HRVATSKI SPORT NA APARATIMA! Hoće li preživjeti krizu? Ovo su prijedlozi za spas

Foto: SCreenshot

Hrvatska se u ovom trenutku nalazi u dvije izrazito teške i složene situacije – pandemijom koronavirusa i snažnim i jakim potresom koji je u nedjelju zatresao Zagreb i prouzročio velike štete.

Vlada RH i cijeli državni aparat stoga se nalaze na velikom ispitu i mukama što i kako u budućnosti. Vlada je urgento i po brzom postupku donijela paket mjera koji se odnosi na gospodarstvo.  Svima je jasno i svi su svjesni da su životi ljudi, i njihovo zdravlje stavljeni kao apsolutni prioritet, uz podizanje zemlje ponovno na noge. Jer kad pošast koronavirusa isčezne kroz neko vrijeme posljedice svega još će se neko vrijeme duboko osjećati.

No u tim mjerama negdje se izgubio sport i sportaši koji ionako radr i djeluju u teškim uvjetima unatoč velikom  talentu kojeg naši sportaši posjeduju i brojnim uspjesima s kojima obasipaju i uveseljavaju naciju. Njih više desetaka tisuća  jako teškim radom i treninzima zarađuju svoj životni prosperitet.

Na sve to reagirao je  Središnji državni ured za sport.

‘Pripremamo mjere za sport koje moraju biti okončane u roku odmah. Do konca dana (srijeda, 25. ožujka) morali smo pripremiti za ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića naš popis prijedloga mjera za pomoć sportu’ kazao je za sportske.jutarnji.hr Tomislav Družak, državni tajnik za šport.



‘Tražimo, dakle, da se i sport, klubovi, savezi uključe u te mjere Vladine pomoći. Nažalost, u početku u tim mjerama sport nije bio uključen. Onda smo malo “stisnuli”, te smo u svakom slučaju dobili nalog dovršiti prijedlog mjera, kriterije i kontrolne mehanizme. Već tijekom današnjeg dana to bi trebalo biti u obradi, pa bi se onda od sljedećeg tjedna, nadam se, i klubovi mogli prijavljivati za pomoć po istom kriteriju kao gospodarstvo. Mislimo tu prije svega na trenere, ali i na drugo sportsko osoblje. Neću sad prejudicirati jer to ne mogu.’

Kakve će biti mjere ostaje da se vidi, no zasigurno će se morati posezati za nekim nepopularnim mjerama. Ali vodeći računa o prije izrečenom o sportu i sportašima, koji su jako zadužili naciju, a s obzirom koliko im je dano i uloženo u njih od strane države i državnih institucija treba se pronaći kvalitetno rješenje.

Ići ćemo i sa žurnom izmjenom Zakona o športu jer u članku 61. stoji da se temeljem kriterija HOO-a godinu dana prije natjecanja utvrđuju pravila igre, da tako velim, odnosno procedure natjecanja, istaknuo je Tomislav Družak, državni tajnik za šport.

Sportaši su jedni od najvećih promotora Hrvatske od njene samostalnosti, a ono što su u većini slučajeva dobili su prigodna primanja i čestitke na velikim uspjesima koje su donijeli Hrvatskoj. I sasvim je legitimno mišljenje onih koji kažu i zahtjevaju da se i njih nebi trebalo ostaviti na cjedilu uslijed svih ovih novih situacija i kriza u kojima se Lijepa naša nalazi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI