ODLUKA KOJA JE PODIJELILA JAVNOST I STRUKU! Dva stručnjaka dva različita tumačenja…

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Bura nakon utakmice Osijek-Lokomotiva još se ne stišava, a ulje na vatru još je više nadodala odluka sudca Duje Strukana o ne sviranju najstrože kazne za Osijek nakon što je u šesnaestercu Marković faulirao Pilja.

I kako to obično biva kod nas imamo dva u potpunosti različita mišljenja oko istog problema. Naime, Mario Strahonja naše “oko Sokolovo” je dojma da je kazneni udarac postojao pošto je igrač dobio udarac u predjelu buta, a o ne oglašavanju VAR-a ima objašnjenje.

– VAR se nije oglasio vjerojatno jer su se striktno držali uputa i pravila, u kojima piše da se ne smije uključivati i dati drugi šansu sucu ako nije jasna i očigledna pogreška – objašnjava Strahonja i dodaje:

– Ja smatram da je taj protokol prekrut jer najvažnija mora biti ispravna odluka. A da je glavni sudac pogledao snimku, sigurno bi donio drugačiju odluku.

Dakle možemo zaključiti da Strahonja smatra neopravdanim ne uključivanje VAR-a te kako bi sudac po pregledu dosudio kazneni udarac i time okrenuo vjerojatno utakmicu na stranu osječana.



No sa druge strane, da nebi bilo konsenzusa oko ičega, drukčije je mišljenje izrekao Miroslav Vitković, Uefin kontrolor suđenja u emisiji ‘Treće poluvrijeme’ na HNTV-u:

– U situaciji kada je napadač djelomično izgubio kontrolu nad loptom obrambeni igrač ulazi u njegovu liniju kretanja i nalazi se ispred njega i njegova noga je ispred napadača i igra prema lopti. Nakon toga dolazi do kontakta, odnosno duela i igrač pada. Iz ovog kuta vidimo da je njegova noga ispred, da je obrambeni igrač bliži toj lopti i da nema prekršaja. Sudac koji se nalazio u vrlo dobroj poziciji, što se od njega očekuje, donio je ispravnu odluku – zaključio je Vitković.

Nakon više puta pregledane snimke događaja u 60-toj minuti mi se nekako ne možemo oteti dojmu da je prekršaj postojao jer se obrambeni igrač ubacuje u putanju nadolazečeg Pilja te ga svojim koljenom i tijelom odnosi od lopte u izglednoj poziciji za postizanje pogotka. Objašnjenje ne imanja lopte pod kontrolom nije realno pošto si je igrač dao pas unaprijed baš kako bi se našao u ispred obrambenog igrača Lokosa.

Naše viđenje je da je Osijek oštećen u ovoj situaciji ali sudačka odluka se neće promijeniti, a nova sezona donosi utakmice na domaćoj i Euro sceni i priliku za novo dokazivanje na terenu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI