MOŽE LI DALIĆ PODIGNUTI MOMČAD? Reprezentacijski ciklus s puno nepoznanica

screenshot

Evo nas ponovno pred novim ispitima za hrvatsku reprezentaciju u Ligi nacija koja nam do sada baš nije legla kao natjecanje. Zlatku Daliću sutrašnja utakmica sa Švicarcima u St. Gallenu treba poslužiti kao lakmus papir kako bi što bolje složio kockice za predstojeće utakmice sa švedskom i francuskom u Zagrebu.

Iako se Liga nacija još nije ustalila kao reprezentativno natjecanje bodovi koje donosi nikako se ne smiju shvaćati olako a to zna i naš izbornik koji je za ovaj ciklus ostao opet bez pehiste Vrsaljka i Rebića koji je ozlijedio rame. No u akciju barem u prvom poluvremenu vraća se Luka Modrić što je i najveće pojačanje za našu reprezentaciju.

Možemo mi misliti što želimo ali Luka je nezamjenjivi pokretač ove hrvatske reprezentacije i igra bez njega nije na razini reputacije vatrenih.

Luka igra i dalje na vrhunskom nivou i pravi je izvor polemika u španjolskoj gdje Marca zaziva čelništvo Reala da ponude našem kapetanu novi ugovor na još godinu dana, pošto se njegov nasljednik ne vidi kako u reprezentaciji tako i u klubu.

Uz Luku u sredini bi svoju priliku trebali dobiti Pašalić, Kovačić ili Perišić i Brozović tako da bi kvartet u sredini i nakon odlaska Rakitića trebao biti naš najjači dio momčadi.+



Pašalić je nastavio raditi u Atalanti ono što je radio i prošlu sezonu a to je razigravanje suigrača, asistencije i golovi. Na ovo okupljanje je došao nakon odličnih partija na otvaranju Serie A koju trenutno predvodi njegova Atalanta.

Brozović je i dalje nepoznanica što se tiče nastavka karijere pošto se već dulje vremena nagađa kako ga se Inter želi riješiti, ne zbog neospornih igračkih kvaliteta, već zbog čestih ispada van terena. Ipak Marcelo nikada nije kiksao na terenu tako da će vjerojatno i sutra pružiti partiju koja se od njega očekuje a to je puno trke, agresivnosti i točnih dodavanja.

Mateo Kovačić je prošle godine bio izabran za najboljeg igrača Chelsea a njegov trener Lampard ne može zamisliti sastav bez njega. Mateo uistinu pruža odlične partije u klubu ali u reprezentaciji ga uvijek nešto koči ali sredina bi bila propusnija bez njegove trke i pokrivanja igrača.

Perišić nakon sezone iz snova u Bayernu ipak nije uspio ostati u Münchenu već se vratio Conteu u Inter gdje je čini se još uvijek neshvaćen mada ga je trener pohvalio glede njegovih nastupa na početku sezone. Perišić uvijek nudi probojnost po lijevoj strani a često je opasan i u završnici tako da možda njemu dajemo malu prednost pred Kovačićem.

U početnih 11 mogao bi se ugurati sigurno i Vlašić koji nije ostvario transfer u neku od liga petice ali i dalje nastavlja s dobrim partijama u ruskoj ligi.

Rusija je postala novi dom i za Lovrena koji je dohvatio startnu postavu u Zenitu a pretpostavljamo kako ga se i Klopp vrlo često sjeti zadnjih dana. Dejan je više nego pouzdan branič koji će više nego korektno odraditi svoj dio posla.

Vida nije briljirao u zadnjoj utakmici u turskoj no nadajmo se kako je svoju seriju pehova ispucao pred reprezentativne utakmice te da će uz Lovrena odraditi svoju zadaću u bekovskom paru.

Bočne pozicije pokriti će vjerojatno na početku Jedvaj i Barišić. Dok Barišić igra sjajno u Rangersu, Jedvaj je promijenio klub u Bundesligi te je Bayer zamijenio Unionom iz Berlina gdje će imati zagarantirano mjesto u prvoj postavi, no i Tin ima slične probleme kao Kovačić u vatrenom dresu.

Vratarska pozicija zauzeta je sjajnim Livakovićem za kojeg se nadamo kako je iza sebe ostavio protekle dvije utakmice u Ligi nacija.

Napad će predvoditi Kramarić koji je u životnoj formi a za drugo mjesto pretendiraju Brekalo i Petković barem za početak utakmice. Ako će Dalić zaigrati s četiri klasična vezna Perišić bi mogao biti uz Kramu u napadu.

Zlatko Dalić najavio je kako će u utakmici sa Švicarcima pružiti priliku igračima koji nisu igrali toliko tijekom kvalifikacija i dosadašnjih utakmica u Ligi nacija ali pretpostavljamo kako će se te zamjene najviše događati nakon prvih 45 minuta.

Od aduta s klupe osim već spomenutog Vlašića tu su još i Rog te Badelj koji je uspio doći na okupljanje unatoč koroni. Ćaleta-Car je ostao u francuskoj iako je bilo naznaka da ga Marseille želi prodati kako bi napunio blagajnu dok je Bradarić dohvatio bez problema prvih 11 u Lillu a tu su još Uremović i Melnjak od braniča.

Ante Budimir će sigurno doći zadovoljan na okupljanje pošto je realizirao posudbu u Osasunu isto kao i prvi topnik prošlogodišnjeg HNL-a Čolak koji se skrasio u grčkom velikanu PAOK-u. Josip Brekalo ima zagarantiranu minutažu u Bundesligi u svom Wolfsburgu a Petković je unatoč nesporazumima s izbornikom ipak na reprezentativnom okupljanju.

Ipak ovo su samo nagađanja a možda nas Dalić i iznenadi nekom postavom koja nije očekivana od samog početka, gdje bi stvarno igrači koji nisu imali minutažu priliku dobili od prve minute.

No moramo čekati do sutra navečer i prijateljsku utakmicu na Kybunparku da vidimo što je Dalić smislio.

Očekivani sastav:  Livaković – Jedvaj – Lovren – Vida – Barišić – Modrić – Brozović – Kovačić – Pašalić – Kramarić -Perišić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI