DOBILI SMO 40. TRENERA KOJI JE OSVOJIO EUROPSKU LIGU: Znate li tko su rekorderi?

Španjolski nogometni stručnjak Julen Lopetegui (53) postao je 40. trener koji je osvojio Kup UEFA ili Europsku ligu, a rekorderi su Španjolac Unai Emery i Talijan Giovanni Trapattoni s po tri naslova.

Lopetegui, kojem je to prvi europski trofej, ujedno je postao šesti španjolski trener koji je slavio u ovom natjecanju.

Rekorderi su Španjolac Unai Emery i Talijan Giovanni Trapattoni koji su osvojili po tri naslova.

Emery je sva tri osvojio na klupi Seville (2014, 2015, 2016), dok je Trapattoni dva puta slavio s Juventusom (1977, 1993), a jednom na klupi Intera (1991).

Po dva naslova pobjednika imaju petorica trenera Španjolci Luis Molowny (Real Madrid), Juande Ramos (Sevilla) i Rafael Benitez (Valencia, Chelsea), Portugalac Jose Mourinho (Porto, Manchester United) i Argentinac Diego Simeone (Atletico Madrid).



Engleski menadžer Bill Nicholson imao je čast prvi osvojiti Kup UEFA na klupi Tottenhama 1972. godine, dok se Španjolac Quique Sanchez Flores na klupi Atletico Madrida upisao u povijest kao prvi pobjednik Europske lige.

Jedina dva trenera koja su osvojila i Kup UEFA i Europsku ligu bili su Rafa Benitez i Jose Mourinho. Benitez je Kup UEFA je osvojio 2004. s Valencijom, a Europsku ligu 2013. na klupi Chelsea, dok je Mourinho u Kup UEFA pobijedio 2003. s Portom, a Europsku ligu 2017. na klupi Manchester Uniteda.

TRENERI S NAJVIŠE NASLOVA KUPA UEFA/EUROPSKE LIGE

3 – Giovanni Trapattoni (Ita)
3 – Unai Emery (Špa)
2 – Luis Molowny (Špa)
2 – Juande Ramos (Špa)
2 – Rafael Benítez (Špa)
2 – Jose Mourinho (Por)
2 – Diego Simeone (Arg)…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI