HRVATSKA TRLJA RUKE, ŽDRIJEB NAM JE BIO NAKLONJEN: Jedino nas glava bolji zbog Turske! Oglasio se i Dalić: ‘Respekt svima ali smo optimisti’

Foto: Ronald Goršić/Cropix

U Frankfurtu je održan ždrijeb kvalifikacija za EP 2024 godine. Hrvatska je dobila odličnu skupinu u kojoj smo veliki favoriti. Vatreni će  igrati u skupini D zajedno sa starim znancima Walesom, potom Armenijom, Turskom  i Latvijom.

Europsko prvenstvo izborit će dvije najbolje reprezentacije iz svake od deset skupina. Hrvatska će, čak i da ne bude među dvije najbolje ekipe, imati dodatnu priliku za plasman putem dodatnih kvalifikacija, koje je osigurala odličnim nastupom u Ligi nacija.

Kvalifikacije počinju u ožujku 2023., grupna faza igra se do studenog, a u ožujku 2024. godine će tri posljednja sudionika biti poznata nakon što se odigraju spomenuta tri turnira s četiri reprezentacije.

Od  ova četiri protivnika može se reći kako smo najneugodnije prošli u četvrtom potu gdje nas je dopala neugodna Turska.

Sa svim svojim protivnicima u kvalifikacijama Hrvatska se susrela i ranije, točnije ukupno 20 puta. Hrvatski reprezentativci slavili su u 11, odnosno u malo više od pola tih susreta, remizirali u devet, a izgubili samo jednom.

Taj jedini poraz ubilježen je protiv Turske, ali ne u onom za Hrvate traumatičnom četvrtfinalu Europskog prvenstva 2008. godine budući da se poraz nakon penala vodi kao remi, nego 2017. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, kada je Turska upisala minimalnu pobjedu.

Stigle su i prve  reakcije na ždrijeb iz našeg tabora.

Zlatko Dalić: Možemo biti zadovoljni skupinom, uglavnom smo izbjegli reprezentacije koje smo željeli izbjeći, pogotovo iz druge jakosne skupine. Iz četvrte jakosne skupine izvukli smo Tursku koja je možda najnezgodnija momčad, ali naravno da smo favoriti skupine. Igrat ćemo protiv Walesa koji nam je poznat iz prošlih kvalifikacija za Euro, jedini problem koji se može pojaviti su daleka putovanja. Optimisti smo, ali respektiramo naše protivnike, ne smijemo se opustiti i moramo napraviti dobru analizu protivnika, pogotovo Latvije i Armenije, koje nam nisu poznate, prenosi HNS na svojim stranicama.

Marijan Kustić: Zadovoljni smo ždrijebom, bitno je da smo iz drugog i trećeg pota izbjegli najteže reprezentacije, iz četvrtog smo dobili Tursku koja je vrlo kvalitetna reprezentacija. Uvažavamo sve protivnike u skupini, ali vjerujem u našu reprezentaciju. Ako budemo na željenoj razini, sigurno možemo napraviti dobar rezultat i kvalificirati se na Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI