Kako je Hrvatska igrala protiv svjetskih prvaka: Evo tko je uvijek bio ‘otrovan’ za Vatrene, a tko je stara mušterija

screenshot

Ukupno su ‘Vatreni’ protiv Brazila, Njemačke, Italije, Argentine, Španjolske, Francuske i Engleske odigrali 38 utakmica ostvarivši 10 pobjeda, 12 remija i 16 poraza

Kroz povijest svjetskih prvenstava osam reprezentacija je osvajalo svjetski tron, a Hrvatska je do sada igrala sa sedam svjetskih prvaka, jedino nikada nismo igrali protiv Urugvaja.

Ukupno su ‘Vatreni’ protiv Brazila, Njemačke, Italije, Argentine, Španjolske, Francuske i Engleske odigrali 38 utakmica ostvarivši 10 pobjeda, 12 remija i 16 poraza.

Najgori skor imamo s Francuzima i Brazilcima protiv kojih još nismo slavili, dok su nam najveće ‘mušterije’ Talijani protiv kojih smo bez poraza u osam međusobnih susreta.

S ‘Tricolorima’ smo igrali pet puta ostvarivši tri poraza i dva remija, a protiv Brazila smo snage odmjerili tri puta uz dva poraza i jedan neodlučeni ishod.

Prvi francusko – hrvatski dvoboj i najviše pamtimo. Bilo je to polufinale SP-a 1998. godine i pobjeda domaćina 2-1. Uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3-0, a u Zagrebu 2-0. Samo nekoliko tjedana kasnije postali su i europski prvaci.



Na Euru 2004. u Portugalu igrali smo međusobno u skupini i završilo je 2-2, uz dojam da su se Francuzi, zapravo, izvukli. Posljednji put igrali smo u ožujku 2011. na Stade de Franceu. Bio je to prijateljski susret koji je završio bez golova.

Brazilci su 2005. u Split došli kao aktualni svjetski prvaci, u prijateljskoj utakmici odigrali smo s njima 1-1. Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu Brazil je bio uspješniji sa 1-0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti. Brazilci, koji su bili apsolutni favoriti uoči početka susreta, do prve pobjede na SP-u došli su teže od očekivanog.

Vatreni” i “Selecao” su treći put igrali međusobno na otvaranju svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3-1. Ostaje utjeha kako smo otvorili World Cup protiv peterostrukog svjetskog prvaka prvenstva u susretu kojeg je gledalo najmanje dvije milijarde ljudi. Međutim, nakon svega što se događalo na travnjaku Arene Corinthians, moglo bi se reći nezasluženo. Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure.

Najviše uspjeha imali smo protiv Talijana. U osam međusobnih susreta upisali smo tri pobjede i pet neodlučenih ishoda pri čemu smo od šest službenih susreta dobili dva susreta, a četiri su završila bez pobjednika.

Sjajna serija započela je prije 24 godine, u kvalifikacijama za EP 1996. Talijani su nas dočekali prepotentno, podcjenjivački i to im se osvetilo. Hrvatska je u Palermu slavila 2-1 i tada smo Talijanima nagovijestili komplekse koji traju do današnjih dana. U uzvratu tih kvalifikacija za Euro u Engleskoj godinu dana kasnije Italija je u Split došla puno opreznije, s puno više poštovanja prema Bobanu i ekipi i završilo je 1-1.

Uslijedio je remi na prijateljskoj utakmici u Zagrebu 1999. godine. No ono što je možda i najviše zaboljelo Talijane bio je poraz na SP-u u Ibarakiju. Te 2002. zabili su Ivica Olić i Milan Rapajić za 2-1.

Četiri godine kasnije Slaven Bilić je u Livornu predstavio novu Hrvatsku. ‘Kockasti’ su pobijedili tada aktualne svjetske prvake sa 2-0 golovima Modrića i Eduarda.

Posljednje tri međuosbne utakmice završile su rezultatom 1-1. U Poljskoj u skupini na EP-u 2012. godine, te u kvalifikacijama za EP 2016.

Pozitivan skor imamo i protiv Nijemaca. U pet međusobnih susreta ostvarili smo po dvije pobjede i poraza, te jedan remi uz pozitivnu razliku pogodaka 8-6. No, još je važnije kako smo od tri službene utakmice dobili dvije.

Prvi međusobni susret igrali smo u četvrtfinalu EP-a 1996. u Engleskoj. Bilo je to prvo veliko natjecanje ‘vatrenih’ nakon međunarodnog priznanja ‘Lijepe naše’. U sjajnom susretu igranom na Old Traffordu ‘Elf’ je slavio 2-1 uz očiti ‘poguranac’ švedskog suca Leifa Sundella.

Uzvratili smo im dvije godine kasnije u četvrtfinalu SP-a u Francuskoj. U jednoj od najblistavijih večeri u povijesti hrvatskog nogometa ‘Vatreni’ su u Lyonu pobijedili 3-0 izborivši na svom prvom svjetskom prvenstvu plasman u polufinale, a potom i osvojili broncu.

Posljednji službeni susret igrali smo na EP 2008. u Klagenfurtu. Hrvatska je u skupini pobijedila 2-1, a potom ispala od Turske u četvrtfinalu, dok je ‘elf’ dogurao do finala u kojem je izgubio od Španjolske. Protiv ‘elfa’ smo igrali i dvije prijateljske utakmice. U ožujku 2000. smo odigrali 1-1, dok smo u veljači 2004. izgubili 1-2.

Protiv Španjolske smo igrali šest puta ostvarivši dvije pobjede, tri poraza i remi. No samo su dvije utakmice bile službene i oba sastava imaju po pobjedu.

Prve četiri utakmice bile su prijateljskog karaktera. Dva susreta su završila pobjedom ‘Furije’, jednom je slavila hrvatska vrsta, a jedan dvoboj je završen bez pobjednika.

Prvi puta snage smo odmjerili u ožujku 1994. u Valenciji, a ‘Vatreni’ su slavili 2-0 golovima Roberta Prosinečkog (6) i Davora Šukera (51), a u 53. minuti je Dražen Ladić obranio jedanaesterac Beguiristainu. Španjolci do te utakmice nisu poraženi 20 utakmica na svom terenu.

Pet godina poslije uslijedio je novi prijateljski susret u Sevilli, a ‘kockasti’ su uveličali proslavu otvaranja Olimpijskog stadiona u glavnom gradu Andaluzije. Domaćin je pobijedio 3-1, no prvi gol na novom stadionu zabio je Davor Šuker u devetoj minuti. Strijelci za domaćine bili su Vicente Engonga (34), Fernando Hiero (48-11m) i Daniel Garcia “Dani” (84).

Uslijedio je prijateljski susret u Splitu u veljači 2000. godine koji je završio bez golova. Posljednju prijateljsku utakmicu ove dvije reprezentacije su odigrale u Ženevi u lipnju 2006. godine, a španjolska vrsta je pobijedila 2-1. Niko Kranjčar je doveo našu vrstu u vodstvo u 14. minuti, a rezultat su preokrenuli Pernia (62) i Torres (90+2).

Prvi službeni susret ‘Vatreni’ i ‘Furija’ su odigrali na EP-u 2012. u Gdanjsku, a pobjeda je pripala Španjolskoj 1-0. Slavlje europskim prvacima donio je Jesus Navas u 88. minuti dvoboja. Hrvatska se nakon tog poraza vratila kući, dok su Španjolci stigli do finala i u borbi za zlato deklasirali Italiju obranivši naslov prvaka osvojen četiri godine prije na prvenstvu u Austriji i Švicarskoj.

Posljednji put međusobno smo igrali na EP-u u Francuskoj 2016. Bio je to dvoboj posljednjeg kola skupine i hrvatska vrsta je slavila 2-1.

Protiv Argentine, koja nas očekuje u skupini u Rusiji, igrali smo četiri puta uz jednu pobjedu, dva poraza i remi. Pritom je samo jedna utakmica bila službena.

Jedinu službenu utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su u posljednjem kolu u skupini na SP 1998. u Francuskoj. I prije tog dvoboja obje selekcije su izborile prolazak u osminu finala, a Argentina je pobjedom 1-0 (Pineda) osvojila prvo mjesto. Hrvatska je u Francuskoj bila treća, a Argentina je ispala u četvrtfinalu od Nizozemske.

Prvi dvoboj Hrvatska i Argentina odigrale su 4. lipnja 1994. kada je tadašnji svjetski doprvak predvođen Diegom Maradonom gostovao u Zagrebu kod momčadi koja je tada još uvijek bila u nastajanju. Po jakoj kiši ta je utakmica završila bez pogodaka. Preostala dva prijateljska dvoboja Hrvatska i Argentina su igrale na neutralnim terenima, Hrvatska je slavila sa 3-2 u ožujku 2006. u Baselu, a Argentina sa 2-1 u Londonu u studenome 2014.

S Englezima koji su bili svjetski prvaci 1966. godine igrali smo čak sedam puta i pritom upisali dvije pobjede, četiri poraza i jedan neodlučeni ishod.

Dva puta smo ih pobijedili u kvalifikacijama za EURO 2008. godine (2-0, 3-2) zbog čega je ‘Gordi Albion’ ostao bez plasmana u Austriju i Švicarsku. Mnogi još uvijek pamte pobjedu 3-2 na Wembleyju koja je Englezima zatvorila vrata EP-a. Sasvim sigurno bila je to jedna od najblistvijih pobjeda ‘Vatrenih’ u našoj povijesti.

Englezi su nam uzvratili u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2010. godine ostvarivši dvije uvjerljive pobjede – 4-1 na Maksimiru i 5-1 na Wembleyju. Na koncu smo osvojili treće mjesto u skupini i ostali bez plasmana na SP u Južnoj Africi.

Protiv ‘Gordog Albiona’ smo igrali i na EP-u Portugalu u 2004. Bio je to susret posljednjeg kola skupine B, a Englezi su slavili 4-2 i poslali nas kući. S njima smo igrali i dvije prijateljske utakmice – 1996. u Londonu je završilo 0-0, 2003. u Ipswichu je domaćin slavio 3-1.

OMJER SA SVJETSKIM PRVACIMA
NJEMAČKA 5 2 1 2 8-6
BRAZIL 3 0 1 2 2-5
ARGENTINA 4 1 1 2 4-5
FRANCUSKA 5 0 2 3 3-9
ŠPANJOLSKA 6 2 1 3 6-7
ITALIJA 8 3 5 0 10-6
ENGLESKA 7 2 1 4 10-18

Facebook Comments

Loading...
DIJELI