Federer o mirovini: Znam da sam bliže kraju nego početku karijere, ne znam što će se dogoditi u sljedeće dvije godine

screenshot

Švicarski teniski as Roger Federer izjavio je da još ne razmišlja o odlasku u mirovinu i da još uvijek uživa igrajući, a da mu je jedan od ciljeva konkurirati za zlatno odličje na olimpijskom turniru u Tokiju.

Govoreći u sklopu promocije tvrtke koja će biti tehnički sponzor švicarske reprezentacije na odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju, a u kojoj 38-godišnji Federer ima vlasnički udio i surađuje u dizajniranju tenisica, Švicarac je otkrio da se dobro oporavlja od drugog operativnog zahvata na koljenu, zbog čega je odlučio preskočiti ostatak sezone, odnosno onoga što je od nje ostalo.

“Koljeno je dobro. Odnosno, koliko to može biti nakon druge operacije u istoj godini. Naravno, bilo mi je žao kad sam morao prvi put ‘pod nož’. Prije toga već neko vrijeme nisam bio zadovoljan kako je moje koljeno reagiralo i trebalo je nešto učiniti. Nažalost, bila je potrebna i druga operacija”, rekao je Federer kojeg čekaju 20-tjedne pripreme.

“Cilj mi je biti u najboljoj formi početkom sljedeće godine. Dug je put, ali ne mogu dočekati da opet budem na sto posto svojih mogućnosti.”

Prema vlastitom priznanju, posljednjih je mjeseci rijetko uzimao reket u ruke i to samo kako bi trenirao na teniskom zidu, čemu su mogli svjedočiti milijuni njegovih pratitelja na društvenim mrežama. Vrijeme je uglavnom provodio u uskom obiteljskom krugu sa suprugom Mirkom i njihovo četvero djece, 11-godišnjim blizankama (Charlene Riva i Myla Rode) i 6-godišnjim blizancima (Lenny i Leo).



“Prvi put u posljednjih 20 godina sam proveo pet ili šest tjedana na istom mjestu. Naravno da mi je bilo drago. Nije bilo stresa od natjecanja i bio sam vrlo smiren. Nisam bio umoran od putovanja, nije bilo ‘jet lega’. Mogao sam uživati u obitelji.”

Mnogi su pomislili da će se Federeru takav život toliko svidjeti da bi mogao donijeti odluku o odlasku u igračku mirovinu. No, to se nije dogodilo.

“Znam da sam bliže kraju nego početku karijere. Ne znam što će se dogoditi u sljedeće dvije godine. Zato planiram godinu za godinom. Činim to zajedno s Mirkom, uzimam u obzir obitelj, karijeru i moje zdravlje. U ovom trenutku još uvijek uživam igrajući i vjerujem da ću moći spoznati kad će se stroj prestati okretati, kad će mi početi ponestajati daha.”

Zato iz godine u godinu postaje sve važnija uloga Federerovog dugogodišnjeg kondicijskog trenera Pierrea Paganinija, koji ga je već počeo pripremati za novu sezonu, ali ne prije nego što je od Federera čuo da to doista želi.

“Pitao me želim li prolaziti sve one tjedne fizičkih treninga na što sam mu potvrdno odgovorio. Na to mi je rekao da će biti jako dugačko razdoblje, a ja sam mu odgovorio da mi je to jasno, ali da još uvijek to želim. Još uvijek imam cilj pred sobom: želim još barem jednu godinu biti protagonist na Touru.”

Mnogi su mišljenja kako je jedan od razloga za ovakvu Federerovu odlučnost nastup na odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju i još jedan njegov pokušaj osvajanja pojedinačne zlatne medalje, do koje nije stigao na dosadašnja četiri olimpijska turnira na kojima je nastupio. Švicarac koji će za nešto manje od dva tjedna proslaviti 39. rođendan ne skriva tu ambiciju.

“Olimpijska medalja je cilj. Da nije tako, ne bih ni sudjelovao. Sve je moguće. Mogu je osvojiti u pojedinačnoj konkurenciji, u muškim ili mješovitim parovima. Mislim da ima šansu pobijediti u singlu. Za mene je sada teško boriti se za ‘broj 1’ kroz cijelu sezonu, ali na jednom turniru je sve moguće.”

Federer je ponudio i svoju viziju povratka tenisa na svjetsku sportsku scenu, iako on neće biti dio te priče u ovoj godini.

“Ako će se tenis vratiti, onda će to biti na US Openu. Tamo ćemo shvatiti što se sve može dogoditi. Razgovarao sam s organizatorima i rekli su mi da će konačnu odluku donijeti sredinom kolovoza. Bit će zanimljivo.”

Na US Openu još neće biti gledatelja, ali na Roland Garrosu planiraju popuniti polovicu mjesta na tribinama.

“To je nevjerojatno, ali i pozitivno. Što se tenisa tiče, već tjednima i mjesecima živimo u neizvjesnosti. Nadam se da će se u dogledno vrijeme sve vratiti na staro”, poručio je Federer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI