Kauboji sa autsajderom Brazilom kompromitirali sve dosadašnje pobjede!

screenshot/rtl

Za eventualno polufinale sada treba pobjediti i domaćina Njemačku i svjetske prvake Francuze!

Hrvatski rukometaši doživjeli su jako težak poraz u prvoj utakmici drugog kruga Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj. Kauboji su izgubili od autsajdera Brazila s 29:26.

HRVATSKA – BRAZIL 26:29 (13:17)

KÖLN Lanxess Arena. Gledatelja 16.000. Suci: Jorum i Kleven (Norveška)

HRVATSKA: Šego (5), Stevanović (3); Duvnjak 6, Stepančić 5, Vida, Horvat 5 (1), Karačić 1, Blažević, Štrlek 5, Musa 1, Slišković, Cindrić 1, Mandić, Vranković 1, Šipić 1, Bičanić. Izbornik Lino Červar

BRAZIL: Almeida (5), Tercariol (5); H. Teixeira, Valadao, Toledo 3, Santos 1, Pozzer 3, Borges 5, Chiuffa 1, V. Teixeira 3, Novais, Ponciano, Langaro 9, Nantes, Hackbarth 2 (1), Rodriguez. Izbornik Washington Nunez



Izgubili smo od Brazila. Sve što nam nije trebalo, dogodilo se. Igrali smo loše i skupo platili ceh, prokockali kapital iz Münchena. I sada smo na novom početku, jer za polufinale trebati dobiti Njemačku i Francusku, a to je nemoguća misija, ako je suditi po ovom što smo vidjeli protiv Brazila.

Dogodilo se ono što smo pretpostavljali, ali izgleda ipak nismo očekivali. Brazil nas je razbio agresivnom obranom za koju smo pokušali naći rješenje igrom 7 na 6, a onda smo još dublje potonuli čak na -5. Nevjerojatno je da smo bili uporni u tome, jer za tim nije bilo ali baš nijedne potrebe. Potrebno je bilo samo kretati se u napadu, dolaziti na loptu, a naši su igrači bili statični. Što reći na brojku da smo primili na prazan gol u prvih 15 minuta čak 6 golova, osim – nedopustivo. Plemenita je namjera smanjiti agresivnost protivnika tom varijantom, ali ako je protivnik takav kao što je bio Brazil onda je to jako loše. Potonuli smo na 3:8, Červar je zvao time-out, ali nije se puno promijenilo, a još je i Horavt promašio penal. Vadili smo se pomalo i smanjili tek za gol do poluvremena.

Krenuli smo u formaciji 6-0 s Musom i Blaževićem. Mijenjali su se obrana napada Cindrić i Blažević. Brazil je igrao 5-1 sa Borgesom, ali su Chiuffa i Ponciano izletavali kako su i kad su htjeli, ali naš statični napad to nije prepoznao. Čak je Brazil mijenjao dva igrača obrana – napad, ali osim dvaput Štrlek nismo imali neke koristi od toga. Bilo je to naše daleko najlošije poluvrijeme na ovom SP. U lošem trenutku.

Obranu smo mijenjali u 5-1, ušao je Mandić, no neviđene probleme radio nam je brzinom i silovitim šutem Haniel Langaro. Igrač kojeg nismo imali prilike upoznati ranije, ali smo ga sada sigurno zapamtili. Možda neka minuta za Vrankovića da ga malo primiri u tim trenucima, nije bila loše rješenje, ali Vranković nije ustao s klupe.

Brazil je napadački radio sve ono što mi nismo. Njihov je napad dolazio na loptu. Svaki višak je završio kod Pozzera na crti ili na krilima, a na žalost po nas Šego je imao samo dobar, ne i senzacionalan dan.

Upali smo u velike probleme, za što smo si sami bili krivi. Nećemo reći da je to bilo podcjenjivanje protivnika, ali u glavi je ipak bilo ‘nisu oni tako opasni’. Brzo su nas razuvjerili. Dobro je rekao Karačić ‘mi nismo momčad koja može na rutinu dobivati takve utakmice, mi za svaku trebamo poginuti’. I još nešto zašto nam to nije trebalo – zato što već danas igramo s Njemačkom koja je imala dan odmora, dok smo mi u nastavku susreta protiv Brazila morali jurišati.

Promijenili smo taktiku obrambeno, Vranković i Blažević su ušli, Musa izašao, u napadu su igrali Šipić i Stepančić. Ali opet, nevjerojatno, igrali smo bez vratara i opet smo an taj način u samo tri i pol minute dobili dva gola. Što reći… Brazil se naravno osokolio, nove velike probleme počeo nam je raditi njihov drugi vratar Tercariol i pali smo na -6, a vremena je bilo sve manje. Červar je s klupe dignuo i Stevanovića.

Nevjerojatno su Brazilci bili agresivni prema lopti u obrani, to je bio sjajan primjer kako se to radi. Jako je teško igrati protiv toga ako si statičan. Nismo se mogli spusti na -3 barem, Brazil je igrao jako dobro. Zanimljivo njihov je izbornik dao priliku svim igračima, što je dovelo do vrlo jakog ritma.

Kako to obično biva, kada je frka počnu se pogađati stative, raditi probijanja… Ipka 8 i pol minuta prije kraja smo se s nekoliko uzastopnih obrana Stevanovića spustili na -3 (23:26). To je izgledalo kao da vodimo. I onda odjednom kaos – serija. Za minutu smo na -1. Toledo smiruje Brazil, no šansa je ipak tu. Dok nas u konačnici nisu smirili vratar Tercariol i sjajni Langaro. Podvig za Brazil!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI