HOĆE LI SE U OVAKVIM VREMENSKIM UVJETIMA MOĆI ODRŽATI DVIJE UTRKE? Poučeni prošlogodišnjim iskustvom treba podsjetiti kako je najvažnije zdravlje skijašica, a ne da se pošto-poto ispoštuje kalendar Svjetskog kupa

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Dva slaloma Svjetskog kupa održat će se na Sljemenu 4. i 5. siječnja, a ove se godine na Snježnu kraljicu vraćaju i navijači. U utorak od 18.15 najavljen je ždrijeb startnih brojeva ispred HNK-a, prva utrka u srijedu je od 12.30 odnosno 16.30, a druga u četvrtak od 15 odnosno 18 sati uz prijenos na HTV-u 2.

FIS ima u planu održati dvije utrke, prvu 4. siječnja, a drugu dan kasnije, za kada je predviđen noćni slalom. Temperature su visoke za ovo goba godine, a na Sljemenu je oko 10 stupnjeva, snijeg se jako brzo topi na Medvednici, ali organizatori tvrde kako neće biti problema i da će se utrke ipak održati prema planu.

“Sve u svemu, jako sam zadovoljan zasad kako se to opire vremenu, vjetru i tako dalje. Postoje još uvijek dovoljne količine umjetnog snijega koji stvara kompaktnost koju nismo imali prošle godine”, rekao je za HRT Reno Fleiss, voditelj natjecanja Snow Queen Trophy.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Objavljena je privremena regulacija prometa, po kojoj na vrh Medvednice, od skrektanja na vrhu Sljemenske ceste prema hotelu Tomislav i vršnom području Sljemena koje uključuje kućicu SK Medveščak, restoran Zlatni medvjed, restoran Vidikovac i gornju stanicu žičare; smiju od utorka do petka samo vozila s akreditacijama.

Završne pripreme za utrku Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu su u tijeku, a val toplog vremena stvorio je određene probleme zbog čega su organizatori morali pomaknuti start utrke na tzv. “filter”.



Iako je ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković  još prije mjesec dana najavljivao da će sljemenska žičara biti otvorena do sljedećeg natjecanja Snježne kraljice na Sljemenu, naposljetku će ona ipak biti zatvorena.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

“Žičara Sljeme se neće koristiti na dane utrka za prijevoz gledatelja jer bi tako gledatelji došli na vrh Sljemena, od kuda se moraju do natjecateljske staze najprije spuštati nizbrdo po strmim i zasniježenim stazama, a potom i penjati uzbrdo po tim istim stazama po noći, što bi bilo vrlo naporno i opasno za gledatelje.

Također, Žičara Sljeme će biti zatvorena za posjetitelje na dane utrka 4. i 5. 1. 2023. Predvidjeli smo prijevoz autobusima za gledatelje, i to iz dvije zone”, navodi se među informacijama na stranicama Snježne kraljice.

Na stranicama Snježne kraljice osvanula je obavijest da će žičara na dane utrke biti zatvorena kako ne bi predstavljala opasnost za gledatelje. Detalje o dolasku i odlasku na Sljeme u vrijeme Snježne kraljice kao i druge korisne upute i savjete pronađite ovdje.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nažalost, ove se godine neće održati muška utrka na Sljemenu. Prva Snježna kraljica u muškoj konkurenciji bila je održana 2008., a Ivica Kostelić uvjerljivo je najuspješniji hrvatski skijaš na Sljemenu. Međutim, čak sw ni Ivica nije uspio “okruniti” na Sljemenu.

Triput je bio drugi, a u novijoj povijesti najbliži postolju bio je Filip Zubčić, koji briljira u veleslalomu u kojem ima tri pobjede i devet postolja, ali je 2021. bio peti u slalomu na Sljemenu.

Hrvatska na Sljemenu ima dvije predstavnice, Leonu Popović (25) i Zrinku Ljutić (18) koje su u sjajnoj formi te se nalaze među deset najboljih slalomašica svijeta. Zagrebačka gora uspjeha nije uskratila ni hrvatske skijaše. U prvoj ženskoj utrci, održanoj 2005., Hrvatska je imala dvije skijašice u prvih deset. Nika Fleiss bila je osma, a Ana Jelušić deveta.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Dogodine je skijala i kraljica hrvatskog skijanja, Janica Kostelić, a u legendarnoj utrci s jednim štapom odskijala dovoljno za treće mjesto i time je uzela prvu hrvatsku medalju na Sljemenu. Fleiss je za hrvatsku reprezentaciju dodala 12., a Jelušić 25. mjesto. Najbolji rezultat za Hrvatsku, ipak, ostvarila je Ana Jelušić, koja je 2007. završila na drugom mjestu.

Hrvatske skijašice su do 2011. tradicionalno su osvajale bodove, ali nakon toga je uslijedilo desetogodišnje razdoblje suše. Za najnoviji uspjeh hrvatskih skijašica na Sljemenu pobrinula se lani Leona Popović (25), koja je sa sedmim mjestom u dvije vožnje ostvarila najbolji uspjeh u dotadašnjoj karijeri, a za nju su još veća očekivanja ove godine.

Naime, novu sezoni je još bolje otvorila nego lani, desetim i šestim mjestom u Leviju. Dobru je formu potvrdila devetim mjestom u američkom Killingtonu, a uoči sljemenskih slaloma ostvarila je 18. i 12 mjesto u Sestriereu i Semmeringu.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Leona trenutno zauzima deveto mjesto u poretku slalomašica, potrebna joj je bolja utrka  kojom bi bila na korak do prvog postolja nakon dvije slabije izvedbe, a moguće je da se ponovi sljemenska čarolija za novi najbolji rezultat karijere.

Sa samo 18 godina Zrinka Ljutić je jedna od najvećih talenata u alpskom skijanju. Iako nema puno iskustva, već je jedna od najboljih slalomašica na svijetu. Iako u prvom slalomu u Leviju nije završila vožnju, bila je sjajna sedma u drugoj utrci. U Killingtonu je bila 15., a u Sestriereu sedma.

Na Sljeme dolazi nakon šestog mjesta u Semmeringu, a svakom utrkom sve je bolja i bolja, desetinke je dijele od prvog postolja u karijeri, a dobro poznaje uvjete na Sljemenu.

Kod slalomašica je konkurencija doista nemilosrdna. Mikaela Shiffrin može postati najuspješnija skijašica u povijesti Snježne kraljice i izjednačiti legendarni rekord Lindsey Vonn. Amerikanka izgleda nepobjedivo u ovom trenutku i na Sljeme dolazi u strašnoj formi, slaveći u tri različite discipline i četiri uzastopne utrke.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Na Sljemenu je slavila ukupno četiri puta, a svaki je put pomela konkurenciju s crvenog spusta. S pobjedom može postati najuspješnija slalomašica na Sljemenu, a trenutno s četiri pobjede dijeli prvo mjesto s Marlies Schild.

Titulom Snježne kraljice Shiffrin je okrunjena sa samo 17 godina, a već je tada bilo jasno kako je riječ o jednom od najvećih skijaških talenata svih vremena. Na Sljemenu je tada uzela tek drugu pobjedu u svojoj kratkoj karijeri, a samo nekoliko tjedana nakon sljemenskog trijumfa, Shiffrin je osvojila i prvo svjetsko zlato u slalomu.

Petra Vlhova (27) još uvijek čeka na prvu pobjedu u sezoni, a poznato je kako odlično skija na Sljemenu. Slovakinja je 2020. čvrsto zgrabila titulu Snježne kraljice i od tada je ne ispušta. S ukupno tri pobjede na Sljemenu jedna je od glavnih favoritkinja za pobjedu, ali je u ovu sezonu ušla u slabijoj formi od očekivanog.

Međutim, sigurno će se nešto pitati i Šveđanke Annu Sven Larsson, Saru Hector i Hannu Aronsson Elfman, Njemicu Lenu Duerr, Slovenku Anu Bucik i Švicarku Wendy Holdener, ali i naše sjajne skijašice.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Facebook Comments

Loading...
DIJELI