ISLAND: Nekad je bio kanta za napucavanje a danas je kanta koja napucava

Poslije kraha u dokvalifikacijama za SP 2010. u Brazilu, protiv Kovačeve Hrvatske Lagercback i Hallgrimson se nisu dali smesti i pokolebati. A mi smo prihvatili prolaz preko Islanda na putu za Brazil kao nešto najnormalnije. Da smo tada ispali od Islanda vjerojatno bi se u Hrvatskoj prestao igrati nogomet... I Englezi su tako na Euru mislili da će Island pojesti za predjelo pa su bili poraženi....

U svijesti naših ljudi, napose onih koji nogomet prate malo površnije, Island slovi kao kanta za napucavanje. Ali, islandski nogomet to odavno nije, prije bismo rekli da je Island u zadnjih nekoliko godina postao – kanta koja napucava.
U zadnjih nekoliko godina Island se promovirao kao jedna od reprezentacije europske više srednje klase, a ne tako davno bio je zaista napucana kanta koja je puštala na sve strane.
Autor islandskog čuda bio je švedski nogometni stručnjak, Lars Lagerback. Mnogi tvrde kako je dotični najzanemareniji trener u Europi, jer listajući njegovu statistiku odmah se lako uvidi da je veoma uspješan. U 15 godina koliko je trenirao švedsku reprezentaciju čak pet puta ju je odveo u u završnice velikih natjecanja. Kao izbornik Nigerije zamalo je ušao u drugi krug natjecanja na SP 2010. godine. Kada je prihvatio ponudu Islandskog saveza u listopadu 2010. godine, Island je bio niže rangiran od Lihtenštajna. Nikome nije bilo jasno zašto se ovaj trener odlučio za mali savez iz države s 330 tisuća stanovnika.
Kad ono, lani na Euru Island je kreirao možda i najveću senzaciju u povijesti europskih nogometnih prvenstva. Island je u dvoboju osmine finale pobijedio Englesku s 2-1 (2-1). Island koji broji 330 tisuća stanovnika i koji nema profesionalnu nogometnu ligu nadvisio je veliku Englesku s 50 milijuna stanovnika i s četiri profesionalne nogometne lige. I sad bi mi trebali biti bahati i reći kako dolazimo na Island po sigurna tri boda. Ne, ne smijemo tako razmišljati.
Nacionalni sport u Islandu je rukomet, no cijela država, cijeli otok poludio je za nogometom. Osim o ribolovu i vulkanima na Islandu je i nogomet postao top tema razgovora. Uostalom, dvadestak posto cijelog pučanstva Islanda bilo je u Francuskoj na Euru i navijalo za svoje nogometaše.
Podsjećamo, u prošlim kvalifikacijama za Euro 2016. u Francuskoj Island je blistao Završio je na drugom mjestu svoje skupine s 20 osvojenih bodova, iza prvoplasirane Češke (22 boda), ali i ispred nogometnih sila poput Turske (18) i Nizozemske (13), koja je u potpunosti razočarala i ostala bez plasmana na prvenstvo.
Danas, Island slovi kao momčad s prepoznatljivim kolektivnim stilom, pojedinac u islandskoj reprezentaciji uopće nije bitan, bitan je samo zajednički duh i zajedničko izvršavanje zadatka. To se napose vidi u napadačkim akcijama gdje se ultimativno traži najbolje postavljen čovjek za davanje gola, vidi se da je takva uigranost i nesebičnost istesana na brojnim treninzima i predavanjima Lagerbacka, i danas Hallgrimsona koji ga je naslijedio, sa svim znanjima koje je usvojio sjedeći nekoliko godina na klupi uz Šveda.
Poslije kraha u dokvalifikacijama za SP 2010. u Brazilu, protiv Kovačeve Hrvatske Lagercback i Hallgrimson se nisu dali smesti i pokolebati. A mi smo prihvatili prolaz preko Islanda na putu za Brazil kao nešto najnormalnije. Da smo tada ispali od Islanda vjerojatno bi se u Hrvatskoj prestao igrati nogomet…
I Englezi su tako na Euru mislili da će Island pojesti za predjelo.
Tajne nema. Islandski igrači nisu samo talentirani, već imaju i odličan pristup i karakter. Isto tako, srčano igraju za svoju reprezentaciju. Dosad im je išla u prilog činjenica da su svi voljeli igrati protiv njih, jer nisu slovili kao renomiran suparnik.
Hallgrimson koji je naslijedio Lagerbacka uživa isto sjajan status na Islandu, vjeruje mu cijela nacija. Islandske novine prije dvoboja s Hrvatskom pišu:
“Ova dva stručnjaka, su podigli organizaciju reprezentacije na uzvišenu razinu, a disciplinu složili tako da i igrači uživaju u njoj. Nije tako daleko vrijeme kada su islandski igrači iz inozemstva u reprezentaciju stizali kao da dolaze na odmor. Ta su vremena nepovratno prošla. To su sad ambiciozni sportaši, ljuti kad izgube”.
Još nešto. Islanđani računaju na problematičan sportski motiv. Na osvetu! Još pamte kako im se Hrvatska ispriječila na putu do Brazila.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI