GORICA ISTUPILA IZ REGIONALNE LIGE: Prvi put u njoj više nema hrvatskih klubova

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

I dok se u elitnoj ABA ligi hrvatski klubovi teško mogu više nositi s proračunima srpskih klubova, u onoj drugoj ligi pritisak nije toliko velik.

Međutim nakon što je Gorica objavila da se povlači Hrvatska tamo više neće imati svog predstavnika.

Ovo je prvi put da u drugom rangu regionalne košarkaške lige više nema hrvatskih klubova.

Gorica je procijenila da joj više odgovara sudjelovanje u Alpa-Adria Kupu, natjecanju koje okuplja klubove iz Slovenije, Austrije, Slovačke, Češke i Poljske. U ovome natjecanju sudjeluju još i Šibenik i Škrljevo.

“Momčadi su podijeljene u četiri grupe po četiri ekipe. Prve dvije idu u četvrtfinale. To nam jamči šest jakih međunarodnih utakmica i vjerujemo da će Sesarov sastav i ove godine na najbolji mogući način predstavljati hrvatsku košarku”, stoji i priopćenju kluba.Ždrijebom je odlučeno da se Bikovi natječu u C skupini, a protivnici će im biti MKS Dabrowa Gornica (Poljska), Spišski Rytieri (Slovačka) i BK IMMOunited Dukes (Austrija).

Šibenka će se u regularnom dijelu Kupa natjecati u Grupi A s BK Pardubice (Češka), Levicki Patrioti (Slovačka) i Raiffeisen Flyers Wels (Austrija). Adria Oil Škrljevo natjecat će se u skupini D sa Slunetom iz Usti nad Labi (Češka), BC Prievidza (Poljska) te Ilirijom iz Ljubljane (Slovenija).

“Hrvatski košarkaški savez već duže vrijeme radi na inicijativi afirmacije Alpe Adria Cupa u suradnji s košarkaškim savezima Slovenije, Austrije, Čeke, Slovačke i Poljske. Vodeći ljudi HKS-a su nam prezentirali svoje planove i ideje koje su usmjerene prema osnaživanju hrvatske košarke i klubova koji se natječu u HT-Premijer ligi i njihove želje da budemo jedan od tri hrvatska kluba koji bi se natjecali u Alpe Adria Cupu!”, napisao je predsjednik Gorice Duško Radović na stranici kluba.

“Sagledavši cijelu situaciju te razgovarajući s kolegama iz KK Adria-Oil Škrljevo i KK Šibenka koji bi uz nas bili hrvatski trio koji bi predstavljao hrvatsku košarku u ovom natjecanju, odlučili smo dati svoju privolu HKS-u da nas nominira za natjecanje i podršku u definiranju propozicija natjecanja u Alpe Adria Cupa kao i njegovo daljnje osnaživanje i pozicioniranje kod FIBA-e. Na ovaj način smo željeli dodatno pokazati da podržavamo vodstvo HKS-a u njihovom radu na povratu renomea hrvatske košarke i u tome aktivno participirati!”, zaključio je predsjednik kluba.

Sportski direktor kluba Ljubo Prgomet, istaknuo je da se raduje novim izazovima koji su pred Bikovima.

“Veselimo se novom natjecanju koje je dobilo na ozbiljnosti uključivanjem nacionalnih saveza u samu organizaciju lige. Naši mladi igrači će dobiti prilku da se pokažu na tržištu EU s klubovima koji imaju puno veće budžete od nas. Po imenima liga je dosta konkurentna. Mi smo u skupini s Poljacima, Austrijancima i Slovacima pa ćemo imati priliku predstaviti se u tim zemljama. Nadamo se da će i navijači moći na tribine i da će nas podržati u velikom broju pa da uz njihovu podršku prođemo prvu fazu natjecanja”, rekao je Prgomet za stranicu kluba.

Prve utakmice su na rasporedu krajem rujna, a četvrtfinale je planirano krajem siječnja. Polufinalne utakmice su u veljači, a finale u ožujku 2022. godine.

Osim Alpe Adria Kupa Gorica će se natjecati i u nacionalnom prvenstvu – HT premijer ligi. Naglasili su kako im je ambicija ostati u vrhu hrvatske košarke, među 4 najuspješnija kluba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI