandalinić, Luka Šebetić i Marko Mamić.

“Oni su napravili kontrole, Šebetić i Mamić imaju ozljede stražnje lože, a Mandalinić je dobio udarac u predjelu rebara. Vidjet ćemo kroz sljedeća dva, tri dana hoće li se stanje poboljšati”.

U Francuskoj će kapetansku vrpcu nositi Domagoj Duvnjak, kojemu se na ozljedu koljena na odraznoj nozi nadovezao ukočeni vrat.
Hrvatski rukometaši su već godinama jedna od najvećih uzdanica hrvatskog sporta, a po popularnosti su se rukometaši jedini približili nogometašima.

Hrvatska je do sada na svjetskim prvenstvima osvojila pet medalje – jedno zlato, tri srebra i broncu, a sjajnim dosezima hrvatskih rukometaša možemo pridodati i dvije zlatne olimpijske medalje iz Atlante 1996. i Atene 2004. godine, broncu s Igara u Londonu 2012., te dva srebra (2008, 2010) i tri bronce (1994, 2012, 2016) s europskih prvenstava.

Većina stručnjaka se slaže kako će natjecanje u Francuskoj biti jedno od najizjednačenijih i najkvalitetnijih prvenstava u povijesti. Reprezentacije su podijeljene u četiri skupine po šest momčadi. I ovoga puta nema drugog kruga natjecanja po skupinama, već će se po četiri najbolje reprezentacije iz svake od četiri skupine plasirati u osminu finala, te će se već od te faze igrati na ispadanje.

Dosad je naslov svjetskog prvaka osvajalo devet zemalja, a među njim je i Hrvatska koja se na svjetski tron uspela u Portugalu 2003. godine.

Rekorder po broju naslova jesu Francuzi, s pet trofeja, slijede Švedska i i Rumunjska s četiri naslova Rumunji su posljednji od svoja četiri naslova osvojili još davne 1974. godine, Šveđani čekaju krunu od 1999. godine, dok su Francuzi na tri zadnja SP-a osvojili dvije krune. Iza njih slijede SSSR/Rusija i Zapadna Njemačka/Njemačka sa po tri svjetska zlata, Španjolci, koji brane naslov imaju dva prva mjesta, dok Hrvatska, ČSSR i Jugoslavija imaju po jedno zlato. Katar je na prošlom prvenstvu došao do finala u kojem je izgubio od Francuske, Egipat, Tunis i Katar jedine su neeuropske reprezentacije koje su stigle još do polufinala.

Budimo precizniji sa svjetskim smotrama. Hrvatska rukometna reprezentacija do sada je na svjetskim prvenstvima osvojila pet medalja – jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Najveći uspjeh, ponovimo još jednom, hrvatski rukometaši su ostvarili 2003. godine u Portugalu na kojem su osvojili prvo mjesto.

Srebrnu medalju osvojili su 1995. godine na Islandu izgubivši u finalu od Francuske (19-23). Deset godina kasnije ponovo je osvojeno srebro i to u Tunisu. U finalu je slavila Španjolska (40-34). Hrvatska je osvojila drugo mjesto i na SP koje je održano 2009. godine u našoj domovini. U finalnom susretu igranom u zagrebačkoj Areni slavila je Francuska 24-19.

Na koncu, na prošloj svjetskoj smotri prije dvije godine u Katru u četvrtzavršnici Poljaci su pobijedili Hrvatsku s 24-22. Potom je izbornik Slavko Goluža dao ostavku.

POPIS HRVATSKE REPREZENTACIJE ZA SP 2017. U FRANCUSKOJ

VRATARI: Filip Ivić (Vive Tauron Kielce), Ivan Stevanović (PPD Zagreb), Ivan Pešić (Meškov Brest)
LIJEVA KRILA: Manuel Štrlek (Vive Tauron Kielce), Lovro Mihić (Wisla Plock)
DESNA KRILA: Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Josip Božić-Pavletić (NEXE)
KRUŽNI NAPADAČI: Željko Musa (Magdeburg), Tin Kontrec (PPD Zagreb)
SREDNJI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (THW Kiel), Lovro Jotić (PPD Zagreb), Luka Cindrić (Vardar)
LIJEVI VANJSKI: Marko Mamić (Dunkerque), Stipe Mandalinić (PPD Zagreb), Jakov Gojun (Fuechse Berlin)
DESNI VANJSKI: Luka Stepančić (Paris Saint-Germain), Luka Šebetić (PPD Zagreb)

Raspored utakmica Hrvatske u skupini C:
Petak, 13. siječnja
Bjelorusija – Čile (14.00)
Njemačka – Mađarska (17.45)
HRVATSKA – Saudijska Arabija (20.45)

Subota, 14. siječnja
Mađarska – HRVATSKA (20.45)

Nedjelja, 15. siječnja
Čile – Njemačka (17.45)
Saudijska Arabija – Bjelorusija (20.45)
Ponedjeljak, 16. siječnja
Mađarska – Čile (17.45)
HRVATSKA – Bjelorusija (20.45)

Utorak, 17. siječnja
Njemačka – Saudijska Arabija (17.45)
Srijeda, 18. siječnja
Saudijska Arabija – Mađarska (14.00)
Njemačka – Bjelorusija (17.45)
HRVATSKA – Čile (20.45)

Petak, 20. siječnja
Saudijska Arabija – Čile (14.00)
Njemačka – HRVATSKA(17.45)
Bjelorusija – Mađarska (20.45)

Facebook Comments

Loading...
DIJELI