HLADNOKRVNO UBIO DJEVOJKU! Pistoriusu odbijeno uvjetno puštanje na slobodu nakon pola odslužene zatvorske kazne: ‘Nije pokazao nikakvo kajanje, niti je iskreno ispričao što se dogodilo te noći’

Foto: Guliver/ XKL03

Bivšoj južnoafričkoj paraolimpijskoj zvijezdi Oscaru Pistoriusu, osuđenom 2016. godine zbog ubojstva djevojke Reeve Steenkamp (29), ​​komisija je u petak odbila uvjetno puštanje na slobodu, objavio je Odjel za zatvorske službe Republike Južne Afrike i odvjetnica obitelji žrtve, Tania Koen.

“Ne znam zbog čega je zahtjev odbačen, samo su nas izvijestili da je odbačen i da će se o njemu ponovno razgovarati za godinu dana”, izjavila je Koen, dodajući kako je saslušanje “bolan” trenutak za roditelje žrtve koji žive “doživotnu kaznu” od nasilne smrti svoje kćeri: “Nedostaje im svaki dan”.

Povjerenstvo se sastalo u petak ujutro u zatvoru Atteridgeville, u blizini Pretorije, u kojem se nalazi Pistorius koji je osuđen na više od 13 godina zatvora, a južnoafrički zakon predviđa da osoba osuđena za ubojstvo može dobiti prijevremeno puštanje na slobodu nakon što istekne polovica kazne.

U ranim jutarnjim satima na Valentinovo, 14. veljače 2013., Pistorius je pucao iz pištolja kroz vrata kupaonice iz svoje spavaće sobe. Reeva, koja je došla provesti noć u njegovom domu u Pretoriji, upucana je četiri puta. Bogat i slavan, šesterostruki paraolimpijski pobjednik nadimka “Blade Runner” zbog proteza koje je nosio, uhićen je rano ujutro.

Foto: Guliver/ XKL03

Priznao je da je pucao, ali i naveo da je to napravio jer mu se činilo da je provalnik uspio provaliti u njegovu ultrasigurni dom. Tijekom suđenja, koje je osam mjeseci 2014. godine emitirano uživo na televiziji, pali se idol pojavio u suzama, čak je i povraćao pri čitanju nalaz obdukcije, a prvotno je osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva iz nehata.



“Ne vjerujem u njegovu priču”, poručila je vidno potresena majka June Steenkamp novinarima okupljenim oko automobila u kojem je stigla u zatvor kako bi sudjelovala u saslušanju pred povjerenstvom. Roditelji Reeve Steenkamp protiv su njegovog prijevremenog puštanja jer smatraju da Pistorius nikada nije rekao istinu.

Oni “vjeruju da ne bi trebao biti pušten” jer “nije pokazao nikakvo kajanje i nije na rehabilitaciji jer da jest – bio bi iskren i ispričao bi pravu priču o onome što se dogodilo te noći”, istaknula je.

Tužiteljstvo je također smatralo da je kazna preblaga i tražilo presudu za ubojstvo. Potom je osuđen na šest godina zatvora, ali i tu kaznu je tužiteljstvo smatralo nedovoljnom. Stoga je Vrhovni žalbeni sud Pistoriusa, kojeg su odbacili i njegovi sponzori, na kraju 2017. osudio na 13 godina i 5 mjeseci zatvora, a kako bi mogao platiti odvjetnike prodao je kuću.

Foto: Guliver/XKL17
Facebook Comments

Loading...
DIJELI