JEDAN VATRENI POD OŠTRIM OKOM IZBORNIKA DALIĆA: Njegov profesionalan neuspjeh ako ovaj nogometaš ne vidi svjetsku smotru

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Našu nogometnu reprezentaciju čekaju dva ispita u Ligi nacija, 22. ovoga mjeseca u Zagrebu protiv Danske i tri dana kasnije u Beču protiv Austrije. Popis izbornika Zlatka Dalića odavno je znan, a nije tajna da je na djelu završni natječaj za 23 igračka mjesta, koliko je predviđeno za svjetsku smotru u Kataru, Dnevno.hr.

Ruku na srce, najveći dio popisa je znan, njega mogu poremetiti samo teške ozljede, ali za neka mjesta traje teška borba, konkurencija je oštra. I ove utakmice u Ligi nacija, uz formu u klubovima, biti će izlučni filter za zaokruživanje Dalićevog popisa.

I sam Dalić to zna, a mi tome svjedočimo, ima tu jedna velika zagonetka za koju ne znamo kako će se riješiti. Riječ je o sjajnom igraču koji zna upasti u „crne rupe„. Nitko ne osporava njegovu kvalitetu, ali mnogima smeta njegova inertnost tijekom određenih razdoblja, ili tijekom pojedinih utakmica. Naravno da pogađate o kome je riječ.

Dalićeve dvojbe oko Petkovića

I nakon zadnje njegove klupske utakmice, u dresu Dinama protiv Milana o njemu su i dalje oprečna razmišljanja. Uostalom, kao i uvijek.



Bruno Petković postao je kamen smutnje našeg nogometa. Izbornik Zlatko Dalić svjestan njegovih kvaliteta, ali i tih određenih mana, već ga je znao staviti na led. Nije bio pozivan na neke reprezentativne akcije. Jest, dio ga je javnosti kritizirao, neki su opravdavali izbornika. Međutim, Dalić je tko zna koliko puta ponovio kako „nitko nije izgubio mjesto u reprezentaciji”. „Pa, niti Bruno Petković”!

I za dvoboje protiv Danske i Austrije Petković je iznova pozvan. Njegova forma je u uzlaznoj putanji, nije više nevidljiv na terenu, a i onaj gol „škaricama„ protiv norveškog Bode/Glimta sve nas je očarao, kao i njegov bijeg protiv istog suparnika u gostima, šteta što nije bio realiziran. Pa, te asistencije za Oršića, znak je to da se on ipak vraća.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ruku na srce, to sve skupa ipak nije ni manji dio njegovog repertoara kojeg nam je ponudio prije dvije i nešto više godine. Pa, sjetimo se, sam je u reprezentativnom dresu razvalio Slovačku u gostima. Na Euru, Dalić, je to i glasno rekao, Petković nije zadovoljio. Petkovića je to sve očito i pogodilo, forma mu se zapustila, voljni element nestao…

Je li on na prvom putu povratka ili je tek riječ o povremenim bljeskovima, to ne zna nitko. Ali, da se nije ipak ponešto oporavio niti bi Dinamo bio vodeći na domaćoj ljestvici, niti bi vidio Ligu prvaka. Valjda i to nešto znači. A da se od njega, sukladno mu raskošnom talentu, uvijek očekuje više, pa i najviše, to nije tajna.

Svjestan je Petkovićeve zagonetke i sam trener Dinama Ante Čaćić. Kazavši „kako će to biti njegov profesionalan neuspjeh ako Petković ne vidi svjetsku smotru”.

A Petković je očito čudna biljka, blistava u svojoj ljepoti, ali i spora u svom rastu. Trenerima je s njime teško, jer niti približno ne znaju što mogu od njega očekivati. U suvremenom nogometu gdje je rezultat mjerilo baš svega imati takvog pojedinca u momčadi je nešto poput kockarskog hazarda. Možete s njime enormno dobiti, ali i izgubiti i imanje i glavu.

Foto: Damir Krajac/ CROPIX

Nevjerojatan igrač, prevari jednim potezom cijelu obranu. Ili ga uopće ne vidite u jednoj, tri ili pet utakmica. Kako ga pokrenuti, okrenuti? Ima li lijeka za njegovu, kako da to opišemo, ne samo povremenu inertnost i odsutnost? Baš će nastupajuće utakmice reprezentacije u Ligi nacija ponuditi dio odgovora. Petkoviću je jasno dano do znanja kako se od njega očekuje mnogo. Svjestan toga dolazi u reprezentaciju pomalo iscrpljen stalnim nastupima, neprestance je pod pritiskom dokazivanja, a tek sada se od njega očekuje eksplozija kvalitete.

Nije mu lako, nesumnjivo. Kao što nije lako ni njegovim trenerima. Najveća zagonetka hrvatskog nogometa.

Za kraj, možemo samo zamišljati što raspoložen Petković može činiti obranama naših suparnika na Euru, ali također možemo pretpostaviti kako ćemo svi poludjeti ako bude nevidljiv na terenu. A poludjeti ćemo ne samo na Petkovića, nego i na Dalića. Malo komplicirana situacija, zar ne?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI