NEVJEROJATNA ČINJENICA! Hrvatska preko Njemačke stekla slavu, ali se nismo dugo susretali

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska rukometna reprezentacija danas s početkom u 20.30 igra vrlo bitnu utakmicu protiv reprezentacije Njemačke.

Hrvatska sjajno stoji na turniru, od četiri odigrane utakmice imamo sve četiri pobjede. U zadnjem susretu pobijedili smo domaćine Austrijance i počastili ih s četiri pogotka razlike. Cijelu utakmicu smo vodili i nismo dopuštali iznenađenja.

Danas je na rasporedu utakmica protiv reprezentacije koju smo u prošlosti pobjeđivali na velikim natjecanjima i preko koje smo osvajali zlatna odličja.

Protiv Njemačke se stvorilo veliko rivalstvo s obzirom na to da smo se na velikim  natjecanjima stalno susretali. Međusobna rivalstva datiraju još od Europskog prvenstva 2000. godine kada smo Njemačku u skupini pobijedili rezultatom 21-20.

Nakon toga susreli smo se još u skupini na Svjetskom prvenstvu 2001. godine te godinu dana kasnije na Europskom prvenstvu u Švedskoj gdje je Hrvatska završila posljednja na prvenstvu, a Nijemci izgubili u velikom finalu protiv domaćina Švedske.



Poslije toga, slijedilo je to čuveno Svjetsko prvenstvu u Portugalu 2003. godine. Hrvatska je tada kao autsajder došla na turnir, ne očekujući veliki rezultat. Tada je na klupu sjeo današnji izbornik Lino Červar i nije dobro krenulo – u prvoj utakmici turnira izgubili smo od jedne Argentine 30-29. No, uslijedio je hrvatski uzlet gdje smo sve do finala gazili svoje protivnike.

U finalu nas je tada dočekala ta Njemačke i sve je krenulo od tog trenutka. Hrvatska je srušila veliku Njemačku rezultatom 34-31 i preko njih smo se počeli dizati na rukometnoj mapi.

Bila je to čuvena njemačka generacija u kojoj su bili velikani rukometa kao Fritz, Pascal Hens, Kretschmar, Kehrmann i ostali, a na klupi čuveni ‘Brko’, Heiner Brand.

Na Europskom prvenstvu u Sloveniji 2004. godine nismo se susreli uopće. Hrvatska je tada završila na četvrtom mjestu, a Njemačka je u finalu pobijedila Sloveniju i tako završila direktno na Olimpijskim igrama u Ateni kao i Hrvatska.

Na toj Olimpijadi, Hrvatska i Njemačka su slovile kao jedni od favorita. Hrvatska je došla kao aktualni svjetski prvak, a Njemačka je došla kao aktualni europski prvak. Susreli smo se u finalu te su svjetski prvaci pokazali zašto su prvaci i osvojili smo te čuvene Olimpijske igre. Pali su Nijemci u finalu rezultatom 26-24.

Godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, posljednji put smo se susreli s Njemačkom u međusobnom dvoboju. Na tom prvenstvu Hrvatska je završila druga dok je Njemačka završila deveta na turniru.

ZANIMLJIV PODATAK: Godine su prolazile, Svjetska i Europska prvenstva su dolazila, Olimpijske igre su bile svake četiri godine, ali Hrvatska i Njemačka su se rijetko susreli i to na dva prvenstva – na Svjetskom prvenstvu 2015. u Kataru i dvije godine kasnije u Francuskoj.

Do tog Svjetskog prvenstva 2019. godine, Njemačka je doživjela jako teške trenutke, iako su u tih 15 godina osvojili jednom Svjetsko prvenstvo 2007. godine kod kuće i Europsko prvenstvo 2016. godine. Kriza njemačkog rukometa je bila najgora 2014. godine kada se nisu uopće uspjeli kvalificirati na Europsko prvenstvo.

Hrvatska je u isto vrijeme osvajala odličja, igrala polufinala i finala, ali nikako nisu uspjeli osvojiti niti jedno natjecanje. Najbliže tome smo bili na Europskom prvenstvu 2008. godine, na Svjetskom prvenstvu 2009. godine te na Europskom prvenstvu 2010. godine. Također, nevjerojatan podatak je kako Hrvatska od Eura 2010. godine nije uopće bila u finalu velikog natjecanja.

Na Svjetskom prvenstvu 2019. godine Hrvatska i Njemačka susrele su se u drugoj fazi natjecanja (situacija kao i danas), gdje nas je Njemačka u izuzetno tvrdoj i čvrstoj utakmici pobijedila, pred svojim navijačima, 22-21. To je bio Hrvatskoj drugi poraz u drugoj fazi natjecanja jer smo utakmicu ranije senzacionalno izgubili od reprezentacije Brazila i nismo imali nade za prolazak u polufinale.

Današnja utakmica protiv Njemačke puno toga može odrediti. Hrvatska je dosad pobijedila sve svoje protivnike i ima velike izglede za plasman u polufinale. Njemačka s druge strane, u skupini je izgubila od Španjolske dok su na ‘mišiće’ pobijedili slabašnu Latviju rezultatom 28-27.

No, daleko od toga da je Njemačka došla na prvenstvo slaba. Imaju jake adute na krilnim pozicijama u vidu Gensheimera i odličnog Reichmanna, srce obrane drži nevjerojatni Wiencek dok napad organizira Pekeler. Na vratima Njemačke je odlični Wolff koji je apsolutna Njemačka snaga kada obrana odrađuje svoj dio posla.

Snagu Hrvatske istaknuo je i njemački izbornik Prokop koji je usporedio našu reprezentaciju sa Španjolskom, koja ih je deklasirala u grupnoj fazi rezultatom 33-26.

S druge strane, izbornik Lino Červar svjestan je kako Njemačka igra i na koji način. Zbog toga je prije utakmice, napravio igračku promjenu gdje je uvrstio snažnog pivota Iliju Brozovića, a na tribine poslao lijevo krilo Valentina Ravnića. Dakle, u današnju utakmicu, Lino svjesno ulazi s čak četiri pivota – Marićem, Musaom, Šipićem i Brozovićem. To dovoljno govori kakva nas danas utakmicu očekuje, sigurno onakva kakva je bila prošle godine na Svjetskom prvenstvu – jaka, tvrda i čvrsta utakmica gdje će se dosta borbe odvijati na crti i u kojoj obrambene formacije moraju biti na najvišoj mogućoj razini.

AUTOR: Edwin Nicky Džemidžić

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI