Kako je došlo do odvajanja? Bogati klubovi osnovali ligu koju kreiraju po svojoj priči

Screenshot

Vijest o stvaranju Super lige je priča koja već određeno vrijeme kruži nogometnim svijetom. Bilo je i špekulacija kako su čelni ljudi najbogatijih kluba i UEFA sjeli za isti stol te pokušali dogovoriti zajedničke termine koji bi išli u korist jedne i druge strane.

Tako se pojavila informacija kako će u skorije vrijeme Liga prvaka doživjeti transformaciju. Po novom modelu više ne bi trebalo biti grupnih faza nego bi se igralo na ligaškom sistemu gdje bi se klubovima u početnoj fazi osiguralo odigravanje barem 10 utakmica, pet kod kuće i pet u gostima.

Samim time bi se povećao i broj klubova u Ligi prvaka pa bi tkz. “manji klubovi” mogli biti u istom natjecanju kao i veliki klubovi.

Također, UEFA je odlučila osnovati i treće nogometno natjecanje pod nazivom Konfederacijski kup koji bi bio nešto kao Intertoto kup koji je ukinut prije više od desetljaća.

Tako bi se osiguralo klubovima iz drugih, manjih nogometnih liga stjecanje europskog iskustva.



No, sigurno je UEFA-u poremetila ova vijest kako se osniva Super liga u kojem bi bili samo najbogatiji klubovi Europe, ili najbolji, kako vam je volja.

Trenutačno je potvrđeno 12 klubova koji bi igrali ovu ligu, a planira se da sveukupno bude njih 20.

Predvodnik ovog projekta ili veliku ulogu ima Real Madrid. Naime, njihov predsjednik Florentino Perez je imenovan čelnikom ovog natjecanja.

Realov predsjednik je u izjavi istaknuo kako je cilj postići da nogomet dobije mjesto koje zaslužuje u svijetu. Perez je dodao da su se vodili željama navijača, spominjući više od četiri milijuna nogometnih zaljubljenika i zaljubljenica u svijetu.

U skupini od 12 klubova koji su imenovani kao osnivači novog natjecanja nema PSG-a, europskog doprvaka i sudionika polufinala ovosezonske Lige prvaka. Taj izostanak privukao je pažnju, a nagađa se da je razlog u vezama koje održava Nasser Al-Khelaifi, katarski biznismen na čelu pariškog kluba.

Katarski poslovni čovjek koji ima glavnu riječ u PSG-u igra važnu ulogu i u Izvršnom odboru Uefe, a povezan je i s Fifom s obzirom na to da je u organizacijskom odboru Svjetskog prvenstva 2022. u njegovom Kataru. Zbog tih njegovih veza, nagađa se da Al-Khelaifi ne želi ratovati s Uefom i Fifom.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI