HRVATSKI NAVIJAČI BEZ EUFORIJE! Nije problem što nema Modrića, ali jedna stvar jako zabrinjava! Evo gdje je problem

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Treba li se veseliti bodu protiv Rusije u gostima u kvalifikacijama za svjetsku smotru dogodine u Kataru? Svakako, ali da bi se ovaj bod kapitalizirao i Rusiju odmaknulo iz konkurencije za prvo mjesto morati će se je dobiti u uzvratu u Hrvatskoj.

Ovu utakmicu valja gledati kroz tri prizme, prva neka bude iz objektiva neutralnog promatrača, druga neka bude navijačka i treća kao trenerska, stručna. 

Realno, utakmica je bila dosadna poput izmjene plime i oseke, više se pazilo na vlastitu obranu nego na organizacije napada. Uzbuđenja i zanimljivosti nije bilo mnogo, a ni nekih kvalitetnih igračkih dosega, tek na pokoju sekundu našeg Matea Kovačića kojeg tako dugo čekamo. Dojma smo da su i Rusi zadovoljni bodom, a ako su oni zadovoljni bodom onda bismo mi morali biti nezadovoljni, zar ne?

Navijači nisu baš oduševljeni

Dok je neutralnom promatraču utakmica bila izrazito dosadna nema navijača na svijetu koji zna za dosadnu utakmicu. Njemu je fokus uvijek momčad za koju navija, pa nek bilo dosadno, makar uspješno, gdje ćeš bolje. Hrvatski navijač u ovoj utakmici nije imao baš puno prilike za neko veselo ili iščekivajuće poskakivanje. 



Hrvatska bez Modrića čak je znala držati loptu i dugo organizirati napade, no teško se dolazilo do prigode za šut. Što je i poanta nogometne igre, osloboditi prostor za udarac. A hrvatskog navijača posebno su mogli ljutiti slabo izvođeni prekidi, korneri i slobodni udarci. Prekratke ili predugačke lopte nadlijetale su naše osovinske napadače, šteta…

Danas gotovo 50 posto golova pad iz prekida a mi smo ih u ovoj utakmici sve uprskali.

Iako ovaj bod može biti i presudan, jer riječ je o srazu Hrvata protiv najozbiljnijeg suparnika za prvo mjesto, on je osvojen u partiji koja je prije bila oportunistička nego idealistička. Navijač uvijek želi veći rizik na putu do pobjede.

Stručno? Što smo vidjeli u igri naše reprezentacije bez Luke Modrića? Da, uskoro nas čeka postmodrićevska era i na to se moramo priviknuti. I što smo vidjeli? Hrvatska nema problema s organizacijom igre, više je tu problem u određenoj sporosti, mlakosti, možda čak i bezidejnosti. Nedostaje u našoj igri taj „druk„, onaj potez koji baca jednu stranu suparničke obrane na koljena. Mudrovanje s bezbroj dodavanja okolo-naokolo svaka iskusnija obrana lako obrani.

Nije da Dalić nije i svjesno i podsvjesno želio pobjedu, potvrđuju to i njegove izmjene, kada je ubacio Livaju i Oršića umjesto Kramarića i Perišića. Prethodno je Ivanušec ušao umjesto Pašalića. Jest bilo nešto življe, ali nedovoljno.

Dalić se zasd sačuvao barem oštrih kritika, na bod je  računao, osvojio ga je. No, hoće li naša javnost biti zadovoljna samo s bodom za  tri dana protiv Slovačke u gostima. Teško. Negdje treba napraviti iskorak, a u Bratislavi je prilika. 

Opet, prvi dvoboj bez Modrića je odigran, drugi bi već trebao bit lakši. Još s malo boljim, iako sad već dobrim, Kovačićem tri boda ne bi smjela biti daleko. 

Samo nas jedno ipak muči. Ako su Rusi zadovoljni bodom, zašto moramo biti i mi? Netko ipak mora biti nezdovoljniji.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI