NEPREŽALJENI ĐELAC NAS JE NAPUSTIO PRIJE 21 GODINU: Bio je nogometni vizionar pod čijim je vodstvom Varteks ostvario neponovljivi uspjeh, Varaždin ga ne zaboravlja

Foto: Cropix

Prije 21 godine 20. srpnja 2001. godine na cesti kod Posedarja u prometnoj nesreći u 43. godini života poginuo je predsjednik NK Varteks Anđelko Herjavec.

Hrvatski nogomet, NK Varteks i grad Varaždin ostali su bez jednog od najboljih nogometnih djelatnika koja je Hrvatska dala, a njegova obitelj ostala je bez sina, supruga i oca. No, popularni Đelac kako su ga zvali, i dalje ostaje urezan u povijest hrvatskog nogometa zbog svega što je ostavio u svom djelovanju u nogometu i Varteksu, ali i kao uspješan poslovni čovjek.

Teško se prisjećati velikog Đelca, bez da se u vama ne bude emocije. Bio je iznimno cjenjen i poštivan gdje god se pojavio, od NK Varteksa napravio je veliki klub koji je bio uz bok dva najveća hrvatska kluba Dinama i Hajduka. Nogometna euforija koji je sredinom 90-ih u teškim godinama za Hrvatsku i naš nogomet vladala u Varaždinu, teško se može opisati. Bili su to najbolji dani ovog kluba sa sjevera Hrvatske.

Anđelko Herjavec rođen je u Varaždinu 23. studenoga 1958. godine. Do polaska u školu živio je kod djeda i bake u Hlebinama, a začetnik hrvatske naivne umjetnosti Ivan Generalić bio mu je rod. Završio je Gimnaziju Varaždin, diplomirao marketing na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, te magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1984. zaposlio se u Varteksu na poslovima uvoza.

Generalnim direktorom tvrtke Varteks Herjavec je imenovan 1994. godine, na poziv dotadašnjeg rukovodstva tvornice koja se našla na rubu propasti uslijed ratnih zbivanja, odnosno raspada jugoslavenske trgovačke mreže i neprilagođavanja tržišnim uvjetima poslovanja. Do kraja 1995. godine Herjavec uspijeva stabilizirati poslovanje i spriječiti propast, a 1997. godine uspijeva produžiti i licenciju za proizvodnju jeansa, bez koje tvornica također ne bi imala uvjete za opstanak. Budući da se Varteks sve teže nosio s dampinškim cijenama istočne proizvodnje, Herjavec se povezuje s osnivačem Zare Amanciom Ortegom i od Hugo Bossa pokušava preuzeti znanje i iskustvo, kako bi Varteks mogao ostvariti dodanu vrijednost u vidu modnog brenda koji bi bio prepoznat na globalnom tržištu.U ambiciji ga sprječava prometna nesreća, ali poslovanje Varteksa sve do svoje smrti uspijeva održati pozitivnim. Na prijelazu milenija Varteks izvozi u 28 svjetskih država, čini 1,4 posto ukupnog državnog izvoza i ostvaruje 720 milijuna kuna prihoda. Godine 2000. Herjavec otvara prvu robnu kuću Varteksa u SAD-u i među prvima nakon Domovinskog rata čini iskorak prema tržištu Srbije i cijele bivše države.

Na čelo Nogometnoga kluba Varteks Herjavec je došao 1989. godine na poziv dotadašnjeg predsjednika kluba Vladimira Marića, tadašnjeg trenera Branka Ivankovića i Stjepana Cveka, 1990-ih savjetnika uprave kluba. Bilo je to u trenutku kada se formirala 1. HNL, zbog čega je trebalo okupiti sponzore, napraviti preustroj kluba i organizirati profesionalno poslovanje. Herjavec je, međutim, otišao i korak dalje, te je ključnim gradskim strukturama potencijalni uspjeh nogometnoga kluba uspio predstaviti kao gospodarski i politički interes grada Varaždina.

Igračima i stožeru kluba na taj način omogućio je redovita primanja i razvoj nogometne škole, a zahvaljujući profesionalnim ugovorima obvezao ih na ostvarivanje rezultata koji su uslijedili već treće sezone u 1. HNL (1993./1994.). Varteks je tada nakratko uspio zasjesti na prvo mjesto ljestvice i osvojiti međunarodni nogometni turnir u New Delhiju, a Herjavec je iste godine nominiran za predsjednika HNS-a. Tada mu je nedostajao jedan glas za pobjedu, a prije smrti spominjalo ga se kao nasljednika Vlatka Markovića. U sezoni 1995./1996. Varteks je već konkurirao za naslov prvaka Hrvatske (utakmica protiv Hajduka) a koju je Varteks na kraju izgubio 1:0 te je naslov prvaka umjesto u Varaždin tada otišao u Zagreb tadašnjoj Croatiji. 1998. godine Varteks je uspio izboriti „europsko proljeće“ u tadašnjem Kupu pobjednika kupova kad su to izborili u dramatičnoj završnici uzvratne utakmice protiv nizozomskog Heerenveena.

Za nagradu su dobili utakmicu protiv Mallorce, gdje je momčad sa španjolskog otočja zaustavila Varteksov europski san. Nakon toga, nikada više niti jedan hrvatski klub u Europi nije došao tako daleko. Herjavec je stekao veliku popularnost u rodnom Varaždinu i prepoznatljivost širom zemlje. Na klupi Varteksa u tim najvećim eurospkim uspjesima sjedio je Dražen Besek.

U dobi od samo 32 godine Đelac je bio najmlađi direktor neke podružnice Levisa u svijetu, a u dobi od 36 godina postao je najmlađi direktor Varteksa u povijesti tvornice. Govorio je nekoliko stranih jezika i od rane mladosti bio strastveni kartaš. Prema knjizi Đelac – hazarder u smokingu, među prvima se u Hrvatskoj svjesno koristio komunikacijskim vještinama te ukazivao na potrebu za implementacijom istih u gospodarsko-politički javni prostor.

No ono što ga zapravo najviše krasilo su emocije prema Varaždinu, njegovom Varteksu i Hrvatskoj reprezentaciji za koje je živio i djelovao, nudio i davao cijeloga sebe kako bi svakim danom bili bolji i uspješniji. Nažalost njegovim preranim odlaskom hrvatski nogomet i Varteks su izgubili nemjerljivo puno. No kako smo već rekli ime Anđelka Herjavca zasigurno nikada neće u Varaždinu biti zaboravljeno. Da je tome tako potvrđuje i činjenica da je varaždinski gradski stadion preimenovan u Stadion Anđelko Herjavec. To je najmanje što je ovaj veliki nogometni vizionar zaslužio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI