LIGA PRVAKA SE MIJENJA?! Predložit će se novi format natjecanja s više utakmica!

foto: UEFA.com

Naziv natjecanja Liga prvaka kakvog poznajemo postoji od 1992. godine te je prvo natjecanje u svojoj povijesti osvojio francuski Marseille. Zadnji verziju Kupa Prvaka osvojila je beogradska Crvena Zvezda kada su u finalu pobijedili kada su pobijedili Marseille.

Liga prvaka je imala par promjena tijekom godina, ali nakon nedavnog sastanaka u Parizu, Liga prvaka bi mogla imati doista značajne promjene. Naime, najveći europski klubovi istaknuli kako postoji prostora u nogometnom kalendaru te bi se samim time i financijski doprinos povećao.

Krovna nogometna organizacija UEFA smatra kako bi to bila odlična ideja da se poveća broj utakmica u najelitnijem europskom nogometnom natjecanju jer bi se time smanjila mogućnost za stvarnja tkz. Super Europske Lige u kojem bi igrali najveći europski nogometni klubovi.

Jedna od mogućih rješenja je povratak na sistem natjecanja koji se igrao od 1999. do 2003. kada se umjesto osmine finala na dvije utakmice igrale više utakmica u skupini kako bi se povećala draž natjecanja. K tome, nokaut faza natjecanja počinjala je od četvrtfinala.

Revolucionarnija opcija bila bi povećanje početne grupne faze na format šest puta šest. Tako nešto nikada nije viđeno u Ligi prvaka, iako je bilo grupa od pet momčadi u Uefa kupu odmah prije rebrandiranja istog kao Europa liga 2009. Po tom rješenju klubovi bi igrali 10 utakmica u skupinama, a dvije prvoplasirane i četiri najbolje trećeplasirane bi ušle u osminu finala, prenosi Sportklub.



Sve ove promjene najranije bi bile moguće u sezoni 2024./2025.

Nadalje ostaje i pitanje ostalih kup natjecanja u određenim državama pa bi se definitivno osim usklađivanje nogometnog kalendara, trebalo razmisliti što i drugim natjecanjima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI