PREDSJEDNIK FIFE FINANCIRA BORBU PROTIV KORUPCIJE! Odnedavno je i sam pod istragom

Screenshot

Svjetska nogometna federacija (Fifa) pomoći će u financiranju agencije za borbu protiv korupcije u sportu, izjavio je predsjednik Fife Gianni Infantino.

O stvaranju agencije slične antidoping agenciji (WADA) koja bi se bavila korupcijom u sportu, namještanju rezultata mečeva i utjecajem organiziranog kriminala, razgovara se već više od desetljeća, ali do sada nije podnesen konkretan prijedlog.

“Mi u Fifi spremni smo investirati u to… Možda bi stvaranje takve agencije pomoglo da sport postane narednih desetljeća siguran”, rekao je Infantino na jednom skupu u organizaciji UN-a u Austriji.

Infantino je podršku osnivanju nove agencije dao prilikom potpisivanja sporazuma o suradnji s Uredom UN-a za borbu protiv droge i kriminala sa sjedištem u Beču.

Na skupu su govorili i diplomati Rusije i Katara, zemalja koje su pod sumnjivim okolnostima dobile organizaciju Svjetskih prvenstava 2018. i 2022, zbog čega je Fifa 2010. godine zatražila od švicarskih vlasti istragu.



AP navodi kako je istovremeno u Švicarskoj počelo suđenje trojici optuženih, među kojima su vlasnik i predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi i bivši generalni direktor Fife Gerome Valke.

Ovo suđenje je rezultat dugogodišnje američke i švicarske zajedničke istrage korupcije u nogometu, koja je dovela do uklanjanja cijele generacije službenika Fife i izbora Infantina na njeno čelo 2016., navodi AP.

Presude još nisu donesene, iako je kriminalistička procedura pokrenuta i protiv Infantinovog prethodnika Seppa Blattera i bivšeg predsjednika europske nogometne organizacije (Uefa) Michela Platinija zbog navodnih malverzacija s fondovima Fife.

“Nikada ponovno. Nikada ponovno korupcija u nogometu”, rekao je Infantino, koji je i sam pod istragom u Švicarskoj zbog sastanka s državnim tužiteljem Michaelom Loberom, koji je prije dva tjedna podnio ostavku, jer nije napravio zapisnik o tom sastanku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI