NITKO S TOLIKO USPJEHA: Červar se oprostio kao najtrofejniji, tko će ga naslijediti?

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Lino Červar je sa završetkom Svjetskog prvenstva za rukometaše u Egiptu napustio klupu hrvatske reprezentacije. Nakon što je Hrvatska porazom od Danske ostala bez četvrtfinala, Červar je potvrdio odlazak koji je objavio dva dana ranije iza slabe predstave i neuspjeha protiv Argentine, što je Hrvatsku koštalo prolaska dalje.

Bilo je to natjecanje koje ćemo htjeti što prije zaboraviti, ali sada treba gledati dalje. Na potezu je Hrvatski rukometni savez koji će trebati pronaći novog izbornika, a to će morati napraviti brzo s obzirom na to da su od 12. do 14. ožujka u Francuskoj na rasporedu kvalifikacije za ovoljetne Olimpijske igre u Tokiju. Na tom turniru Hrvatska će se sresti s domaćom FrancuskomPortugalom i Tunisom, a tražit će se jedno od prva dva mjesta.

Oproštaj dosadašnjeg izbornika od hrvatske klupe donio je priliku i za pogled unatrag na brojne uspjehe koje je ostvario vodeći reprezentaciju. Odličjima bogata priča počela je 2003., a nesretni kraj nije zasjenio sve što se dogodilo ranije.

Červar je vodio Kauboje u dva mandata. Prvi se dogodio od 2002. do 2010. godine, a drugi je slijedio od 2017. do ostavke koju je objavio prošlog tjedna nakon poraza od Argentine na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, što je bio najlošiji rezultat hrvatskih rukometaša na nekom velikom natjecanju u posljednjih 19 godina.

Prvi veliki uspjeh na klupi Hrvatske Červar je ostvario 2003. na Svjetskom prvenstvu u Portugalu. S generacijom koja se tada tek predstavila na velikoj sceni, Hrvatska je osvojila svoje prvo i do sada jedino zlato na svjetskim prvenstvima, a još veće slavlje dogodilo se godinu kasnije.



Červar je u ljeto 2004. predvodio Hrvatsku do olimpijskog zlata u Ateni.

Sjajan niz nastavljen je osvajanjem srebra na SP-u u Tunisu 2005. godine. Nakon toga, Hrvatska je s Červarom bila druga i na EP-u u Norveškoj 2008. godine, godinu dana kasnije na SP-u pred našim navijačima, a zatim i na EP-u 2010. u Austriji. Nakon tog natjecanja kojem je domaćin bila Austrija, Červar se odlučio povući s mjesta izbornika.

Stanka u kojoj nije vodio Kauboje trajale je dugo. Červar se na klupu hrvatske reprezentacije vratio sedam godina nakon prvog oproštaja, a poslije povratka, 2018. je osvojio zlato na Mediteranskim igrama u Tarragoni. Prošle godine nas je, pak, razveselilo srebro na EP-u odigranom u AustrijiNorveškoj i Švedskoj.

Uz Červara, olimpijsko zlato na klupi Hrvatske osvojio je i Velimir Kljaić 1996. u Atlanti. Zdravko Zovko osvojio je svjetsko srebro (1995.) i europsku broncu (1994.). Zovko pored toga ima i zlato s Mediteranskih igara u Languedoc-Roussillonu 1993. godine.

Slavko Goluža je kao hrvatski izbornik osvojio tri bronce, olimpijsku 2012. u Londonu, europsku iste godine u Srbiji te svjetsku osvojenu godinu dana kasnije u Španjolskoj. Goluža na klupi ima i srebro s Mediteranskih igara u Mersinu 2013. godine.

Od hrvatskih rukometnih izbornika, odličje je osvojio i Željko Babić, s broncom na EP-u u Poljskoj 2016. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI