NOVA ZVIJEZDA REPREZENTACIJE: Za mladu Njemačku je zaigrao samo radi toga jer ga nitko nije zvao iz Hrvatske

Screenshot: Instagram/Josip Stanišić

Za Hrvatsku bi uskoro trebao debitirati Josip Stanišić. Izbornik ga je uvrstio na reprezentativni popis za listopadske utakmice protiv Cipra i Slovačke, a trebao bi pomoći na poziciji koja je za Hrvatsku već nekoliko godina najveći problem, onog desnog beka.

Stanišić tu poziciju fantastično pokriva u Bayernu, a sposoban je zaigrati i na zadnjem veznom te stoperu.

Karijeru je započeo kao ‘šestica’, a Julian Nagelsmann potpuno je poludio za fantastičnim Hrvatom.

Upravo i on koristi njegove sjajne predispozicije, tako da je ove sezone za Bavarce igrao na sve tri pozicije koje može pokrivati. Visok je 186 cm, rođen je u Münchenu u koji su njegovi roditelji stigli iz Slavonije. Njegov otac također se bavio nogometom, a dobio je priliku pokazati se u Bayernu, no brzo je shvatio kako to nije za njega. Zato je za njegova sina.

Njemački, ali i hrvatski mediji poludjeli su za svestranim Josipom, koji je svoju karijeru započeo u 1860 Münchenu, a potom u Fürstenfeldbrucku iz kojeg je 2017. godine otišao u Bayern. Godine 2016. se imao priliku iskazati pred Danijelom Lučićem, direktorom-volonterom za dijasporu, koji je okupio 14 i 15-godišnjake iz Njemačke te im organizirao utakmicu protiv hrvatske reprezentacije tog uzrasta. Tamo se pokazao Marco Pašalić, sadašnji igrač Borussije iz Dortmunda, ali ne i Stanišić. Imao je problema s ozljedom te se nije pokazao u najboljem svijetlu.



Iz HNS-a ga više od dvije godine nitko nije kontaktirao. Zato ne čudi podatak da je Stanišić bio na rubu igranja za Njemačku. Ulogu njegova menadžera preuzeo je Dieter Hoeness, zvučno ime njemačkog nogometa, bivši reprezentativac, glavni menadžer Herthe i Stuttgarta te brat nekadašnjeg predsjednika Bayerna Ulija. Dieter se borio da Stanišić zaigra za Njemačku, a kada vas vrbuju da igrate ze Elf, znate da nešto dobro radite.

Hoeness mu je ‘pripremio’ njemačku reprezentaciju, a tu priliku Josip je prihvatio. Njegovi roditelji danas tvrde da je pristao samo zato što je znao da ga nastupanje za mlađe uzraste ne veže doživotno za Njemačku, ali i činjenica da ga iz Hrvatske nitko nije kontaktirao.

Ljeto 2018. godine proveo je uz TV navijajući uz obitelj za Vatrene. Niko Kovač iste ga je godine vodio na pripreme seniorske momčadi, a debitirao je protiv PSG-a, a putovao je i u SAD s prvom momčadi. Ubrzo je zaigrao za mlađe uzraste Njemačke te je skupio dva nastupa, protiv Nizozemske i Armenije, no njegovo srce nije bilo mirno. Za Njemačku više nije igrao, i tamo su ga zaboravili sve do ove godine.

Za prvu momčad Bayerna debitirao je 10. travnja ove godine i to na poziciji lijevog beka. Josip ne bira, gdje ga postavite na terenu, on će igrati, dati sve od sebe i pokazati da je taktički sposoban držati četiri, pet pozicija na terenu. Novi trener Bayerna Nagelsmann potpuno se zaljubio u Hrvata te je od početka sezone skupio čak sedam nastupa za Bavarce. Pomogla mu je ozljeda Pavarda, ali i otkako se Francuz oporavio Nagelsmann gura Stanišića; igrao je desnog beka, stopera, a okušao ga je i na poziciji zadnjeg veznog, gdje je također oduševio Nijemce.

Tajnik mladih reprezentacija, Josip Tomaško, kontaktirao je Lučića te mu poručio kako bi sa Stanišićem trebali ponovno pokušati. Lučić nije gubio vrijeme te je nazvao Josipovog oca, Damira:

“Želite li da vaš sin nastupa za Hrvatsku?”, upitao je, a kao iz topa uslijedio je i odgovor: “Odmah!”

Stanišić će tako debitirati i za prvu momčad Hrvatske, a Nijemci vjerojatno lupaju glavom u zid što nisu pravovremeno reagirali, ali tko im je kriv, Hrvatska je napokon bila brža.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI