MOŽE LI ZLATKO DALIĆ RAČUNATI NA MARKA PJACU?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ne može!

Marko Pjaca je istina, bio jedan od najperspektivnijih nogometaša Europe prije nego je doživio prvu u nizu ozljeda.

Prije dvije godine ozlijedio je koljeno u prijateljskoj utakmici Hrvatske i Estonije, a posljednju je doživio početkom 2019. za vrijeme treninga Fiorentine, gdje je bio na posudbi.

Marko ima potpisan ugovor s Juventusom, međutim, s obzirom na konkurenciju u toj momčadi, potpuno je nerealno računati da će ove sezone pronaći mjesto u momčadi, čak i u manje važnim utakmicama.

Pjaca se nedavno vratio treninzima nakon operacije ligamenata koju je doživio u ožujku, a po procjenama koje su stigle s Apenina, utakmicama bi se mogao vratiti tek u siječnju.



Danas je jedan slabije poznat talijanski sportski medij ustvrdio kako barata informacijom da se za njega zanimaju čak četiri talijanska kluba: Bologna, Cagliari, Genoa i Sampdoria.  Dakle sve redom klubovi koji su ispod razine na kojoj je mogao i trebao biti Marko. Svaka čast svima, no prodornosti kakvu je imao Pjaca ne bi se posramio ni Eden Hazard, Kovačić na “steroidima”. Tim više žalosti što je Pjaca doživio dvije teške ozljede koljena u karijeri, u ožujku 2017. godine su mu u reprezentativnoj utakmici protiv Estonije popucali prednji križni ligamenti desnog koljena.

Ozljeda koju je Marko zadobio na treningu u Fiorentini tiče se rupture križnih ligamenata lijevog koljena! Ruptura ligamenata koljena spada u teže ozljede, a ruptura križnih ligamenata obaju koljena težinski je izvan svih poznatih radara.

Ligamentozno tkivo u koljenu, za razliku od mišića, ponovno ne zarasta nego nakon rupture ostaje “visiti” u koljenu, a kao zamjensko tkivo obično se uzima dio tetive sa stražnje skupine mišića natkoljenice.

Daleko od toga da ne volimo Pjacu, dapače. Ako treba neka se naljuti i dokaže suprotno, no nerealno je u ovoj se situaciji osloniti na nogometaša koji se kroz povratak tek treba afirmirati.

Ozljede su uvelike unazadile njegovu karijeru, u ljeto 2016. godine Pjaca je prešao iz Dinama u Juventus za 23 milijuna eura. No, nakon ozljede u Estoniji uslijedile su posudbe u Schalke 04 i Fiorentinu, ali ni u tim klubovima naš se napadač nije uspio nametnuti kao neupitni član udarne postave. Zbog ove ozljede Pjaca neće biti na raspolaganju niti izborniku Zlatku Daliću na početku kvalifikacija za EURO 2020. godine, protiv Azerbajdžana u Zagrebu 21. ožujka i Mađarske u Budimpešti tri dana kasnije.

Izbornik Dalić se nakon ozljede čuo s Pjacom:

“Izuzetno mi je žao zbog ove vijesti, to je zaista peh i nesreća prvenstveno za njega, a onda i za reprezentaciju. Ohrabrio sam ga, poželio mu uspješnu operaciju i onda maksimalan oporavak, uz duboku vjeru da ćemo ga ponovno gledati u dresu hrvatske reprezentacije. Marko ima karakter, snagu i strpljenje, a mi ćemo biti uz njega tijekom cijelog oporavka.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI