KATAR I RUSIJA POTPLATILE FIFA-u: Poznat iznos kojim se na nelojalan način došli do SP-a

Screenshot

Dokumenti Javnog tužiteljstva u Brooklynu otkrili su lica osoba koja su primala mito za dodjelu domaćinstva za svjetska prvenstva u nogometu 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru. Dužnosnici FIFA-e plaćeni su da izaberu Rusiju i Katar kao domaćine.

O tome se godinama samo nagađalo ali konkretnih dokaza, do danas nije bilo, no sada su isplivale ključne informacije. Prema optužnici koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu kompaniju, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet milijuna dolara da glasa u korist Rusije. Osim njega, dokument spominje i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora FIFA-e. Njega optužnica tereti da je primio milijun dolara za glas za Rusiju.

Kod dodjeljivanja domaćinstva SP-a 2022., optužnica navodi da je više dužnosnika FIFA-e uzelo mito u zamjenu za glas. Tu se spominju imena predsjednika Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ricardo Teixeire i bivšeg predsjednika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) Nicolasa Leoza, koji je preminuo lani.

Istrage vezane uz korupciju u procesu dodjeljivanja domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. otvorene su u više zemalja. Dosad je optuženo 45 osoba, a 26 je već osuđeno. Neki od tih dužnosnika još su nedostupni američkim vlastima.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI