I ČAČIĆ ODUŠEVLJEN SPEKTAKLOM U L.A.-u(!?) Zašto se o Sj. Americi govori kao o gradu i tko će gledati F selekciju Hrvatske i Meksika?

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Kakav će to spektakl biti, to ne znamo, a koji će se to hrvatski navijači iz Sjeverne Amerike pohitati u Kaliforniju kako bi vidjeli E ili F postavu reprezentacije, to još manje znamo.

Hrvatski nogometni savez dogovorio je zaista nevjerojatnu prijateljsku utakmicu. I to ne baš u pozitivnom smislu, iako oni tvrde da će to biti spektakl. Savez je pompozno najavio kako će Hrvatska zaigrati protiv Meksika u povijesnoj utakmici, prvoj u povijesti, na sjevernoameričkom tlu. Problem. Susret je dogovoren 27. svibnja u Los Angelesu, znači na drugom kraju planeta u terminu kada gotovo svi reprezentativci, čak i one B i C selekcije igraju prvenstva ili Kupove.

“Hrvatsku nogometnu reprezentaciju i brojne Hrvate u Sjevernoj Americi čeka istinski nogometni spektakl, 27. svibnja Hrvatska će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Meksika u Los Angelesu na legendarnom stadionu Memorial Coliseum. Susret će biti odigran u 16:30 sati po lokalnom vremenu”, poručuju iz Saveza.

Kakav će to spektakl biti, to ne znamo, a koji će se to hrvatski navijači iz Sjeverne Amerike pohitati u Kaliforniju kako bi vidjeli E ili F postavu reprezentacije, to još manje znamo. Ipak, Sjeverna Amerika je kontinent, a ne omanji grad pa da se navijači mogu sjatiti na utakmicu (ne dolaze ni u Hrvatskoj na utakmice), a udaljenost između većih gradova mjeri se u tisućama kilometara. Pa tko će normalan prevaliti tri, četiri, pet tisuća kilometara i pritom ‘zdrobiti’ tisuće dolara kako bi gledao nogometaše za koje ni pola Hrvatske ne zna.

Potez ima smisla samo ako se gleda s druge strane, one meksičke, s obzirom na to da na kalifornijsko području ima pregršt Meksikanaca, a ako se koji Meksikanac odluči potegnuti na utakmicu iz Meksika, neće mu biti baš tako daleko. Ipak, za vjerovati je kako će i Meksikanci odmarati nogometaše koji su igrali cijeli sezonu, pa bi i oni mogli poslati rezervnu postavu. Stoga, koliko Hrvata ima u L.A.-u, odnosno, Kaliforniji, koja nije baš mala država, kao i meksikanaca željnih nastupa anonimnih nogometaša, vidjet ćemo na toj spektakularnoj utakmici

Svega toga svjestan je i izbornik Čačić, pogotovo toga da će mu nedostajati gotovo cijeli standardni i pričuvni igrački kadar.



“Svjesni smo, naravno, da se ne radi o službenom FIFA terminu za prijateljske utakmice, kao i da u dosta zemalja tih dana završavaju nacionalna natjecanja te da nećemo moći računati na sve igrače. Ići ćemo u Los Angeles s najjačom reprezentacijom koju ćemo u tom trenutku moći imati, a već je velik broj igrača izrazio želju za igranjem te utakmice”, kazao je izbornik Čačić.

Čačić također smatra da će na utakmicu pohrliti Hrvati iz Sjeverne Amerike, odnosno, navijači iz tog dijela svijeta.

“Ne iznenađuje me želja igrača za tim putovanjem jer se radi o povijesnom susretu, prvom na tlu Sjeverne Amerike što će sigurno razveseliti brojne navijače Hrvatske u tom dijelu svijeta. Jasno je da je u zgusnutom FIFA kalendaru nemoguće pronaći termin za susret izvan Europe i s ovakvim protivnikom, ali siguran sam da ćemo otići u Los Angeles s respektabilnom reprezentacijom. Meksiko je sjajan izazov kojem se svi veselimo”, zaključuje izbornik Čačić.

Stanovnici SAD-a ionako nisu pretjerano zaluđeni nogometom, pa čak ni oni porijeklom iz Hrvatske koji su tamo odrastali, a dobar dio stanovnika SAD-a nije baš pretjerano zaluđen Meksikom što zbog politike Donalda Trapa, pardon, Trampa, što zbog toga što je Meksiko najveći rival nogometne reprezentacije SAD-a. Tako da se još jednom pitamo po čemu će to točno biti spektakl? Osim možda po novcu koji će stići u blagajnu HNS-a…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI