FASCINANTNE BROJKE: Evo koliko je Dinamo zaradio od prodaje igrača u 21. stoljeću!

Joško Gvardiol je 53. igrač koji u 21. stoljeću napušta Dinamo u iznosu s najmanje sedam znamenaka. Da, dobro se pročitali, Plavi su u posljednjih 20 godina prodali 53 igrača za najmanje milijun eura, a na kojima su zaradili nevjerojatnih 340 milijuna eura. Sve je krenulo s Igorom Bišćanom koji je na početku stoljeća za 8,5 milijuna eura otišao u Liverpool, a prije nekoliko dna kompletirano je transferom talentiranog 18-godišnjeg klinca.

Mladi branič Maksimir je napustio nakon što je za prvu momčad Dinama odigrao samo 16 utakmica. Odlazi u četvrtom najvećem izlaznom transferu maksimirskog kluba u povijesti. Skuplji od njega bili su samo Marko Pjaca (23 milijuna eura), Luka Modrić (21) te njegov budući suigrač Dani Olmo (21).

Pokušavali su u Maksimiru ovog ljeta Gvardiola ‘uvaliti’ u Leeds United koji je bio spreman platiti 22 milijuna eura, no na kraju su se u klubu morali zadovoljiti sa 16 milijuna eura koliko je ponudio RB Leipzig. Mogao bi Dinamo kroz razne bonuse dobili još dodatna četiri milijuna eura, no presudila je želja samog igrača koji je inzistirao na transferu u Njemačku.

“Odlučio sam se za Leipzig zato jer je kod njih mlada momčad i takav je princip rada, te su mi još ponudili ostanak na posudbi šest do 12 mjeseci, tako da sam tako odlučilo” otkrio je 18-godišnjak zašto nije želio u Premier ligu.

Da, presudilo je i to što će najmanje do zimske pauze, a možda i do kraja sezone još nositi plavi dres te skupljati neophodno iskustvo kroz utakmice Europske lige i HNL-a. Da će u Maksimiru na njemu dobro zaraditi bilo je jasno kada su ovog ljeta bez problema za njega odbili deset milijuna eura, koliko je nudio Leeds. No, i sam trener Zoran Mamić bio je svjestan da će Gvardiola u klubu teško zadržati.



“Mnogi igrači su bili predodređeni za veliku karijeru. Osim Kovačića, ne mogu se sjetiti igrača oko kojeg je postojalo jedinstveno mišljenje kao oko Gvardiola. Čak je i Modrić morao na posudbu prije nego je dobio priliku u Dinamu. Za Joška nitko nije rekao da bi trebao na posudbu. Samo on i Kovačić su sa 16 godina bili spremni za prvu momčad. On je tip igrača kojeg je nemoguće zadržati”, pričao je nedavno o Gvardiolu trener Zoran Mamić.

Nije dugo trebalo čekati da se obistine Mamićeve riječi, na barem su uspjeli zadržati 18-godišnjaka na posudbi, a neće samo profitirati na terenu, već i u blagajni, jer svaki nastup Gvardiola u HNL-u honorirat će se sa 70.000 eura, a onaj europski sa 100.000 eura. Dovoljno je tek da 18-godišnjak odradi 45 minuta na terenu.

Četvrti najmlađi koji u milijunskom transferu napušta Dinamo

Ovaj transfer podigao je vrijednost Gvardiolu na Transfermarktu s prethodnih 1,3 milijuna eura na šest, te je četvrti najvrjedniji igrač maksimirske svlačionice iza Dominika Livakovića (12,5 milijuna eura), Brune Petković (11) i Mislava Oršića (7,5).

Zanimljivo je da je Joško četvrti najmlađi igrač Dinama koji je dogovorio višemilijunski transfer za odlazak iz Maksimira. Nastavlja se tako trend odlazaka igrača vrlo mlade dobi u inozemstvo.

Maksimirski rekorder Tin Jedvaj koji nije napunio ni 18 godina kada je u transferu vrijednom pet milijuna eura dres Dinama zamijenio onim Rome. Da su barem bili punoljetni kada su napuštali Dinamo mogu se pohvaliti Alen Halilović koji je za pet milijuna eura otišao u Barcelonu u srpnju 2014., te Josip Brekalo koji je u transferu vrijednom deset milijuna eura otišao u Wolfsburg u srpnju 2016. Tek nešto malo stariji od Gvardiola bio je Mateo Kovačić koji je za 11 milijuna eura otišao u Inter u siječnju 2013.

Baš te 2013. bivši izbornik Niko Kovač dao je zanimljivu izjavu vezanu uz odlaske mladih hrvatskih igrača u inozemstvo.

“Mislim da je osnovno da mladi igrači igraju, jer utakmice i treninzi nisu ista stvar. Sigurno da je vani financijski bolje, da imaju bolje uvjete i infrastrukturu, a doma opet imaju druge prednosti. Moje je mišljenje da je najbolja solucija da igraju vani, iako naša liga time gubi dosta igrača. No, mi smo nažalost liga koja je osuđena na proizvodnju igrača stranim klubovima, ali to garantira da iz godine u godinu proizvodimo igrače. Volio bih da budu vani, a da igraju, što nije lako jer ste u potpuno novom okruženju. Za naš nogomet, posebno reprezentaciju, najbolje je kada igraju vani”, rekao je te 2013. godine Kovač.

Njegovim savjetom kao da su se ‘poslužili’ neki igrači u Maksimiru jer te godine čak 12 igrača koji su bili mlađi od 22 godine napustilo je Dinamo. Uz spomenute Kovačića, Jedvaja, Brekala, Halilovića, taj su put odabrali i Borna Sosa, Šime Vrsaljko, Jozo Šimunović, Marko Pjaca, Marko Rog, Filip Benković, Ante Ćorić te Dani Olmo.

Dinamo je na njima jako mnogo, ukupno 127,5 milijuna eura. Danas prema Transfermarktu zajedno vrijede samo 8,9 milijuna eura više i to ponajviše zahvaljujući Kovačiću i Olmu koji zajedno vrijede 71,5 milijuna eura.

Odlazak u inozemstvo nije pogodak za sve…

I dok je na mapi izbornika Zlatka Dalića uz srebrne Vatrene Kovačića, Vrsaljka i Jedvaja još samo Josip Brekalo, ostali su se ‘utopili’ u prosječnost te više nisu toliko ni zanimljivi medijima kao što je to bilo dok su bili u plavom dresu.

‘Hrvatski Messi’, kako su svojevremeno tepali Alenu Haliloviću danas vrijedi milijun eura, a od odlaska iz Dinama 2015. godine promijenio je čak sedam klubova, a vjerojatno se samo malo bolji poznavatelji nogometa mogu sjetiti svih u kojima je igrao. Bio je daleko najmlađi debitant u povijesti hrvatske reprezentacije sa 16 godina, 11 mjeseci i 22 dana, no danas ga gotovo ni nema na naslovnicama iako još godinu dana ugovora s europskim velikanom Milanom.

Tek nešto malo više vrijedi Ante Ćorić, 1.7 milijuna eura, što je gotovo četiri puta manje od cijene koju je Roma platila za njega Dinamu. I on je bivši hrvatski reprezentativac s tri nastupa u dresu Vatrenih, a sada je pred novo dokazivanje, ovog puta u dresu nizozemskog prvoligaša Venla.

Nekako posebna priča je Jozo Šimunović koji je s 21 godinom napustio Dinamo i za 7,5 milijuna eura otišao u Celtic. Nakon pet uzastopnih naslova sa škotskim velikanom ovog ljeta mu nije produžen ugovor zbog problema s ozljedama, a ovaj 26-godišnji branič još uvijek je u potrazi za klubom.

Gvardiol je Leeds možda odbio poučen primjerom još jednog sjajnog mladog stopera koji je Maksimir napustio za 14,5 milijuna eura. Riječ je naravno o Filipu Benkoviću. Iako je senzacionalni engleski prvak za njega u kolovozu platio bogatstvo, 23-godišnji branič još uvijek čeka debi u Premier ligi. Što zbog ozljeda, što zbog konkurencije, Benković se nije uspio nametnuti, čak ni kroz dvije posudbe, pa ne čudi da mu cijena pada…

Odlazak u inozemstvo nosi i suočavanje s težim stranama profesionalizma s kojima se treba znati nositi. Nije svaki nogometni put isti, drugačije su okolnosti, kao i karakter i sposobnosti igrača koji odlaze u nepoznato.

O Gvardiolu ste posljednjih tjedana mogli samo pročitati superlative, a jedan od najvećih dao mu je novinar StatsPerforma Sacha Pisani.

“Središnji braniči svjetske klase, posebno oni koji su ljevaci, vruća su roba u nogometu. Iako Joško Gvardiolu možda nedostaje iskustva, 18-godišnji branič je oličenje modernog beka, kojeg je europska elita pronašla”, napisao je Pisani.

“Njegove atletske sposobnosti su nevjerojatne, fizička snaga vrhunska. Nadam se da će tako i nastaviti i apsolutno nema razloga misliti drugačije, i zbog razloga na koji razmišlja, kao da mu je 28, a ne 18. Mislim da na svijetu nema boljeg središnjeg braniča u njegovom godištu”, jasan je bio trener Dinama Zoran Mamić.

Nema sumnje, velike riječi o jednom možemo slobodno reći klincu. Samo se možemo nadati da Joško može opravdati velika očekivanja, da neće ‘izgorjeti’ u surovom svijetu profesionalizma te da će postati uistinu jedan od najboljih na svijetu…

Isto tako, nema sumnje da bi blagajna u Maksimiru uskoro mogla presušiti jer osim 16 milijuna za Gvardiola, sljedećeg ljeta u nju bi trebalo ‘kapnuti’ i šest milijuna eura
od Amera Gojaka koji je u završnici prijelaznog roka dres Dinama zamijenio onim Torina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI