HRVATSKA LEGENDA ZA 7DNEVNO: ‘Ponosan sam na Đokovića, a to što su mu napravili je pretjerano’

Sezona najvećih teniskih turnira je ove godine bila sasvim drugačija. Kao i na čitav sportski svijet, koronavirus je jako utjecao i na igranje na teniskim terenima, a pri kraju natjecanja iz ovogodišnjeg kalendara na zbivanja u svima teškoj 2020. se za 7Dnevno.hr osvrnuo hrvatski teniski velikan Nikola Pilić – koji i dalje detaljno prati sve što se događa u sportu kojem je posvetio cijeli život.

Pilić je u igračkoj i trenerskoj karijeri prošao praktički sve što možete zamisliti. Nakon nedavno navršene 81 godine, i dalje uživa prateći teniske adute s kojima ima i puno osobnog iskustva.
Među njima, posebno poglavlje pripada Novaku Đokoviću, kojeg je upoznao dok je sadašnji svjetski broj jedan još bio dječak. Đoković je rano došao u Pilićevu tenisku akademiju u blizini Münchena, a hrvatski teniski velikan brzo je prepoznao da tu ima potencijala za velike stvari.

“Radio sam s njim četiri i pol godine, ja sam ga naučio igrati tenis. Došao je kod mene s 12 godina i 11 mjeseci, vidio sam nakon mjesec dana da je izuzetno talentiran i fokusiran, da se uvijek dobro zagrije, da nikad ne kasni i nikad ništa ne zaboravi. To je momak koji je jako otvoren za primanje svega što mu trener daje”, opisao je Pilić Đokovićeve vrline koje su ga učinile tako velikim tenisačem.

“Tada sam imao kod sebe i neke starije igrače, nakon mjesec dana počeo sam s njim raditi jako puno, a onda je došao i Gulbis malo kasnije, gurao sam s njima dvojicom”, prisjetio se hrvatski igrački i trenerski velikan razdoblja u kojem je radio s još jednim talentiranim dečkom, Latvijcem Ernestsom Gulbisom, koji se kasnije probio do 10. mjesta na svijetu.

Temelji za velike Đokovićeve uspjehe gradio je i rad na terenima u blizini Münchena, a kako je karijera današnjeg prvog tenisača svijeta rasla, stjecao je i nova iskustva. Danas mu pomaže još jedan velikan iz Splita, Goran Ivanišević, koji je dao svoj doprinos u održavanju visoke razine igre koju Đoković ima.



“Novak ima veliku osobnost i ogromnu karizmu. Primjerice, kad osvoji turnir u Pekingu počne govoriti kineski i na taj način oduševljava sve domaćine. Novak je čovjek s kojim se ponosim, isto kao što se ponosim i s Goranom koji je drugačiji kao osoba” opisao je Pilić, dodajući da je Đokoviću pomogao i u spajanju sa Slovakom Marianom Vajdom, koji s prvim tenisačem svijeta radi već dugo i s njim je bio kao glavni trener nedavno u Roland Garrosu.

Pilićeva veza s Vajdom traje dugo. Dok je hrvatski teniski velikan kao izbornik Njemačke 1988. vodio tu reprezentaciju do naslova u Davis Cupu, Pilić se prisjetio da je Vajda pomogao njemu i momčadi kao sparing-partner, a nakon toga ostali su dobri prijatelji. Kasnije ga je preporučio Đokoviću, a danas je dio te trenerske priče i Ivanišević.

“S Goranom se to dobro poklopilo, Goran još uvijek može dobro igrati, poznaje tenis, naučio je i od mene nešto, a daje i svoje znanje”, istaknuo je Pilić.

Koliko puno Đoković i njegova trenerska momčad mogu zajedno? Uspjesi se gomilaju, a Pilić vjeruje da će sjajni srpski tenisač s novim pobjedama prestići Rogera Federera koji je sadašnji rekorder u broju tjedana na vrhu ATP ljestvice.

Ostane li na prvom mjestu, Đoković može doći ispred Federera najranije u ožujku sljedeće godine, a pritom bi mu pomoglo kad više ne bi bilo epizoda poput one iz osmine finala ovogodišnjeg US Opena, kad je diskvalificiran u završnici prvog seta protiv Španjolca Pabla Carrena Buste nakon što je lopticom pogodio linijsku sutkinju. Pilić vjeruje da te diskvalifikacije nije smjelo biti.

“Trebao je dobiti kaznu od seta za Španjolca i 100.000 dolara pa igrati dalje. Rekao bih da su samo čekali da se nešto dogodi, po meni je ta kazna bila pretjerana”, smatra hrvatski teniski velikan, koji se osvrnuo i na Đokovićev Roland Garros s porazom od Rafaela Nadala u finalu.

“Novak mora biti u šestoj brzini i svjež da bi uspio parirati Nadalu. Ako uzmete statistiku da je Nadal u 15 godina u Roland Garrosu izgubio dva meča, to govori puno, a osim toga, teren je bio prespor, ali mislim da ni to nije važno. Bilo je važno što je Novak u polufinalu imao meč-loptu protiv Tsitsipasa u trećem setu, nije to dobio nego je igrao još dva sata i 20 minuta, a onda je protiv Nadala izašao na teren tako da sam se kod 3:0 udaljio od meča i išao sam čitati knjigu. Vratio sam se kod 6:0 i 4:2 za Nadala jer sam znao da taj meč ne može dobiti. Bio je kao guma koja je ispustila već pola zraka, nije bio svjež, ali svaka čast Nadalu koji je igrao fantastično”, opisao je Pilić.

“Nadal na zemlji ima rezultate koji će biti nedostižni više od 1000 godina. Osvojio je 13 puta Roland Garros, 11 puta Barcelonu i Monte Carlo, devet puta Rim – tko će to još napraviti?”, dodao je Pilić, spominjući i kako vidi povratak Rogera Federera.

“Mislim da će Federer izgubiti svoju četvrtu poziciju s obzirom na to da ga ove godine neće biti na Mastersu u Londonu. Federer ima najbolju tehniku na svijetu, igra fantastično s 39 godina, treba mu skinuti kapu, ali ne vjerujem da je i dalje u stanju napraviti velike rezultate iako – nikad ne reci nikad, možda i griješim”, istaknuo je hrvatski teniski velikan.

U borbi s najboljima na svijetu će svoj maksimum probati dati i vodeći hrvatski dvojac, Borna Ćorić i Marin Čilić.

“Ćorić ide gore-dolje, ali mislim da ima teniski potencijal i da se može vratiti na poziciju na kojoj je bio kao 12. na svijetu. Čilić je malo izgubio samopouzdanje, ali ne bih ga otpisao, ostavio bih otvorena vrata u njegovom slučaju”, kazao je Pilić.

Kako bi mogla izgledati teniska 2021? Iz sadašnje perspektive, hrvatska igračka i trenerska legenda vjeruje da je presudno ono što se stručnjaci već dugo trude pronaći kao rješenje za koronavirus.

“Dok ne dođe cjepivo, bit će svega i svačega”, zaključio je Pilić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI