DIV KOJI JE OPČINIO NOGOMETNI SVIJET: Mlađi ga uspoređuju sa Zlatanom Ibrahimovićem, stariji s Ivicom Osimom

HNS

Oni koji su usmnjali u njega tu su sumnju otklonili. Naš novi centarfor, reprezentativni, Bruno Petković odigrao je sjajnu utakmicu u trnavi, impresionirao lakoćom driblinga, otkrivanja, sprintevima, odgovornošću. Neke starije j epodsjetio na Ivicu Osima, one mlađe na Zlatana Ibrahimovića, njegova korpulentna pojava s izvrsnim fizičkim karakteristikama i spretnošću nešto je jedinstveno u suvremenom nogometu.

A dugo se tražio, u Dinamo je došao nakon cijele epizode proba i pokušaja, nakon neuspjelih angažmana u Dinamu, Lokomotivi, Zagrebu, HAŠK-u i Hrvatskom dragovoljcu, preselio se u Italiju i tamo nastupao u dresovima Catanije, Varesea, Reggiane, Virtusa, Trapanija, Hellas Verone i Bologne… Prije nešto više od godinu dana stigao je u Dinamo. Petković je još kao junior otišao u Italiju i u svojoj ne tako dugoj karijeri obavio je nevjerojatnih 18 transfera. Mnogi od njih bili su posudbe, ali računaju se kao transferi.

Kako i zašto?

“Moram biti iskren, Petković je došao u Dinamo isključivo na inzistiranje Zdravko Mamića. Zdravko se jako zauzeo za njega, ja sam sve samo potvrdio… Kupili smo ga od Bologne 1909 s kojom je bio na pripremama, došao je tvrd kao drvo, nepokretan, usporen, valjda su ga ubili od trčanja, teretane, svega i svačega. Trebalo je dosta vremena da ga dovedemo u optimalno stanje. On igra na visokom nivou od one utakmice protiv Anderlechta, kada sam rekao prvi puta da će takvom igrom doći do reprezentacije. Tada su me neki ismijavali zbog toga. No, ja ga gledam svaki dan na treningu, bio sam uvjeren da od njega možemo stvoriti ovo što je danas”, govori Bjelica.

I nastavlja:



“Petković je hakler, on ne igra nego se igra nogometa. Ima i manu a to je da je premalo sebičan za napadača. Ja ga tjeram u šesnaesterac, tamo je najopasniji, ali njega lopta vuče, pa se previše izvlači na bokove. Za moj ukus Bruno treba biti sebičniji, on je odličan realizator ali voli dodati suigraču, podvaliti loptu, a postoje situacije kada bi trebao sam poentirati”…

No, zašto se Petković nije snašao u Italiji. Sam ima zanimljivo i iskreno objašnjenje:

“Iskreno, igrao sam u defanzivnim momčadima koje se brane u 80 posto utakmice, koje ne igraju napadački ili ne stvaraju puno prigoda. No, za sve sam najveći krivac ja, morao sam i mogao u Italiji ostaviti veći trag, dati puno više”, kaže Petković.

Između ostalog i dodaje:

“Pa, bilo je tu dosta dobrih stvari. Sigurno je bilo utakmica u kojima sam morao dati više, biti puno bolji, ali sam sam sebi pokazao određen napredak. S pozivom u reprezentaciju sam oduševljen i davati ću sve od sebe, to je pravi san, ostvarenje sna. Uvijek od sebe očekujem puno, pa da svojom kvalitetom podignem razinu cijele momčadi. Zadovoljan sam što ostavljam pozitivan dojam na navijače, pogotovo ako me cijene i poštuju. Takve mi stvari imponiraju, možda sam mnoge iznenadio jer su me rijetki prije poznavali kao igrača”.

Za svoju atraktivnost kaže da je čak i uvježbana:

“Osim što, eto, znam biti atraktivan, treba uvijek biti i efikasan udarac. Atraktivnost bez efikasnosti ne donosi ništa, zadovoljan sam što sam relativno dobro ove jeseni pogađao to što sam pokušavao”.

Nakon utakmice u Trnavi gdje je opčinio svijet, kazao je:

“Najbolja utakmica u karijeri? Da, sigurno jedan od najboljih, a sad je li i najbolja… Možda i je, nisam siguran, ali ja sam svakako prezadovoljan. Ako se pogledaju statistički podaci onda možda i je najbolja, ali pustimo sad to. Najsretniji sam jer smo uzeli ta tri boda koja su nam bila jako bitna. Naravno da sam zadovoljan što sam u tome i ja odigrao jako kvalitetno”.

Na primjedbu da nije klasični centarfor spremno uzvraća da je to točna činjenica:

“Devetka sam, ali ne ona klasična, nisam od onih koji će samo stajati u 16 metara i čekati potvrdu pogotka. Volim se spustiti i doći po loptu, jako volim i želim razigravati suigrače, stvarno želim sudjelovati u igri. Definitivno moram poraditi na tome da stignem uvijek u kazneni prostor i budem blizu golu, to će mi poboljšati statistiku i bit ću korisniji.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI