Neponovljiva i čudesna genijalnost gusara iz Rige

screenshot

Samo dva dana proveo je u prvom razredu i odmah su ga prebacili, ne u drugi, nego u treći razred!! Tako će biti i sa šahovskim razredima. Prvu šahovsku kategoriju osvojio je 1950. i nakon deset godina postao svjetski prvak! Talj je bio fenomen, čudo nad čudima. Talj je bio jedan. Jedinstven.

Ono što su Mozart ili Beethoven u glazbi, što su Tesla ili Newton u znanosti, što je Pele u nogometu, eto, to je Talj u šahu. Svevremanska genijalnost. I čini se, takva genijalnost dolazi iz neke druge duhovne dimenzije, iz vječnosti u kojoj je oduvijek bila i u kojoj će vječno biti. Takvi ljudi rode se jednim i – nikad više! Neponovljivost. Šahovska era prije i nakon Talja.

Na prvenstvu Letonije 1953. tada 17-godišnji Mihail Talj uvjerljivo je osvojio 1. mjesto. Tako je počela jedna velika šahovska karijera…

Njegov šahovski učitelj bio je Aleksandar Koblenc, izvanredan pedagog. On je vodio brigu o mladiću koji će kasnije zadiviti šahovski svijet.

 U Zurichu je Mihail Talj 1959. godine igrao simultanku na 38 ploča i nakon završene seanse – stanoviti Mayer počeo je Talju “dokazivati” kako je u 17. potezu mogao “igrati jače”. Talj mu je brzo dokazao da nije u pravu, izdiktirao mu je napamet što je sve bilo na ploči, i na Mayerov upit, pamti li njihovu partiju, Talj je u svom stilu odgovorio – ne samo nju, nego poteze svih 38 partija! Pala je oklada i Talj je ispisao poteze svih 38 partija!

Kolosalna memorija bila je tek jedna od odlika njegove šahovske genijalnosti. Naučio je čitati u trećoj godini i brzo je počeo ljutiti učitelje i profesore jer ništa nije pisao u školi na predavanjima – zadatke je lakoćom napamet rješavao.



Postao je 8. prvak svijeta 1960. pobjedom u meču protiv Botvinika, da bi sljedeće 1961. u revanšu protiv Botvinika izgubio titulu prvaka svijeta, no ništa više nije moglo potamniti najsjajniju zvijezdu na šahovskom nebu jer – u šahu postoji vrijeme prije i nakon Talja. Prije i nakon Fischera. Dvojica najvećih u šahovskoj povijesti. Dva svjetska prvaka neponovljive genijalnosti.  Ostavili su neizbrisiv šahovski trag za sva vremena.

Bobocov, Smislov, Botvinik ili Huebner – Talju je svejedno

Žrtva dame protiv bugarskog velemajstora Milka Bobocova na Olimpijadi u Varni 1962. bezbroj puta obišla je šahovski svijet, i u momentu eksplozije Taljeve genijalnosti i žrtve dame, prisutni velemajstori različito su komentirali sljedeće poteze grogiranog Bobocova i nadahnutog Talja – od Taljevog previda do nekorektne žrtve. A genijalni Mihail Nehemjevič Talj lijepo je rekao – postoje korektne šahovske žrtve i one moje…

Partija je završila briljantnom Taljevom pobjedom, baš kao i u žrtvenom vatrometu protiv protiv Smislova na Bledu 1959. Talj je igrao protiv svih šahovskih rezona i kanona, uvijek je i u svakom potezu težio dinamici i zapletima, najčešće žrtvenima, kojima je bez daha i zraka ostavljao svoje protivnike na šahovskoj ploči i zadivljene gledatelje. Bio je najomiljeniji velemajstor svoga vremena. Duhovit, iskričav, druželjubiv, pristaša života “punim plućima”, šahovska legenda čiji je život obilježilo bezbroj zgoda i događaja, briljantnih pobjeda kao najboljih dokaza pobjeda duha nad materijom u šahovskim vratolomijama, čije bi i polovično zapisivanje tražilo makar 1.000 stranica…

Bio je najbolji sljedbenik Einsteinove teorije relativnosti, bezbroj puta dokazao je na šahovskoj ploči da 2+2 mogu biti i 5 ali i 3! Nitko tako prije njega niti nakon njega nije igrao šah. Paul Morphy je tako igrao u jednom drugom šahovskom vremenu, genijalni Aleksandar Aljehin također je svojim protivnicima priređivao žrtvene vatromete, no način na koji je Talj igrao šah jednostavno je neponovljiv. Baš kao i šah genija iz Brooklyna Roberta Jamesa Fischera.

Bobby i Miša

Američki velemajstor Benke jednom je zgodom na partiju s Taljem došao s tamnim naočalama jer je vjerovao u Taljeve parapsihološke moći, govorio je da hipnotizira protivnike svojim ogromnim i prodornim crnim očima i pogledom, i donekle je bio u pravu: neodoljiva je bila Taljeva hipnoza i magija na šahovskoj ploči! A kad mu protivnik upadne u mlin…nije bilo pomoći! Poput kobre djelovao je na svoje protivnike i od šahovskog šoka igrali su otprilike ono što je Talj želio.

Na rukama navijača

Ovu počast doživio je Talj potkraj 60-ih godina u Beogradu nakon gostovanja na PMF-u gdje je sve zadivio matematičkim rješenjima napamet, iz glave, ad hoc. Studenti bi postavili matematički problem i nakon nekoliko sekundi Talj bi ispalio rješenje. I vjerojatno je uz legendarnog nogometaša Šekularca jedini bio na rukama oduševljenih navijača u Beogradu. Zapravo, tu počast nitko više nije doživio u Beogradu. Dva genija, Šekularac i Talj. Na šahovskoj ploči i na nogometnom terenu.

U legendu je ušla Taljeva izjava nakon što je Fischer svojedobno rekao kako svakoj šahistici može dati konja fore – Bobby je Bobby ali konj je konj!

Ogromna energija izbijala je iz Taljevih poteza i u svakoj prigodi, iz poteza u potez, vrebao je priliku za žrtvu figure. Ili nekoliko njih u paketu, Talju je bilo svejedno! A tada bi protivnički kralj krenuo na put bez povratka, uz pratnju limene glazbe. Ostaje za pamćenje njegova briljancija protivToluša u ključnoj partiji posljednjeg kola (nikad nije bježao od izazova i rizika, kako u životu tako i na šahovskoj ploči) šampionata SSSR-a 1957. u Moskvi kada je Talj priredio žrtveni vatromet. Partija je završila briljantnom Taljevom pobjedom. Tada je osvojio svoju prvu titulu prvaka SSSR-a. Kasnije ih je bilo još pet.

Ili Taljeva minijatura protiv Petrosjana koji je vjerojatno bio najbolji “obrambeni igrač” u povijesti šaha. Neponovljiv je bio i Taljev humor kao i šarm. Na svakom koraku sretao je brojne prijatelje i bio je glavni junak nezaboravnih životnih i šahovskih događaja koji su obilježili 56 godina njegova života. Uoči jednog operativnog zahvata, na operacijskom stolu pričao je kirurgu viceve…i to je bio Talj. A najbolji Talj bio je na šahovskoj ploči.

U jednoj partiji iz 1976. Talj je crnim figurama razorio poziciju Roberta Huebnera, tada kandidata za prvaka svijeta, genijalnom žrtvom skakača na polju h3 u 23. potezu i ta žrtva je tada zadivila šahovski svijet. Talj je bio u elementu. Žrtva skakača bila je neočekivana i nevjerojatna, fascinantna! Poput glazbe Čajkovskog ili Chopina koje je Talj obožavao.

Evo sjećanja velemajstorice Milunke Lazarević:”U Americi su ga obožavali, bila sam tome svjedok. Zapravo, gdje god bi se pojavio nastala bi erupcija oduševljenja. Sjećam se našeg prvog susreta 1956. u Portorožu. Igrao je na Međuzonskom turniru, briljantno, sve je pobjeđivao. Zamolio me – Dajte mi neku knjigu da je noću pročitam. Sutra traži novu. Kažem mu – Pročitao si? Dat ću ti dvije. Sutra on vrati obje i traži četvrtu! Nisam mogla povjerovati, ostala sam u čudu. Pitam ga što piše na 165. stranici jedne knjige a on izrecitira cijelu stranicu, od riječi do riječi! Na PMF-u u Beogradu napamet je izvodio računske operacije s brojevima od više znamenki, studenti su bili oduševljeni! Talj je u trenu odgovarao.”
Ako želite istinski uživati u genijalnim partijama Mihaila Talj, potražite partiju protiv Smislova na Bledu 1961. Talj je najprije žrtvovao jednu, pa drugu, zatim treću figuru…pogodili ste ishod partije! Uz napomenu, Vasilij Smislov bio je svjetski prvak nekoliko godina prije Talja.

Šahovska era prije i nakon Talja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI