KORONA LIGA PRVAKA: Bavarci najveći favoriti, u finalu sigurno momčad koja nikada nije osvojila naslov

Screenshot

Nakon sinoćnjih susreta Bayern Munchena protiv Chelseaja te Barcelone protiv Napolija, poznati su svi sudionici završnice Lige prvaka u Lisabonu. Na završnom turniru igrat će osam momčadi: RB Leipzig, Atletico Madrid, Atalanta, PSG, Manchester City, Lyon, Bayern Munchen te Barcelona.

Ovogodišnja Liga prvaka po mnogočemu je specifična. Prvenstveno, natjecanje je odgođeno zbog svjetske pandemije koronavirusa u svijetu te je natjecanje pauzirano na skoro pet mjeseci. Nakon utakmice Atalante i Valencije, koronavirus u Italiji je poprimio novu dimenziju pa je tako sjever Italije oko Milana postao na neko vrijeme veliko žarište ovog opasnog virusa.

Druga stvar po čemu je ovogodišnje izdanje specifično jest posljedično koronavirusu. UEFA je donijela odluku kojom će najboljih osam ekipa igrati na završenom turniru u portugalskom Lisabonu. Osim što će se igrati na neutralnom terenu kako bi se smanjila mogućnost veće zdravstvene opasnosti za igrače, utakmice se neće igrati kao dosada, nego će samo biti odigrana jedna utakmica jedne faze.

To, naravno, doprinosi draži ovogodišnjeg izdanja jer je u 90 minuta sve moguće, pa da i tkz. “autsajde” iznenadi favorita, iako smo već tokom godina naučili kako u ovoj fazi nema slučajnih ekipa, već su svoj plasman itekako zaslužile.

Iako sam spomenuo kako nema slučajnih momčadi u ovoj fazi, treća specifičnost Lige prvaka 2019./2020. svakako je ta što su se manje momčadi probile do ove faze natjecanja. Pod manje momčadi ponajprije mislim na financijske mogućnosti tih klubova, a što svakako vraća nadu u nogometnu igru jer se tokom godina pokazalo kako momčadi koje imaju financije ustvari i osvajaju ovo natjecanje.



S obzirom na to da se završnica igra na neutralnom terenu, da navijači neće biti na tribinama te da je u pitanju samo 90 minuta, tkz. manjim momčadima uvelike se povećavaju šanse za daljnji plasman i eventualno osvajanje ovog prestižnog natjecanja.

Utakmice se već počinju igrati sredinom sljedećeg tjedna, a završnicu otvaraju Atalanta i PSG dok posljednju utakmicu četvrtfinala igraju Manchester City i Lyon.

Iako je nezahvalno prognozirati potencijalnog pobjednika zbog ranije navedenih razloga, teško se mogu oteti dojmu kako je Bayern Munchen daleko najveći favorit za osvajanje “Korone Lige prvaka”, jer su tokom sezone (prije i poslije pandemije), pokazali kontinuitet u prvenstvu i Ligi prvaka.

Bavarski gigant osvojio je ligu suvereno, s 13 bodova prednosti u odnosu na rivala Borussiju Dortmund te uz impresivnu gol razliku – zabili su 100 pogodaka, a primili 32. Dakle, u 34 kola njemačke Bundeslige po susretu su primili manje od jednog pogotka dok su zabijali skoro tri po susretu (2,94 pogotka po susretu). U osmini finala ispratili su engleski Chelsea sa čak sedam pogodaka u dva susreta, s tim da su u Londonu glatko pobijedili 3:0. Prema tome, po trenutačnoj formi glavni su favoriti za ulazak u finale i osvajanje.

Sljedeći na redu tko bi mogao osvojiti Ligu prvaka je francuski PSG i to samo zbog činjenice kako su kuglice odlučile da se prije finala ne susretnu s Bayernom. Sada u četvrtfinalu idu na Pašalićevu Atalantu i to bi za skupocjenu francusku momčad trebao biti lakši zadatak dok bi polufinale moglo biti izazovnije s obzirom na to da se susreću s boljim iz dvoboja RB Leipziga i Atletico Madrida. Španjolska momčad ima blagu prednost nad njemačkim Leipzigom zbog ranijeg iskustva igranja finala Lige prvaka, no s obzirom na to da se susreti igraju na jednu utakmicu, Nijemcima se povećavaju šanse.

U normalnim okolnostima, jedan od glavnih favorita bio bi Manchester City, ali s obzirom na to da bi se mogli susresti u polufinalu protiv Bayern Munchena, teško je da će građani vidjeti finale Lige prvaka. Momčad Pepa Guardiole svakako je kvalitetna momčad u koju su se godinama ulagali milijuni eura, a nakon post-korone igraju sve bolje. Ipak, u ovoj je situaciji Bayern u puno boljoj formi. Prije toga moraju odigrati susret protiv drugog francuskog predstavnika, Lyona.

Lyon je pokazao u dvije utakmice protiv Juventusa kako ipak imaju kvalitete za srušiti top europske momčadi, ali Guardiola je ipak preiskusan da u ovako važnoj utakmici polufinale prepusti Lyonu.

Za kraj, ostala je posljednja momčad koja ipak skoro nema nikakve šanse za osvajanje Lige prvaka, a to je katalonska Barcelona. Iako su u osmini finala pobjednili Napoli kod kuće rezultatom 3:1 te s konačnih 4:2 prošli u četvrtfinale, Talijane su ipak prošli “na mišiće”. Individualna kvaliteta Lionela Messija pokazala se presudnom u dvomeču protiv Napolitanaca, ali takvo što sigurno neće proći kod Bavaraca. Igračkom kvalitetom Barcelona je na razini Bayerna, ali momčad ne diše kao jedno.

Očigledno kroz cijelu sezonu Barcelone i nisu uspjeli postići ništa promjenom trenera. Usudio bih se reći kako Setien ipak nije trenerska kvaliteta za Barcelonu te da je igrom slučaja završio na klupi Katalonaca. Xavi ih je odbio što se tiče preuzimanja klupe i uprava Barcelone morala je pošto zašto promijeniti trenera.

Ukoliko se nešto drastično ne promijeni u igri Barcelone, ponajprije mislim na to da čitava momčad na čelu s Messijem pokaže “glad” za osvajanjem titule protiv Bavaraca, apsolutno nemaju nikakve šanse pa da igraju i četiri utakmice.

Bilo kako bilo, ovogodišnja Liga prvaka ući će u povijest kao jedna od najspecifičnijih zbog pandamije, pa ne bi bilo na odmet da i ove silne prognoze padnu u vodu te da naslov ipak osvoji momčad koja nije favorit.

Autor: Edwin Nicky Džemidžić

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI