VJERNIK KOJEM JE STALO I DO OBRAZOVANJA! A lako se moglo dogoditi da danas slušamo jednu drugu rečenicu

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dominik Livaković vodi loptu, odlučuje se na skok šut i pogađa za tri poena!

Lako smo danas mogli slušati i ovakve rečenice na televizijskim i radijskim postajama. Jer, Dinamov vratar Livi koji u pet europskih utakmica nije primio niti jedan gol, rođeni Zadranin, sa sportom se počeo baviti igrajući košarku.

Zadar jest grad košarke, ali realno, u zadnjih nekoliko dekada više je dao proslavljenih nogometaša nego košarkaša. Čak je dao i najboljeg nogometaša svijeta u jednom trenutku, Luku Modrića.

Čini se da Livaković ide njegovim tragom. Danas je sigurno jedan od boljih europskih vratara a i najvrijedniji je eksponat u Dinamovoj riznici sjajnih nogometaša. Skroman, samozatajan, a tako pouzdan, energičan i mudar je na gol crti, stoga nije čudo da je nakon svjetske smotre u Rusiji, gdje je bio treći vratar i jedini od 23 igrača nije odigrao ni minute – danas prvi izbor Zlatka Dalića u reprezentaciji.

Onaj tko želi pokvariti prekrasnu priču odmah će spomenuti neke kikseve u reprezentacije u posljednje vrijeme. No, ti se kiksevi pamte isključivo iz razloga što znamo koliko je Livaković dobar. A najvećim svjetskim vratarima također svi pamte greške. Davno znamo da nema čovjeka koji u svom radu nije pogriješio.



Međutim, u skupini Europske lige Livaković niti jednom nije napravio nešto pogrešno. Uz svoju obranu najzaslužniji je za pet utakmica Dinama bez primljenog gola. Isto tako, za Livakovićev doseg zaslužna je cijela momčad, obrana počinje od napada, a vratar je tu kao zadnji osigurač. Inače, Livaković ima ugovor s Dinamom do 2024. godine, a godišnja plaća mu je šest stotina tisuća eura.

Kao mladi vratar Zadra u četiri sezone igrao je gotovo svaku utakmicu, debitirao je u Prvoj ligi prije osam godina, nakon boravka u Zagrebu zakapario ga je Dinamo, a u listopadu 2016. godine, nije to tako davno, stao je na vrata modrih umjesto Carvalha. Uzlet mu traje i danas. Nije prošlo puno, niti dvije godine, već je došao i poziv za reprezentaciju, kod izbornika Ante Čačić.

Prvi nastup za A selekciju upisao je na China Cupu protiv reprezentacije Čilea, a ponovimo, bio je jedan od tri vratara na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Svoj službeni debitantski nastup zabilježio je na utakmici protiv reprezentacije Engleske u sklopu Lige nacija, 12. listopada 2018. godine na Rujevici u Rijeci. Od tada je siguran prvi vratar nacionalne vrste.

Naravno da ga je nogometna Europa upoznala, Dinamo je već odbio njegov odlazak u Montpellier za sjajnih sedam milijuna eura. Tada je njegov sugrađanin i prijatelj Luka Modrić baš savjetovao da ostane još u Dinamu. Cijena mu je sad uvećana, ali on se ne zamara neposrednom budućnošću kad je sadašnjost tako lijepa.

Iskreno priznaje…

“Kao Ladić karijeru sigurno neću završiti u Dinamu. Druga su vremena. Rijetko koji igrač provede karijeru u jednom klubu. Imam ambiciju dokazati se na visokoj razini i vidjeti što mogu, a i Dinamo živi od prodaje igrača. Svi smo svjesni da će jednoga dana doći vrijeme za rastanak!”

U smiraju ove priče spomenimo i jedan neuobičajen detalj kojeg je zapljusnuo Livakovića prije negdje godinu dana. Na svojoj twiter stranici bivši golman Reala Iker Casillas doslovce je objavio:

“Ove godine sam pratio Dominika Livakovića. Igra za Dinamo Zagreb. 24 godine. Zanimljiv golman.”

A Casillasovu stranicu prati devet milijuna ljudi!

Vjernik je Dominik Livaković, a priznaje da se najbolje opušta razmišljajući o svom djedu koji mu je bio najveća potpora na početku karijere. U nogometnim krugovima slovi i kao sjajno školovan igrač, završio je diplomaciju i međunarodne odnose, koje eto sad usavršava u Europskoj ligi. S nadimkom “Mister zero”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI