IMA LI ŽIVOTA NAKON LUKE MODRIĆA? Jedan igrač trebao bi Hrvatsku nositi godinama

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kada razmišljamo o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji neizbježno je pitanje kako će izgledati nakon odlaska Luke Modrića.

Neki novinari idu toliko daleko da, pa i s pravom postavljaju još delikatnije pitanje – ‘Ima li života nakon Luke Modrića?’

Zamijeniti tako veličanstvenog igrača je nemoguće, da se razumijemo. Modrić je u ovih 15-ak godina ostavio takav biljeg u našem i svjetskom nogometu, pa tako svi ispadamo glupani kada mu tražimo jednaku zamjenu. Ta, Modrić je bio proglašen najboljim igračem svijeta. Pametnom dosta!

Ali, zašto reprezentacija ne bi imala života nakon što ode Luka Modrić. To bi moglo biti skoro, on ima 35 godina. Iako još uvijek igra na vrhunskoj razini i to u madridskom Realu na taj dan se moramo pripremiti.

Srećom, spletom okolnosti, ili jednostavno finom sudbinom naša reprezentacija će opet imati sjajnog, plemenitog, dostojnog, čak i izvanserijskog kreatora igre. Ako ne pogađate, a morali biste ako pomno pratite nogomet, riječ je o Lovri Majeru.



Hmmm, neki su ga već i prozvali ‘Modrićem za siromašne’, čak i malo izdaleka liče konstitucijom, no istina je baš drugačija. Lovro Majer već sada je, iako ima samo 23 godina, europska i svjetska vrijednost. I pravi je dijamant u Dinamovoj zlatarnici koja je prepuna dragulja. Po Transfermarktu vrijedi 15 milijuna eura. Sigurni smo da će ga Dinamo prodati, pa možda i za duplo veću cijenu. U Dinamu znaju trgovati.

No, ostavimo trgovinu po strani. Lovro Majer je neupitna i dugotrajna budućnost i hrvatske reprezentacije, pa čak mislimo da je za njega bilo mjesta i na nedavnom Euru.

Bitna utakmica Dinama protiv nezgodne ciparske Omonije, grube i uporne, pokazala je da se Majer snalazi i u teškim uvjetima igre, kako je već bilo u tom dvoboju. I riješio je utakmicu poput pravog znalca, velemajstora, virtuoza. Golom nakon prodora kada cijeloj momčadi nije išlo. Te asistencijom teledirigiranim projektilom u Jakićevu glavu. Dugo nismo vidjeli tako kvalitetno izveden korner.

Međutim, Majer kao igrač ima još većih vrijednost od onih koje je pokazao protiv Ciprana. On je pravi poslovođa, igra jednakom žestinom i u napadačkim akcijama, a silno je požrtvovan kada se njegova momčad brani. Što baš i nije slučaj s napadačkim vezistima koji često u svojim mislima drže da sve mogu riješiti jednom loptom ili potezom, pa se znaju malo odmarati na terenu.

Majeru su takve nepodopštine strane, on cijelog sebe daje u utakmicu i fakat je kotač zamašnjak i današnjeg Dinama i ne tako davno Lokomotive u kojoj se kalio. Uostalom, Lokomotiva je bez Majera u prošloj sezoni umalo ispala iz Prve lige. A s njim je nastupala i u europskoj konkurenciji. I to dosta zbori o ovom mladiću.

Sjetimo se, Majer je za Lokomotivu debitirao u lipnju 2016. godine kada je Lokomotiva gostovala u Andori u 1. pretkolu Europske Lige i s 3-1 svladala Santa Colomu. Debitirao je u našoj Prvoj ligi u dresu Lokomotive u srpnju iste godine, baš protiv Dinama. Statistika mu je kod ‘lokosa’ bila sjajna, u dvije sezone za Lokomotivu je odigrao 62 utakmice i postigao 18 golova.

U tom razdoblju, pazite sad ovo, bio je najbolji asistent lige, najbolji strijelac Lokomotive u sezoni 17/18., a dva puta proglašen za najboljeg igrača do 21 godine po izboru HUNS-a, HNS-a. I 2017. godine uvršten je među 100. najboljih mladih svjetskih nogometaša, za 2017. godinu, po izboru časopisa FourFourTwo.

Za Dinamo je potpisao 27. lipnja 2018. i odabrao dres s brojem 10. Kao i svi veliki, najveći svjetski igrači. Još je davno Zvonimir Boban rekao, da ‘desetka ide samo nogometnim umjetnicima i da je strašno vidjeti nekoga tko nosi taj broj a muči se s loptom, kretanjem i općenito igrom.’

Sigurno je da Majer zaslužuje taj broj, ne samo u Dinamu, nego veoma skoro i u reprezentaciji. Kao vezni igrač ima još jedan sjajan benefit, poprilično je često i strijelac, spretan je dribler, a prekide izvodi instinktivno dobro.

Odlika koju ‘desetka’ mora imati za Majera je lakoća. On zna što će učiniti s loptom dok ona još putuje prema njemu. To je zaista vrlina najvećih svjetskih igrača.

Tijekom zadnje dvije sezone Dinamo je bio fantastičan u europskoj konkurenciji. Možda smo malo bili i nepravedni prem Majeru, najviše se slavilo Livakovića, Oršića, Petkovića i Ademija. Nesumnjivo, s pravom. Ali, kao da se malo zanemario doprinos Majera, pa on je bio idejni šef svih Dinamovih akcija, pa i akcija s golovima Oršića ili Petkovića, a to se od jednog tako mladog igrača čak i ne bi trebalo očekivati u tolikom obimu. Pametni poznavatelji nogometa ne gledaju samo golove i asistencije, nego i predasistencije ili začetak akcije.

Jer, taj mladi Majer je Dinamove europske utakmice igrao poput prokušanog veterana, iskusnog i pronicljivog. A takav vrhunski nogomet može igrati još godinama. A mlađi je od Modrića 12 godina.

Poziv za reprezentaciju Majer ne samo da zaslužuje nego ga je, ruku na srce, morao dobiti i ranije. Sam priznaje da je očekivao biti na popisu za Euro. Nije bio pozvan.

Morao je biti razočaran, ali njegova izjava nakon tog šoka potvrdila je i njegovu nesebičnost, baš kao što se ta nesebičnost očitava i u njegovoj igri.

‘Što god da sada kažem na tu temu, moglo bi se pogrešno zaključiti. Iskreno, mislim da sam imao dobru sezonu u Dinamu koja mi je davala nadu da bi mogao otići na Euro.

Nažalost, izbornik je procijenio da nisam potreban i ta priča je gotova. Reprezentacija je iznad svega i budite sigurni da će Hrvatska imati u meni najvećeg navijača, a na meni je da se nametnem u idućem ciklusu i dat ću sve od sebe da tako i bude.’

Neka smo mi dobili novu ‘desetku’, nasljednika velikih hrvatskih ‘desetki’, Bobana, Asanovića, Prosinečkog, Modrića…

Ah, koliko smo ih imali, neke i istovremeno u momčadi. Pa nisu svi u istom trenutku nositi dres s tim brojem. No, svi su oni bili ‘desetke’ i nogometni virtuozi. Baš kao što je i sada Majer.

I čekamo ga u reprezentaciji. Bit će to pravo pojačanje!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI