JEDAN ČUVENI TRENER JE REKAO: ‘Više sam pobjeda izgubio kada sam vodio s dva gola razlike nego kada sam imao gol prednosti’

Cropix

„Kad ne vjeruješ tek onda moraš vjerovati” (Steven Gerrard iz Liverpoola, nakon dostizanja i prestizanja 0-3 protiv Milana u finalu Kupa prvaka protiv Milana 2005.)

Moram se sjetiti svog učitelja, novinara Žarka Susića. Kada bi se ljudi čudili zašto na sportskoj priredbi ima sto tisuća gledatelja, a u kazalištu nekoliko stotina, pitajući se i dalje zašto se grade golemi stadioni i male kazališne kuće, on bi spremno uzvratio:

“U sportu je svaka utakmica premijera, u kazalištu je jedna premijera, sve ostalo su reprize”!

Svjedočili smo ovom zaključku baš na utakmici našeg Dinama i ukrajinskog Šahtara. Nažalost, sječivo nesreće okrenulo se prema zagrebačkim modrima, nevjerojatan splet okolnosti, ali i sudačka pristranost (jedanaesterac je Šahtar je postojao, ali postojali su i ranije za Dinamo, op. p.) dovele su Dinamo u situaciju koju niti jedan sportaš ne želi doživjeti. U glavama je već bila ne samo osigurana nego i slavljena pobjeda koja je izmigoljila iz ruku.

A Dinamo je tu pobjedu zaista zaslužio, trebao ju je, sve je napravio junački. Međutim, čini se da je tu i neiskustvo imalo ulogu, euforija koja je nastala nakon gola Ademija za vodstvo 3-1 usisala je i ono malo usredotočenosti.



Jedan trener iz davnina, rodonačelnik talijanskog „catenaccia„, a pripada najboljim svjetskim trenerima u povijesti, Helenio Herrera odlično je rekao:

”Više volim kada mi momčad predkraj vodi samo s 1-0, kada je 2-0 svi odreda misle da je sve gotovo. Više sam pobjeda izgubio kada sam vodio s dva gola razlike u zadnjim minutama nego kada sam imao samo gol prednosti„!

Sad vidimo da stoji što je rekao. Opuštanje zna biti kobnije od loše forme. A Dinamo je unatoč sjajnoj formi, fantastičnoj partiji izgubio dobivenu pobjedu. S golemim ulogom. Čisto sumnjamo da će bilo koji igrač iz ove postave protiv Šahtara ikad više slaviti pobjedu unaprijed.

I znate što bi još Herrera rekao na sve ovo?

„Nije problem bio treći gol, problem je bio onaj drugi. Poslije kada glava zakuha primaš još jedan po inerciji, zbog straha ti se noge odsjeku„…

Dinamo je okusio gorčinu sigurne pobjede. S pravom da se ljuti i na suca, ali i da razmisli što se ipak krivo činilo u sudačkoj nadoknadi. Svaki gol je plod nečije greške. Pa, kod ta dva gola Ukrajinaca u ndoknadi netko je ipak griješio…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI