NJEZINU ZAKLADU VLASTI PROGLASILE EKSTREMISTIČKOM FORMACIJOM! Osvojila dvije medalje na Olimpijskim igrama, a sada je u domovini čeka 12 godina zatvora

Foto: Screenshot, Twitter

Vlasnica dviju olimpijskih medalja, bjeloruska plivačica Aliaksandra Herasimenia (36), osuđena je u odsutnosti na 12 godina zatvora u Bjelorusiji zbog “stvaranja ekstremističke formacije”, objavila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Osvajačicu srebrne i brončane medalje na Olimpijskim igrama (2012., 2016.), sud u Minsku proglasio je krivom, navodi se u priopćenju objavljenom na stranici Viasna, u kojem se precizira da je suđenje počelo 19. prosinca.

Prema nevladinoj organizaciji, bivša plivačica, koja se povukla iz sporta 2019. i živi u egzilu, također je proglašena krivom za “pozivanje na sankcije Bjelorusiji” i “širenje lažnih informacija o događajima” u zemlji 2020. godine.

Tijekom prosvjeda bez presedana protiv osporavanog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., Herasimenia je 2020. potpisala otvoreno pismo, zajedno s drugim bjeloruskim sportašima, pozivajući na “slobodne izbore”.

U procesu je stvorila Zakladu bjeloruske sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža financijsku i pravnu pomoć bjeloruskim sportašima koji su na meti vlasti, što bjeloruske vlasti  prepoznaju kao “ekstremističku formaciju”.

U travnju 2021. prodala je na aukciji svoju zlatnu medalju osvojenu na Svjetskom prvenstvu 2012. za 13.500 eura kako bi prikupila sredstva za potporu oporbenim sportašima dok bjeloruske vlasti više od dvije godine provode neumornu represiju, a gotovo svi oporbenjaci su zatvoreni ili otjerani u egzil.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI