HRVATSKA JE U POLUFINALU SP-A! Prva pobjeda protiv Brazila došla je baš u najslađem trenutku

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska je u polufinalu Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru usprkos svim predviđanjima i simulacijama superračunala, stranih stručnjaka i kvazieksperata. Nakon izvođenja penala, Vatreni su izbacili Brazilce i napravili su ogroman korak prema ponavljanju uspjeha iz Rusije.

Brazilci su lijepom akcijom uspjeli izbaciti hrvatsku obranu iz ravnoteže u prvoj minuti sudačke nadoknade prvog produžetka. Neymar je energično uletio ispred Borne Sose koji nije želio žešće startati kako ne bi skrivio penal.

Nakon toga je glavna brazilska zvijezda varkom izbacila Livakovića i nakon toga stigla je laka realizacija (105+1). Kakva je to bila akcija Vatrenih i sjajan udarac lijevom nogom Brune Petkovića, Alisson Becker je ostao bez šansi na brazilskom golu!

U prvoj seriji penala zabio je Nikola Vlašić, a Dominik Livaković obranio je Rodrygu. Potom je Lovro Majer zabio za Vatrene, a Casemiro za Selecao iako je Livaković pogodio stranu. Zatim je Luka Modrić bio precizan za Hrvatsku, a Pedro je pogodio za Brazil. Mislav Oršić je bio strijelac za Vatrene, a Marquinhos pogađa stativu i postaje tragičar brazilske momčadi.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska je odigrala pravu, moćnu utakmicu, a sve je počelo u odličnom prvom poluvremenu. U prvih 45 minuta Hrvatska je odigrala najbolje poluvrijeme na SP-u u Katru, s više opasnih akcija i većom kontrolom nad igrom nego što su je imali Brazilci.



Najviše će se ipak pamtiti situacija u kojoj je na svojoj desnoj strani u naletu bio Josip Juranović, a zaustavljen je grubo, startom Danila koji je išao prema glavi Vatrenog, u nasrtaju u kojem je brazilski branič mogao dobiti crveni karton.

Trenutak koji je izazvao reakciju na hrvatskoj klupi dogodio se u 25. minuti, a engleski sudac Michael Oliver odlučio je da je to bilo samo za žuti karton za Danila, bez teže kazne koja bi donijela Brazilu dodatne probleme. Nije bilo intervencije iz VAR prostorije, igralo se dalje, a ostala je sporna situacija s nezadovoljstvom među Vatrenima.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska je svoju najbolju priliku u prvom poluvremenu imala u 13. minuti. Ivan Perišić bio je na udarcu nakon sjajne asistencije Marija Pašalića, ali njegov udarac iz povoljne pozicije u kaznenom prostoru nije bio pravi. Otišlo je pokraj gola u situaciji u kojoj se Alisson mogao naći na ozbiljnom iskušenju na brazilskim vratima.

Na brazilskoj strani, najviše je prijetio Vinicius na svojoj lijevoj strani, a nakon jednog pokušaja koji je završio u hrvatskom bloku u 20. minuti, pamti se i Neymarov udarac koji je završio u rukama Livakovića.

Hrvatski golman bio je na iskušenju u odmjeravanju s Neymarom i u 42. minuti, kada je pokupio loptu nakon što se Brazilčev pokušaj iz slobodnog udarca odbio od hrvatskog živog zida.

Brazil je započeo drugo poluvrijeme s dvije opasne prijetnje, oba puta s Livakovićevim dobrim reakcijama. U drugoj situaciji, nakon što je bilo dosuđeno brazilsko zaleđe, hrvatski protivnici tražili su penal zbog igranja rukom Juranovića u 16-ercu.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nakon što je trajala provjera u VAR prostoriji, sudac Oliver na koncu je pokazao kako takvo igranje rukom nije kažnjivo te da će se igrati dalje, bez kaznenog udarca koji su zazivali Brazilci.

U nastavku igre, Hrvatska je zaprijetila Perišićevim ubacivanjem koje je bilo previsoko za Pašalića u naletu, a Brazil je svoju novu šansu stvorio u 55. minuti. Livaković je sjajno obranio Neymaru koji je pokušao poslati loptu u mrežu udarcem u bliži kut, ali nije uspio iznenaditi hrvatskog golmana.

Livaković je ponovno bio sjajan u 66. minuti, nakon što se Lucas Paqueta izborio za udarac iz blizine, golman Vatrenih ušao je u taj šut brazilskog igrača i spriječio je slavlje protivničke momčadi. Novo Livakovićevo spašavanje dogodilo se desetak minuta kasnije.

Nakon brze brazilske akcije, pucao je Neymar koji je kroz noge htio svladati hrvatskog golmana, ali to nije prošlo, stigla je još jedna obrana fantastičnog hrvatskog golmana.

Novo iskušenje za Livakovića dogodilo se u 80. minuti. Brazilci su razvukli hrvatsku obranu prebacivanjem lopte s desne na lijevu stranu, slijedila je povratna lopta za Paquetu, a njegov udarac je završio u rukama dobro postavljenog čuvara mreže Vatrenih.

U posljednjih 10 minuta regularnog dijela igre Paqueta je dva puta pokušavao iz sredine 16-erca, oba puta u hrvatski blok, a Vatreni su probali ubacivanjima Perišića i Sose prema kaznenom prostoru u 89. minuti.

Prvi dio produžetaka donio je brazilsko veselje. Neymar je u sudačkoj nadoknadi, nakon što je istekla 105. minuta, zaključio lijepu akciju Brazilaca, s ulaskom ispred Borne Sose i mirnom realizacijom nakon što je uspio proći Livakovića, a Hrvatska je koju minutu ranije mogla doći vodstva.

Bruno Petković je na lijevoj strani odličnom varkom izbacio dvojicu Brazilaca, a potom je pronašao Marcela Brozovića na čistom udarcu, ali jak šut nije bio precizan.

U drugom dijelu produžetaka stiglo je i veliko hrvatsko slavlje. Bruno Petković je u 117. minuti odličnim udarcem poslao loptu u Alissonovu mrežu, na kraju akcije koja je šokirala Brazilce, a Vatrenima je donijela izjednačenje i kako se pokazalo, odluku u raspucavanju s 11 metara – koje je donijelo novo veliko hrvatsko slavlje!

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

HRVATSKA – BRAZIL (Uživo od 16.00)

HRVATSKA: Livaković – Juranović. Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Perišić

BRAZIL: Alisson – Militao, Marquinos, T. Silva, Danilo – Casemiro – Raphinha, Paqueta, Neymar, Vinicius – Richarlison

Izbornik Zlatko Dalić uoči velike utakmice je rekao: “Sve znamo o Brazilu, sjajna momčad. Ali znamo i koliko vrijedi Hrvatska. Igrači će sigurno dati sve od sebe”.

Na zadnjoj utakmici okupilo se oko 800 hrvatskih navijača, najmanje na prvenstvu jer je većina uzela paket od tri utakmice. Dobra vijest je da je puno čartera poletjelo prema Dohi i očekuju se krcatije tribine nego kao protiv Japana.

Veliki broj navijača dolazi u Katar. Bit će ovo za Vatrene najveća podrška do sada. Prema nekim izvorima brojni navijači će čak ostati i van stadiona. Ne sumnjamo da će Hrvati danas oduševiti svijet.

Skupina od deset hrvatskih navijača privedena je u Dohi zbog “uništavanja javne imovine”. javlja 24 sata. Naime, sve se odigralo prije nekoliko dana, uoči utakmice s Japanom, kada su navijači odlučili betonske kocke ispred hotela u kojem su smješteni Vatreni obojiti u bijelo i crveno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI