Borna Sosa se odlučio za drugu reprezentaciju, ali da li je zapravo idajnik?

Foto: Pixsell

Jedna od vijesti koju je pomalo i šokirao nogometnu javnost u Hrvatskoj je promjena državljanstva braniča Stuttgarta Borne Sose. Naime, mladi igrač odlučio se nastupati za njemačku reprezentaciju.

Naravno, gubitak igrača takvog kalibra sigurno je težak, pogotovo imajući u vidu kako godinama je naša reprezentacija imala problema s lijevim bočnim u našoj obrani. Krpali smo se kako smo god znali, pa su mnogi igrači s drugih pozicija u obrani znali pokrivati tu poziciju.

Sjetit ćemo se jedne utakmice u Kupu nacija kada se Hrvatska sastala s Španjolskom na Maksimiru gdje smo pobijedili 3:2. Pogotke odluke postigao je Tin Jedvaj, a igrao je na poziciju koju skoro pa i nikad nije igrao – pogađate dobro, lijevi bočni.

Nekako smo i uspjeli pronaći adekvatno rješenje na lijevoj strani. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dobar posao je odradio Ivan Strinić dok danas tu poziciju pokriva Borna Barišić koji odlično igra u dresu Rangersa, dok mu je zamjena Ivan Meljnjak, koji je u par navrata pokazao kako se i na njega može ozbiljno računati.

Borna Sosa se naravno nalazi(o) na širem spisku izbornika Dalića, gledali su se njegovi nastupi u Bundesligi, i sigurno bi u skorije vrijeme bio izbor na lijevom bočnom. S obzirom na njegove godine, mogao je biti i dugoročno rješenje reprezentacije još od Roberta Jarnija.



Gledamo li što je napravio Njemački nogometni savez, ustvari to je svojevrsna copy-paste varijanta što godinama radi Hrvatski nogometni savez. “Vrbovali” su igrača te su gledali kako dugoročno može se riješiti boljka njihove strane.

Gledamo li kako se hrvatska nogometna reprezentacija “sastavljala”, ne možemo pobjeći od činjenice da su nastupali ili još uvijek nastupaju igrači koji su rođeni u drugim zemljama, a na kraju su se odlučili za našu reprezentaciju.

Primjera je mnogo: od Anthony Šerića, Josipa Šimunića, braće Kovač, Nike i Roberta, Ivana Rakitića. Neki od njih su imali i te kako velikih problema. Šimunić je proglašen i nacionalnim izdajnikom, Australci su lupali iz sve snage tezu “koliko smo uložili u njega”, a Švicarci su Rakitiću čak i prijetili životom.

Borna Sosa odličan je igrač, svoju perspektivu zacijelo je dugo odmjeravao. Možda je i pogriješio, ali ni to mu se ne smije zamjeriti. Jer, Njemačka je velika zemlja s velikom bazom sjajnih nogometaša i možda neće imati tako otvoren put kao što bi imao u hrvatskoj nacionalnoj vrsti. No, on već dugo igra u Njemačkoj, zacijelo je procijenio svoje snage i odlučio se na ovaj čin. Ništa manji Hrvat on u ovome trenutku nije kao što bi bio da se odlučio za Hrvatsku.

Kao što Šimunić nije ništa manji Australac, štoviše lud je za svojom dalekom domovinom, kao što i Rakitić voli Švicarsku i često ide u nju.

Tako ako ćemo gledati, onda ne možemo smatrati Bornu Sosu izdajnikom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI