DINAMO PROTIV ZVEZDE, BOBAN NA ‘MILICAJCA’: Josip Kuže spasio Bobanov život

Na današnji dan prije točno 30 godina, za Jugoslaviju nesretnog 13. svibnja 1990., na Maksimiru je odigrana mitska utakmica između Dinama i Crvene Zvezde, utakmica koja će označiti uvod u kraj vladavine jednog unitarizma na štetu hrvatskog naroda.

Povijesna utakmica odigrala se samo nekoliko dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj ali umjesto sportskog, dogodilo se navijačko kreševo.

Utakmici je prisustvovao ratni zločinac i kriminalac Željko Ražnatović Arkan, kojeg je ulovila kamera dok je s rukama u džepovima prešetavao travnjakom dok je trajalo divljanje Zvezdinih Delija i sukob BBB – a s milicijom kod sjeverne tribine.

Mnogima je to argument u tezi da je okršaj na Maksimiru bio organiziran i dirigiran iz Beograda, sa samog vrha tadašnjeg vodstva zajednice država, od strane “Službe za državnu bezbednost”.

Bivši čelnik Zvezde Miloš Marinković tvrdio je kako Arkana nije stavio na Zvezdin popis za utakmicu u Zagrebu, a po njegovim riječima Arkana nikada nije ni sreo, međutim istina je da su zajedno putovali avionom.



U dokumentarnom filmu koji je nastao u koprodukciji HRT-a, RTS-a, Al Jazeere Balkans i B-produkcije iz Zagreba prikazano je što se događalo uoči utakmice na Maksimiru, ali i izvan njega. Međutim glavni junak raspleta ove priče Zvonimir Boban odbio je sudjelovati u dokumentarcu.

Zvone je međutim prije dvije godine za brazilski GloboEsporte izjavio kako bi ponovno udario policajca jer “smo živjeli u paklu”, te da je to bila “pobuna naroda”.

Tog je dana oko 3.000 Delija došlo na utakmicu u Zagreb, i nekoliko sati prije utakmice po Zagrebu su radili nered, napadali su Bad Blue Boyse no prave nevolje počele su dolaskom navijača na stadion.

Tu su navijače Crvene zvezde predvođeni Arkanom krenuli u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira nastojeći se probiti do mjesta gdje su bili Bad Blue Boys, pri čemu su uzvikivale “Zagreb je Srbija!” i “Ubit ćemo Tuđmana!” Probivši zaštitnu ogradu počeli su napadati Dinamove navijače stolicama i noževima.

BBB su srušili ogradu na sjeveru i upali u teren kako bi se suprotstavili Delijama. Nakon proboja, BBB-ovci su bili silovito napadnuti od postrojbe specijalne policije, koji nisu pružili ni približno sličan tretman prema Delijama koji su započeli nered. Prilikom sukoba s navijačima policajci su se pritom koristili palicama i suzavcem. Za par minuta, situacija se otela nadzoru jer je broj navijača koji su ulazili u sukob bio veći od onoga što su specijalne snage mogle zadržati sa svojim mjerama, ljudstvom i opremom. Sat vremena kasnije, s desetcima ozlijeđenih, bitka je završila.

Usred cijelog nereda, nekoliko Dinamovih igrača ostalo je na terenu, dok su igrači Crvene zvezde već napustili teren i bili u svlačionicama. Dinamove su navijače od premlaćivanja branili Zvonimir Boban, Vjekoslav Škrinjar i trener Josip Kuže.

Na muci se pokazao kapetan Modrih Zvonimir Boban koji je skočio na policajca koji je napao jednog navijača Dinama, BBB su odmah potom stali u zaštitu kapetana, a milicajac kojeg je napao Boban, Refik Ahmetović, godinama nakon nemilog događaja priznao je kako su ga kolege nagovarale da puca u Bobana prije nego što ga je Kuže odveo u svlačionicu. Srećom – nije.

“Istina je. Kada sama se digao, tad’ su me moji kolege koji su bili blizu mene nagovarali da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on tu bio na stazi. Njega je Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao: ‘Ako vi hoćete pucati, imate pištolje i pucajte. Ja neću pucati’, njegove su riječi.

Tu nisam bio sam, puno se ljudi u Hrvatskoj u tom povijesnom trenutku poistovjetilo sa mnom. Ja sam bio samo jedan od tri ili pet tisuća mladića koji je mislio jednako i učinilo jednako. Ja sam bio desetka Dinama, kapetan i mlada zvijezda momčadi. Nisam napravio ništa više ili manje od ostalih toga dana na stadionu. To je bila pobuna naroda, do tada smo živjeli u strogom režimu, paklu. A sve to je bila naša velika volja za slobodom. Bih li to ponovio? Uvijek!”, rekao je Boban u intervjuu za brazilske medije.

Zvonimir Boban bio je suspendiran od strane Jugoslavenskog nogometnog saveza na 6 mjeseci te je protiv njega podignuta optužnica ali je sudski spor završio u zastari. Zbog 9 mjeseci neigranja Boban je propustio Svjetsko prvenstvo u Italiji, ali je njegov potez tog dana na Maksimiru ušao u povijest kao “Udarac koji je započeo rat za neovisnot”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI