Ivan Jurić ni kriv ni dužan dobio otkaz! Kako je predsjednik kluba ‘pokopao’ njegovu karijeru na klupi Genoe

Facebook: Genoa CFC (Official)

Genoina forma nije pretjerano oscilirala, a tek na koncu prošle godine dogodio se blagi pad forme, poraženi su kod kuće od Palerma i Torina, a vjerojatno su tada i igrači i trener predmnijevali što im slijedi u zimskom prijelaznom roku.

Eto, nije prošlo niti dva mjeseca, otkako smo pisali kako je hrvatski strateg Ivan Jurić ovosezonski Slaven Bilić, ali u talijanskom prvenstvu. Jurić je napravio čudo s Genoom kojoj su svi prognozirali borbu za sredinu tablice pa možda i opstanak. Skidao je ‘skalpove’ Milanu (3:0) i Juventusu (3:1), uzimao je bod Napoliju, a svladao je i Fiorentinu, a cilj za osvajanjem sredine tablice pretvorio se u cilj hvatanja mjesta koje vodi u europsko natjecanje.

Genoina forma nije pretjerano oscilirala, a tek na koncu prošle godine dogodio se blagi pad forme, poraženi su kod kuće od Palerma i Torina, a vjerojatno su tada i igrači i trener predmnijevali što im slijedi u zimskom prijelaznom roku.

Kao što to biva u većini klubova koji naglo steknu slavu i Genoi se dogodio masovni egzodus, a on je gotovo izravan produkt lošeg vodstva predsjednika kluba, Enrica Preziosija. Još na startu sezone Preziosi je olakšao Jurića za igrače poput Cristiana Ansaldija i Diega Perottija, ali na polusezoni još je više ‘isušio’ momčad.

Jurić je u pola godine sjajno promovirao neke igrače, a eto, baš su ti igrači na zimu napustili klub. Predsjednik je odlučio kako je baš sada, kada momčad lovi barem Europsku ligu, vrijeme da proda napadača Leonarda Pavolettija i to u izravnog rivala za vrh tablice, Napoli. Zaradio je na njemu 18 milijuna eura. Nadalje, prodao je i Tomasa Rincona, odnosno, osovinu veznog reda Genoe. I ne, nije ga prodao u neku drugu ligu, prodao ga je u Juventus, još jednog konkurenta. To nije sve, talentirani krilni napadač, Lucas Ocampos, također je zamijenio redove ‘crveno-plavih’, onim ‘crveno-crnima’ iz Milana.

Tko je došao umjesto njih? Leonardo Morosini iz drugoligša Brescije za 2.5 milijuna eura, Andrea Beghetto iz drugoligaša SPAL-a za milijun i pol, na posudbi je Hiljemark iz Palerma i još je vrijedan spomena, možda, Raffaele Palladino koji je stigao iz Crotonea za 250 tisuća eura te Danilo Cataldi koji je došao na posudbu iz Lazija.



Jasno, osim Palladina, napadača u ‘cvijetu mladosti’ s 32. godine na leđima, predsjednik Juriću nije doveo niti jedno pravo pojačanje, niti gotovog igrača, a baš je gotove igrače prodao. Uz sve to još je ranije Genoa ostala bez ponajboljeg igrača u momčadi, vratara Mattie Perina koji se gadno ozlijedio i vjerojatno ga neće biti do kraja sezone, a možda i duže.

Nakon što je odigrao sjajnu polusezonu, Jurić više nije imao manevarskog prostora i uslijedila je loša forma. Od polovice prosinca 2016. pa do 19. veljače 2017. Genoa je upisala dva remija i osam poraza.

Juriću je baš sramotan poraz u Pescari od 5:0 presudio. Pescara je do tada izborila tek jednu pobjedu i pratkično je već sada drugoligaš, ali baš će taj poraz ostaviti dubok trag jer je istoga dana, 19. veljače, Ivan Jurić primio vijest kako je Andrea Mandorlini novi trener Genoe s ugovorom do 2018. godine.

Jurić je momčad doveo do 16. mjesta Serie A, ali daleko je još od zone ispadanja, odnosno, još može ispuniti onaj pravi cilj hvatanja sredine tablice, iako je prema osiromašenom kadru više izgledaju kao momčad koja bi se trebala boriti za ostanak.

Novome treneru Mandorliniju treba poželjeti sreću jer bi već na ljeto mogao dobiti slom živaca, u Genoi još uvijek ima kvalitetnih nogometaša na kojima se može zaraditi, a predsjednik vjerojatno već trlja ruke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI