Tko su glavni favoriti za osvajanje Lige prvaka?

Foto: Антон Зайцев / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Liga prvaka ulazi u najzanimljiviju fazu, kad su moguća i iznenađenja svih vrsta i kad ćemo moći na pravi način procijeniti tko su pravi favoriti za osvajanje najcjenjenijeg svjetskog trofeja u klupskom nogometu. 

Nakon grupne faze i na osnovu dosadašnjih igara i rezultata šesnaest preostalih momčadi u domaćim natjecanjima moguće je izdvojiti nekoliko momčadi koje s pravom pretendiraju na poznati trofej ‘s ušima’. Ovdje ćemo izdvojiti njih osam. 

Po kvaliteti momčadi i igre, jedan od glavnih favorita je momčad Manchester Citya. City je već godinama u vrhu, ali nikada na njemu. Guardiola je stvorio dobro uigran stroj, koji melje protivnike u domaćem prvenstvu, ali u prethodnim sezonama su u Europi zapinjali u završnim koracima. Je li ovo sezona u kojoj će se plavi dio Manchestera po prvi put radovati naslovu prvaka Europe ostaje za vidjeti. Rezultati uživo izgledaju vrlo dobro.

Slična priča kao za City može se ispričati i kad je riječ o PSG-u, izuzevši situaciju na klupi. Dok je Guardiola već ‘pustio korijenje’ u Manchester Cityu, u PSG-u su godinama u potrazi za trenerom koji će im donijeti naslov prvaka Europe. Je li to Mauricio Pochettino? Teško je reći, ali šanse su mu manje sada kad se zna da na ljeto napušta klub. Prošlog ljeta su dovedeni osvajači Lige prvaka Messi, Ramos i Wijnaldum te sjajni mladi vratar Donnarumma, s ciljem da se konačno dođe do velikog trofeja, pa će sve osim titule biti smatrano neuspjehom. 

Bayern je uvijek jedan od glavnih favorita. U Bundesligi su već godinama bez prave konkurencije te povremena posrtanja neće utjecati na atmosferu u momčadi. Vratar Neuer je trenutno izvan stroja, kao i još neki igrači, ali budu li svi zdravi u završnici, nema sumnje da mogu otići do kraja. 



Liverpool je u sjajnoj formi, iako su na početku sezone imali nekih posrtaja. Kloppova magija još daje rezultate, a kvalitete u momčadi ne nedostaje. Salah i Mane iza sebe imaju odličan nastup na Kupu Nacija, napadački potencijal je dodatno osvježen nekim novim imenima, s bokova i dalje prijeti sjajni dvojac bekova, a obrana je čvrsta. 

Inter je lani suvereno osvojio Serie A, a čini se kako bi ove godine mogli biti još uvjerljivij. Odlazak Lukakua do sada se nije osjetio, sjajno ga je naslijedio Džeko, a Lautaro je ove sezone za godinu iskusniji i jednako kvalitetan. Ostatak momčadi je dobro izbalansiran, a iako na klupi imaju relativno neiskusnog Inzaghija, to nadoknađuje iskustvo ključnih igrača. 

S liste se ne može izostaviti Ajax. Nizozemski prvak nije u krugu najužih favorita, ali momčad koja u prvih pet mjeseci sezone zabije 102 gola i primi samo deset, a kroz grupnu fazu Lige prvaka se prošeta sa šest pobjeda, ne smije se unaprijed otpisati unatoč nedostatku iskustva. 

Otpisati se ne smije niti aktualni prvak Chelesea. Igra Tuchelove momčadi nije na razini prošlogodišnje, ali ni prošle sezone nisu umirali u ljepoti. Iako je teško očekivati da će na taj način dva puta zaredom osvojiti Ligu prvaka, otpisati ih se ne može. 

I za kraj – kakva bi to lista favorita za osvajanje Lige prvaka bila da na njoj nema kluba koji je ovo natjecanje osvajao najviše puta – Real Madrid ima kvalitetu, iskustvo i trenera koji zna kako se osvaja Liga prvaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI