HRVATSKU ČEKA TEŽAK POSAO: Nismo uspjeli izboriti prvo mjesto u skupini, u četvrtfinalu nas čeka Srbija!

Foto: Cropix

Hrvatska  vaterpolska reprezentacija je nakon puno muke svladala Japan u trećem kolu skupine B 21:13 i najvjerojatnije će kao druga završiti nastup u grupi. Hrvatska može biti i prva, ali treba joj pobjeda slabašne Njemačke večeras protiv jake Grčke.

Hrvatska je za prvo mjesto trebala pobjedu od 12 razlike ili 11 ako bi zabila više od 19 golova (što je napravila), no Japan je šokirao igrače Ivice Tucka i vodio je sve do sredine treće četvrtine. Tek je tada Hrvatska na snagu slomila rivala i pobijedila, ali ne s dovoljnom razlikom za prvo mjesto.

Bude li Hrvatska druga, a to će najvjerojatnije biti tako. u osmini finala u ponedjeljak će igrati vrlo vjerojatno protiv Gruzije, a onda bi u četvrtfinalu išla na Srbiju.

Najbolji strijelci u hrvatskoj reprezentaciji bili su Denis Harkov i Ivan Krapić s po pet pogodaka, dok su po tri postigli Loren Fatović i Ante Vukičević. Vratari Marko Bijač i Toni Popadić imali su svaki po četiri obrane.

Japanske strijelce predvodio je Inaba s pet pogodaka, dok je vratar Tanamura sakupio sedam obrana.



Hrvatska je natjecanje u skupini završila s pet bodova. Tri boda ima Grčka uz utakmicu manje. Japan je treći s dva boda, a Njemačka je bez bodova uz utakmicu manje.

Početak dvoboja bio je obećavajuć za hrvatsku reprezentaciju. Prvim golom na ovom turniru Ante Vukičević je donio vodstvo izabranicima Ivice Tucka, a samo 45 sekundi poslije Josip Vrlić je udvostručio prednost Hrvatske.

Japan šokirao Tucka

No, da neće biti lak zalogaj, Japanci su pokazali već u sljedeće tri minute kad su serijom od tri pogotka, od čega dva iz peterca, došli do prvog vodstva na utakmici. Zahvaljujući pojedinačnom bljesku Rine Burića, koji je u završnici prve četvrtine dvaput “okrenuo” svog čuvara, Hrvatska je ipak prvu dionicu dvoboja završila vodstvom od 4:3.

Drugu četvrtinu je obilježio “propuh” u hrvatskoj obrani i čak šest pogodaka u mreži Marka Bijača. Japanski vaterpolisti djelovali su brže u reakcijama, snažnim udarcima s vanjskih pozicija probijali su jednog od ponajboljih svjetskih vratara. S druge strane, u napadu nije bilo realizacije čak ni onda kad su hrvatski vaterpolisti ostajali sami ispred japanskog vratara Tanamure, pa je na poluvremenu Japan vodio s 9:7.

Rasplet druge četvrtine, nakon koje je bilo jasno da od pobjede s 12 golova prednosti i osiguranja plasmana u četvrtfinale neće biti ništa, natjerao je hrvatskog izbornika na promjene. Vratara Bijača je zamijenio Popadićem, a hrvatska obrana postala je čvršća i pokretljivija. Konačno je proradila i lijeva strana u hrvatskom napadu, otkuda su počeli padati golovi u serijama. Triput je mrežu Japanaca zatresao Loren Fatović, a do prvog pogotka na turniru došao je i Luka Bukić. U osam minuta treće četvrtine hrvatski vaterpolisti postigli su jednak broj pogodaka (7) kao u prvom poluvremenu, a primili samo dva.

Japan imao 12: 10 i ostao bez snage

Trend iz treće dionice nastavljen je i u četvrtoj. Japanci  su postigli pogodak u prvoj i posljednjoj minuti tog dijela igre, a u preostalih sedam minuta Hrvatska je nanizala sedam pogodaka. Krapić je postigao tri, a Harkov i Vukičević po dva. Hrvatski vaterpolisti su u drugom poluvremenu nadigrali Japance s 14:4 i, da nije bilo tako porozne obrane u drugoj četvrtini, željenih +12 bilo bi dostižno, iako bi, s obzirom na broj postignutih pogodaka (21), i 11 golova razlike donijelo prvo mjesto i izravan plasman u četvrtfinale.

Ovako, ne iznenade li njemački vaterpolisti u srazu s Grcima, Hrvatska će natjecanje u skupini završiti na drugom mjestu, što donosi utakmicu osmine finala protiv trećeplasirane reprezentacije iz skupine A, a to bi trebala biti Gruzija. Pobjednik tog dvoboja će u četvrtfinalu ići na reprezentaciju Srbije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI