HRVATI SE BRANILI ŠUTNJOM: Srbi otkrili detalje mračnog plana, neredi bili tek početak

screenshot

Za sada službeno nije poznato kako je došlo do sukoba

Hrvatskim državljanima koji su sudjelovali u neredima na stadonu Partizana u međusobnom okršaju Grobara, određen je pritvor u trajanju od 30 dana. Petorica Splićana pojavila su se pred sudom, dok je šesti u bolnici zbog teških ozljeda glave. Svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskom događaju, a pritvor im je određen zbog kaznenog djela, mogućnosti bijega i uznemiravanja javnosti. Osumnjičeni su prebačeni u Okružni zatvor u Beogradu, prenosi B92.

Osumnjičena petorka se branila šutnjom, što je za Tanjug potvrdila glasnogovornica beogradskog tužilaštva Tatjana Sekulić navevši da je ispitano pet osumnjičenih, dok je šesti još u bolnici. Tanjug javlja da je tužilaštvo predložilo sudu da im odredi pritvor optužujući ih za nasilničko ponašanje.

Podsjetimo kako je sve počelo. Nakon 15 minuta od početka derbija Partizana i Zvezde na stadionu u Humskoj, došlo je do masovne tučnjave na južnoj tribini između zaraćenih frakcija navijača Partizana. Okršaj je trajao više 10 minuta, a nakon toga je na atletskoj stazi završila grupa muškaraca s teškim ozljedama, bez odijeće, krvavih lica.

Ubrzo se doznalo kako su među njima i državljani Hrvatske. Riječ je o Ivanu Miškoviću, Stjepanu Mihoviloviću, Hrvoju Bakoviću, Jakovu Podrugu, Anti Firiću i Damiru Tovaroviću. Kako piše Blic, sudionicima nereda prijeti i višegodišnja zatvorska kazna. Za kazneno djelo ‘nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu’ zakon Republike Srbije predviđa kazne od šest mjeseci do pet godina u osnovnom obliku, kao i do 12 godina u najtežem obliku. Ako je kazneno djelo počinjeno u grupi, propisana kazna je od jedne do osam godina zatvora, a kazna od dvije do 12 godina zatvora se izriče u slučaju da u nasilju dođe do teških tjelesnih povreda i veće materijalne štete.

Za sada službeno nije poznato kako je došlo do sukoba. Jedna od teorija jest da je riječ o borbi za prevlast na južnoj tribini, što prenosi B92, no, pojedini srpski mediji tvrde kako je cijeli sukob izrežiran.



Srpske Novosti tvrde da je plan za izazvianje nereda na stadionu JNA, koji bi se prebacio i na ulice Beograda, skovan u jednom zagrebačkom hotelu. Srbi tvrde kako je navodno Filip Korać, desna ruka šefa Zemunskog klana, Luke Bojovića, s izvjesnim hercegovačkim kriminalcem i poduzetnikom dogovorio sve detalje akcije te da onda on angažirao svoje ljude da dođu u Beograd i izazovu nerede.

Prema napisima srpskih medija Hrvati su u Srbiju su ušli 12. studenoga i bili su smješteni u poznatom hotelu u širem centru Beograda. Sve troškove puta, smještaja i angažman platio je, navodno, čovijek koji ih je unajmio. Osim njega, u organizaciji izazivanja nereda i preuzimanja južne tribine, sudjelovala su još četvorica kriminalaca iz Beograda, od kojih su trojica bivši vođe navijača.

Blic u petak objavio kako su trojica Splićana dobila 10.000 eura za izazvianje nereda na stadionu u Beogradu. No, izvor iz MUP-a za Blic nije želio otkriti ime osobe koja je unajmila Hrvate, kako ne bi utjecao na istragu.

Ono što smo do sada uspjeli saznati je da je plan bio da se nakon izazivanja kaosa na južnoj tribini, nasilje i neredi preliju na ulice grada gde bi se palili automobili, ali i razbijali izlozi”, navodi izvor srpskog lista Novosti.

Stradali bi policajci, navijači, ali i obični građani. Vjerujemo da su inicijatori ovih događanja i određene strane službe iz regije. Veliki je ulog u pitanju”, prenose Novosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI