NA DANAŠNJI DAN – Najbolji svih vremena obznanio: ‘Vraćam se!’

Instagram

Michael Jordan, jedan od najboljih košarkaša svih vremena prema mnogima i najbolji koji je ikad igrao košarku – na današnji prije 25 godina objavio je kako se vraća nazad nakon dvije godine izbivanja.

‘I’m back’, rečenica koja se čitala u šoku i nevjerici jer mnogi u to vrijeme nisu mogli očekivati da će se Michael Jordan vratiti na košarkaške terene.

Pokušao je MJ graditi svoju karijeru u bejzbolu, ali ljubav prema košarci je prevladala. U kasnijem intervjuu Michael je istaknuo kako je sa svojim ocem ranije pričao o tome da se ostavi košarke i posveti bejzbolu. Tragična smrt njegovog oca samo je ubrzala njegov proces za opraštanjem od košarke.

U vrijeme kada se prvi put MJ oprostio, Chicago Bullsi su osvojili svoj treći uzastopni naslov. U obraćanju prema medijima istaknuo kako je želja i motiv za daljnja osvajanja nestala te kad to prvi put ne osjeti onda je vrijeme za oprost.

Za vrijeme svoje karijere u bejzbolu, MJ je dolazio na treninge Chicago Bullsa uz nagovor svog prijatelja i kolege iz momčadi Scottiea Pippena. Najviše se ustvari i trebamo zahvaliti Pippenu što smo kasnije uživali u potezima najboljeg košarkaša svih vremena jer ga on na sebi svojstven način uspio motivirati da se vrati treninzima, a kasnije i utakmicama.



“Scottie je imao veliki utjecaj na mene. Imali smo taj bratski odnos i pokušavao me dovući na teren na bilo koje načine. Počelo je s treninzima – vidio sam stare suigrače, malo smo počeli igrati i tako je sve krenulo. Korak po korak, počela se vraćati i ta želja, ta motivacija koja me je godinama gurala”, izjavio je Jordan u to vrijeme.

Nakon što je objavio povrat na današnji dan, sljedeći dan – 19. ožujka 1995. godine, Michael Jordan bio je u sastavu Bullsa protiv Indiane Pacersa u gostima gdje je MJ postigao 19 poena.

Sve poslije toga je povijest, Chicago Bullsi su ponovili narednih sezona uspjeh koji su imali od 1991. do 1993. godine – osvojili su tri uzastopna NBA naslova. U sezoni 1995./1996. Chicago Bullsi na čelu s Jordanom postavili su tada rekord od čak 72 pobjede i 10 poraza te su tu sezonu okrunili s prvom titulom, sveukupno četiri u njihovoj povijesti. Taj rekord su kasnije skinuli košarkaši Golden State Warriorsa s rekordom od 73 pobjede i 9 poraza, ali nisu uspjeli osvojiti naslov NBA prvaka u doigravanju.

Zanimljiva je poveznica između Chicago Bullsa i Golden State Warriorsa. Naime, suigrač Jordanu je bio Steve Kerr, kasnije trener Golden State Warriorsa. On je sudjelovao u oba postavljena rekorda po broju dobivenih utakmica unutar regularne NBA sezone.

U pohodu na NBA titule Chicago Bullsi su po mnogima oformili strašnu momčad koju smatraju jednu od najboljih u povijesti – osim Jordan i Pippena, momčad su činili igrači kao što Denis Rodman, Toni Kukoč, Steve Kerr, Ronald Harper i ostali. Iako mnogi zagovaraju Bullse za najbolju momčad u povijesti NBA, ne smijemo zaboraviti Boston Celticse na čelu s Billom Russelom te Celticse s Larry Birdom i svakako onda LA Lakerse s Magic Johnsonom.

Sve u svemu, Chicago Bullsi su definitivno bili najbolja momčad 90-tih godina, a svijet je mogao uživati u potezima najboljeg košarkaša svih vremena.

Autor: Edwin Nicky Džemidžić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI