MAMIĆU STIGLA PRESUDA ZA ‘OČNJAKE I KRV IZ OČIJU’: Evo koliko će platiti brutalne uvrede Jovanoviću

Facebook

Mamić je tada rekao kako Jovanović "ima krvna zrnca u sebi koja se pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko".

Savjetniku Dinama, Zdravku Mamiću, odbijena je žalba na Županijskom sudu u Varaždinu na kojem se sporio s nekadašnjim ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem. Jovanović ga je tužio zbog diskriminacije i uznemiravanja. Sud je odlučio kako je Mamićeva žalba neosnovana te mu je odbijen i zahtjev za naknadu troškova sastava odgovora na žalbu.

Prvostupanjskom presudom utvrđeno je kako je Mamić izjavom na radiju Soundset plavi 15. ožujka 2013. godine, povrijedio Jovanovićevo dostojanstvo na osnovi nacionalnog porijekla te tako počinio diskriminaciju uznemiravanjem. U presudi se navodi kako su Mamićeve izjave diskriminatorske jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli zbog svog nacionalnog porijekla obavkljati funkciju ministra.

Podsjetimo, Mamić je tada rekao kako Jovanović “ima krvna zrnca u sebi koja se pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko” te “da čovjek koji je Srbin i čovjek koji nikada u životu nije radio u znanosti, prosvjeti, u sportu, osim što je… bio dizač tegova”, obavlja ministarsku dužnost u “najvažnijem resoru u državi”.

U tužbi protiv Mamića bivši ministar Jovanović naveo je sve što je ovaj govorio o njemu, a tu se našla i ona zloglasna izjava da mu “iz očiju šiklja krv i da mu osmijeh nije prirodan jer se pritom vide samo očnjaci, zubi spremni na klanje”.

Zdravko Mamić u odgovoru na tužbu nije porekao da je izrekao navedene tvrdnje, ali rekao je kako to nije bilo uvjetovano niti jednom od zakonskih osnova, već da je riječ o reakciji isprovociranoj Jovanovićemim javnim istupuma i njegovim postupcima u odnosu na Mamića i Dinamo.



Naveo je kako je svemu prethodila javna rasprava između njih dvojice radi različitih stavova o hrvatskom sportu. Mamić je tvrdio kako je Jovanović prije spornog intervjua govorio da je HNS nogometna močvara koju treba isušiti te da je Mamić licemjer i kukavica. U odgovoru na tužbu rekao je i kako nije namjeravao uzrokovati neprijateljsko i uvredljivo okruženje spram svih građana srpske nacionalnosti, već je htio iznijeti svoje osobno mišljenje o Jovanoviću kao pojedincu.

Pravomoćna presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, od 3. prosinca 2013., kojom je Mamić oslobođen optužbi za javno poticanje na nasilje i mržnju, nije bila odlučna za parnični postupak jer je tužitelj tražio da se utvrdi radi li se o povredi dostojanstava uzrokovanoj diskriminatornim govorom, zaključila je sutkinja.

U slučaju da presuda postane pravomoćna, ona će morati biti objavljena na radiju Soundset plavi o Mamićevu trošku. Mamić će morati nadoknaditi i Jovanovićeve sudske troškove, koji iznose nešto više od 11 tisuća kuna sa zateznim kamatama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI