EKSKLUZIVNO: Plenković krenuo u rat protiv Mamića

Photo: Zeljko Lukunic/Robert Anic, Pixsell

Navodno je Plenkovića pritisnuo i Bruxelles jer Zdravko Mamić predugo ‘postrojava’ državni vrh, sudstvo, spominje se njegovo organiziranje zabava za predsjednicu i to sve dok na leđima ima nekoliko optužnica za malverzacije

Kao što se i očekivalo, onoga trenutka kada je aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Davor Šuker, obznanio na sjednici Izvršnog odbora ranije ovoga tjedna kako će se izborna sjednica Skupštine HNS-a održati 22. prosinca, započeo je i predizborni cirkus.

Bio je to veliki prevrat, ali samo za neupućene. Prije svega nekoliko dana izvršni direktor HNS-a, Damir Vrbanović, kazao  jekako ove godine neće biti izbora za novog predsjednika HNS-a, već se se 19. prosinca održati redovita Skupština HNS-a, međutim dogodio se (ne)očekivani preokret. Šuker je sazvao izbornu sjednicu za 22. prosinca i tim je manevrom zapravo uskratio protukandidatima šanse za bilo kakvu jaču kampanju i elaborat programa.

Šuker je izvijestio Izvršni odbor kako je sazvao izbornu sjednicu, a potom je Izvršni odbor sadašnjem predsjedniku pružio jednoglasnu podršku za kandidaturu za novi predsjednički mandat. Jedini protukandidati Šukera su Dario Šimić, koji fotelju planira napasti uz pomoć Stanića, Pletikose i Vlaovića, a tu je i Marijan Kustić, koji se rekao izjasniti o kandidaturi do petka 24. studenoga. Baš se potonji najviše razmahivao glasovima, tvrdeći da ih ima barem osam, devet, a iz nekih smo izvora doznali kako ih ima čak 11. No, on je ipak sve bliže odustajanju od kandidature.

Spomenimo, kandidata mogu biti samo dva. Naime, status HNS-a nalaže da predsjednički kandidat 15 dan prije Izborne skupštine mora predočiti potpise devet županijskih saveza koji stoje iza njih. S obzirom da Hrvatska ima 20 županija, plus Grad Zagreb, lako se dolazi do zaključka da se na Izbornoj skupštini mogu pojaviti samo dva kandidata. Inače, Skupština ima 59 članova, a za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je 30 glasova. U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Komplikacije



Priča oko novih izbora u HNS-u, poprilično se zakomplicirala. Zdravko Mamić, za kojeg se govori da je ‘siva eminencija u Savezu’, sve je udaljeniji od te institucije zbog preokupiranosti pravnom bitkom na osječkom sudu gdje mu se sudi za malverzacije u Dinamu. No, ostaje dojam da se i dalje u Savezu ne može donijeti niti jedna važna odluka, a da ju on prethodno nije odobrio. Navodno je čak Mamić intervenirao i u Savezu uoči sjednice Izvršnog odbora da se Šukeru mora dati jednoglasna podrška, koju je na kraju i dobio, premda ju možda i nije trebao dobiti.

Šuker, doznajemo od izvora bliskog Savezu, nije baš najomiljenija persona u HNS-u. Nedostupnost, česti izostanci kod donošenja važnih odluka, ponekad i bahatost, stvaranje animoziteta premaizmeđu sjevera i juga, samo su neke od karakteristika koje mu zamjeraju i zbog kojih bi željeli novog predsjednika.

Kustić ‘out’, Šimić još u igri

Šukera je trebao svrgnuti Marijan Kustić, HDZ-ov zastupnik koji je morao zamrznuti mandat dopredsjednika HNS-a zbog sukoba interesa. Za njega se također pričalo kako je Mamićev čovjek, iako su postojali trenuci kada mu se suprostavio. Kustić je navodno imao dovoljan broj potpisa, ali je netragom nestao onog trenutka kada je Šuker obznanio novi datum izbora. Uspjeli smo nekako doći do Kustića, a on nam je kratko poručio: “Ne, nisam odustao od kandidature za mjesto predsjednika HNS-a. U sljedećih dva dana, odnosno do petka, donijet ću svoju odluku. Smatram da su promjene nužne uz podršku”.

Što se tiče Šimića i kompanije, oni imaju podršku navijača, što su pokazale i ankete. No, Šuker im je praktički ugušio kampanju objavivši novi datum izbora. Šimić je do sada dao niz izjava i intervjua, ali nije konkretizirao plan i program. Umjesto toga koristio je niz floskula o “vraćanju nogometa navijačima”, “istjerivanju zečeva iz šume”, “transparentnom poslovanju”, ali se nije dohvatio konkretne problematike, u kojoj je, recimo, dozvoljeno Dinamu i Lokomotivi igrati u istoj ligi ili čišćenju Saveza od takozvanih ‘uhljeba’ ili što bi se recimo dogodilo Savezu da se Hrvatska ne plasira na neko veliko natjecanje, a troškovi su sumanuti.

Za spas zovi Plenkovića

Šuker je dakle glavni favorit, odnosno, Mamićev HNS i dalje opstaje onakav kakvog ga je on formirao. No, postoji još netko tko bi mogao pomrsiti sve račune Mamiću i njegovoj družini, a to je premijer Plenković. Štoviše, doznajemo kako se premijer konačno aktivirao na tom polju i krenuo je u, nazovimo to, ‘rat’ protiv Mamića. Iz izvora blikog HDZ-u doznajemo kako je Plenković odradio sastanak s Dariom Šimićem i njegovim partnerima i kako je odlučio podržati njegovu kampanju. Navodno je čak uposlio i svoje ljude od najvećeg povjerenja da pokušaju urgirati kod županijskih predstavnika koji su povezani s HDZ-om u bilo kakvom obliku, da svoje potpise daju Dariju Šimiću.

Iz istog izvora doznajemo kako je Marijanu Kustiću naloženo da odbaci kandidaturu, premda je  navodno imao i veće šanse od Šimića, ali ipak je u Savez postavljen uz Mamićevo odobrenje i to je očito zasmetalo HDZ-u. Navodno je Plenkovića pritisnuo i Bruxelles jer Zdravko Mamić predugo ‘postrojava’ državni vrh, sudstvo, spominje se njegovo organiziranje zabava za predsjednicu i to sve dok na leđima ima nekoliko optužnica za malverzacije koje se broje u milijunima eura, a on uz sve to na svadbama i televizijama pjeva “Ne može nam ni’ko ništa”.

Mamić je očito postao trn u oku Andreja Plenkovića, ali na kraju to opet ne znači ništa jer Mamić ima svoju ‘nogometnu struju’ koja je znatno jača od one Plenkovićeve političke. Mamić je svoje veze i odnose njegovao i oblikovao godinama, Plenković je tek počeo ‘rastavljati’ Karamarkov kadar i kadar njegovih prehodnika. Što to znači? Znači da bi lokalni HDZ-ovci mogli lako otkazati poslušnost Plenkoviću i dati podršku Šukeru, odnosno, Mamiću. Ipak, Mamićev HNS je bio taj koji se brinuo za njihove financije proteklih godina pa zašto bi riskirali.

Dakle, ‘rat’ za mjesto predsjednika HNS-a bi izgledao ovako. S jedne strane Šuker i Mamić, a s druge Šimić i Plenković. Zapravo, okršaj je to Mamića i Plenkovića, a tek ćemo sada vidjeti koliko je Plenković jak.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI