OVO VAM JE – ‘SUPERLJIGA’! Tko poznaje nogomet u dušu, poput Fergusona i Mourinha, ovako naziva novu ideju!

Foto: Pixabay

U svijetu vlada glad jer bogati nikad nisu siti, sirotinju nitko niti ne pita jeli gladna. Navlas isto je i u nogometu, u najsvježijih priči oko osnivanja Superlige.

”Superljiga”!

Upravo tako su je nazvali najeminentniji nogometni treneri Europe i svijeta, Jose Mourinho i Alex Fergusonovim. Svojim izjavama i ponašanjem nedvosmisleno su dali do znanja što misle o ovoj ideji.

Nogometna Europa je raskoljena. Nikad nogomet nije bio na većoj prekretnici, na idejnom zaokretu. A sve je počelo još davno kada je uopće osnovana Liga prvaka, potom i Europska liga.

Uefa je u sumanutoj jurnjavi za zaredom promijenila nešto što je dobro, odlučila se za hiperprodukcija, za enormnu zaradu, uništila je Kup prvaka, Kup Uefa i Kup kupova. Trajalo je to neko vrijeme, Uefa se obogatila, klubovi isto, ali su klubovi vidjeli da bi mogli zaraditi još vide.
I tu je temelj problema. Klubovi su promijenili vlasnike, danas su vlasnici najvećih europskih klubova špici, američki biznismeni, fondovi, a oni ne drže do nogometa, njima je bitna samo zarada.



Uefa se trza, prijeti igračima. U Uefa su i te kako svjesni da će teško nagovoriti igrače da odustanu od Superlige, jer svaki će od igrača u punoj snazi izabrati novac, prije reprezentacije. I imati će lakonski odgovor, ja sam pod ugovorom s klubom.

Ostaje samo pitanje kako će navijači prihvatit Superligu. U prvi mah se čini da je veći dio Europe protiv. Pa, čak i navijači klubova koji su prihvatili sudjelovanje u Superligi.

Ova ideja, ako zaživi, mode značiti smrt državnih prvenstava, kupova, Lige prvaka, Europske lige i novoizmišljenjog Kupa Konfederacija. znači i smirit europskih i svjetskih kvalifikacija, pa i europskih i svjetskih prvenstava.

No, iako novac znači gotovo baš sve, niti Superliga u ovom svjetskom trenutku, kada pandemija kosi sve pred sobom i kada se gledateljima zabranjuje dolazak na tribine, nema blistavu perspektivu.

Ovo je samo uvod u borbu između najbogatijih europskih klubova i krovne europske nogometne organizacije. Biti će tu još svega napretek.
Kao temelj suvremenog nogometa još uvijek su nacionalna prvenstva i onaj tko dirne u njih mora znati da mode puno i izgubiti. A najbogatiji europski klubovi su upravo u to dirnuli.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI