NE ZAVARAVAJTE SE, OVO JE NAJBOLJA NORVEŠKA IKADA! Sagosen je najveći, ali ne i jedini problem za Hrvatsku!

Facebook: IHF/Photo: PILLAUD Stephane

Vidi se iz aviona kako glavna prijetnja stiže od Sagosena, ali važno je znati kako Norvežani nisu obezglavljeni bez mladog razigrivača...

Može se reći kako je hrvatska rukometna reprezentacija svojevrsna senzacija Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Malo tko je prognozirao Hrvatskoj prolazak do polufinala elitnog natjecanja, osim  možda onih najzagriženijih navijača i optimista. Na staroj slavi se ne živi već neko vrijeme, a interes za rukometom drastično je pao. Nekada su hrvatske rukometaše zbog partija na Euru ili Svjetskom mjesecima nosili na pijedestalu, a danas se, nažalost, navijači aktivno uključuju u praćenje rukometa otprilike kada i političari koji skupljaju jeftine poene objavljivanjem fotografija po društvenim mrežama uz poruke podrške. To se, nažalost događa tek u četvrtfinalu, a eklatantan primjer nam je ovo tekuće prvenstvo.

Euforija je nastala uoči utakmice sa Španjolskom kada su dosadašnji ‘anonimci’ poput Mamića postali nacionalni heroji koji metu sve pred sobom. Danas se već ‘gazi’ slaba Norveška i pobjeđuje se Francuska u finalu naravno uz taktove Thompsona i jednih te istih navijačkih pjesama. No, nekako su svi odjednom zaboravili uz koliko je muke Hrvatska došla do tog polufinala.

Od samog početka prvenstva i utakmice sa Saudijskom Arabijom, ‘Kauboji’ su kidali živce onima koji su ih tada gledali. Navijačke ekipa koja se uključila na utakmici sa Španjolskom, u kojoj je, nota bene, Hrvatska izgledala najbolje, nažalost se ne računa, no, oni koji su pratili Babićeve odabranike kroz cijelo prvenstvo i pripreme, znaju da će utakmica s Norveškom biti izuzetno teška.

Put do polufinala

Nećemo reći da su Norvežani favoriti, ali nećemo reći niti da su Hrvati, ovo je zaista enigmatična utakmica za predvidjeti. Obje momčadi su stigle do ovog stadija apsolutno zasluženo, iako se za Norvežane barem može reći da su dosljedni. Njihova igra gotovo da i nema oscilacija, ili idu na sve ili ništa, ili ih netko u potpunosti nadigra, rijetko kada im se dogodi da počnu utakmicu u visokom ritmu, pa onda padaju u zadnjoj četvrtini utakmice. Kod Hrvatske je to najveći problem, rotacije gotovo da i nema, ključni igrači primorani su igrati 45-50 minuta svaku utakmicu i normalno je da u jednoj fazi, obično onoj zadnjoj, padaju i nemaju snage.



Protiv Španjolaca su se itekako istrošili, bila je to prva utakmica u kojoj nije bilo ‘crnih rupa’, barem ne onih koje traju po deset minuta i nose potpuni preokret protivniku. To pak znači da su dečki ostavili dušu i srce na terenu, a sve vam govori činjenica da je ključni čovjek, Duvnjak, nakon utakmice od umora jedva jedvice prozborio par rečenica u mix-zoni. No i prije Španjolaca su Hrvati imali dosta muka, a kako i ne bi kada su na prvenstvo došli desetkovani ozljedama i to mahom igrača iz prve postave.

Sreća ili nesreća, kako već gledate, jest to da su i Norveška i Hrvatska imale relativno lagan put do polufinala. Norvežani su kao i Hrvati završili skupinu s jednim porazom, a u nokaut fazi su ih dočekale relativno slabije reprezentacije. Norvežani su u osmini imali Makedonce, a Hrvati Egipćane, dok su u četvrtfinalu jedni išli na Mađare, a drugi na Španjolce. Tu su se Hrvati možda malo više potrošili, ali odigrali su prvi puta na prvenstvu cijelu utakmicu u visokom ritmu, no, ostavili su i Norvežani dosta energije na parketima, tako da se može reći da su tu negdje što se tiče spreme za polufinale.

Najbolja Norveška ikada!

I sada dolazimo do krucijalnog dijela, a to je podcjenjivanje protivnika. Previše je stručnjaka, pa i navijača, prognoziralo Hrvatskoj prolaz u finale na temelju prijašnjih okršaja s Norveškom. Norveška je specifična reprezentacija koja doslovce iz utakmice u utakmicu raste, baš kao i Hrvatska. Držat ćemo se Babićeve ere i nećemo povlačiti ranije oglede. Babić je baš protiv Norveške debitirao, a od tada pa do danas odigrali su dovoljno utakmica da znaju sve jedni o drugima i to je ide u korist objema reprezentacijama.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj Norveška je slavila s minimalnom prednošću, a Hrvatska im je uzvratila i na kraju osvojila prvo mjesto. Sljedeći susret odigran je na Euru u skupini gdje je Norveška slavila, ali u nastavku prvenstva Hrvatska je pobijedila Norvešku u borbi za broncu.

Norvežani su imali novu šansu za osvetu u kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. U trećem kolu se odlučivalo o putniku za Rio, a Hrvatska je i tu slavila. No, od tada pa do danas, dosta se toga promijenilo i sada je ta Norveška gotovo dvostruko kvalitetnija i uigranija momčad. Momčad pod vodstvom Chtistiana Bergea izuzetno je napredovala, iako je na SP u Francuskoj došla pozivnicom IHF-a. Iskoristili su je sjajno, izgubili su tek od Francuza u skupini!

Momčad je to koja obiluje mladim igračima u naponu snage, a predvodi ih ponajbolji srednji vanjski današnjice, 21-godišnji Sander Sagosen. Rukometaš je to koji je već na početku karijere dva puta proglašavan najboljim, prvi puta prošle godine na Euru u Poljskoj i sada na Svjetskom u Francuskoj. Sagosena je već ‘kapario’ PSG s kojim je potpisao trogodišnji ugovor, a na pridružit će im se na kraju sezone kada napusti Aalborg.

Tko je najveća prijetnja?

Nadalje, nije Sagosen jedina opasnost. Tu je sjajni vratar Torbjorn Bergerud, 22-godišnjak iz Holsterbroa koji je do sada skupio 60 obrana i obranio je 32 posto šuteva. Tu je i desno krilo Kristian Bjornsen koji je u paru sa Sagosenom utrpao 72 gola, svaki je zabio po 36, no, Sagosen je upisao i 36 asistencija. Opasnost prijeti i s lijevog krila na kojem se nalazi Magnus Jondal koji je zabio 25 golova, a opasnost prijeti i pozicije pivota. Tu poziciju okupira Bjarte Myrhol koji je do sada zabio 32 gola. Na desnom vanjskom im je rotacija Tonnesen – Tangen, a lijevi vanjski je Hansen, sva trojica odlično surađuju sa Sagosenom koji je glavni motor Norveške momčadi.

Vidi se iz aviona kako glavna prijetnja stiže od Sagosena, ali važno je znati kako Norvežani nisu obezglavljeni bez mladog razigrivača jer ga golovima lako nadomješta pivot, dok ga na poziciji srednjeg vanjskog mijenja također solidni O’Sullivan, a o opasnosti na krilima da i ne pričamo. Igraju dinamičan rukomet, puno brži od primjerice Nijemaca od kojih smo uvjerljivo izgubili u skupini. Norvežani neće forsirati jedan na jedan igru već će vjerojatno igrati zonu i trebat će im razbijati blok, a tek ćemo vidjeti što je Babić priredio za takvu igru. Riješenje bi možda bila igra na pivote Musu i Kontreca jer jedino se njih može rotirati cijelu utakmicu, što zapravo i nije loše jer se Musa pokazao izuzetno korisnim protiv Španjolaca, ali oni pak igraju totalno drugačiji rukomet od Norvežana. No, Musa i Kontrec dovoljo su jaki da zaljuljaju i prodrmaju obranu Norvežana, stoga bi to bio logičan potez Babića.

Sve u svemu imat će Babić dosta taktičkog posla jer su Norvežani daleko najzahtjevniji protivnici koje smo do sada imali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Podsjetimo još za kraj, utakmica je na rasporedu u petak u 20 i 45.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI