DAN KOJI SE NE ZABORAVLJA: Otišao je Kišni čovjek i jedan od najvećih u povijesti! Smrt Ayrtona Senne svijet je ostavila u šoku

Foto:Guliverimage

1. svibanj 1994. godine svim ljubiteljima sporta ostao je zauvijek urezan u sjećanje.  Nažalost ne po dobrom već po jednom od najvećih gubitaka koji se toga popodneva dogodio.

Na utrci Formule 1 za Veliku nagradu San Marina u Imoli u zavoju Tamburello u sedmom  krugu zauvijek se ugasio život Kišnog čovjeka, Ayrtona Senne. Po mnogima i najveći pilot u povijesti Formule 1 brzinom od 307 km/h se zabio u u betonski zid, a oko četiri i pol sata nakon nesreće u bolnici je objavljeno da je preminuo.

Brazilski vozač  pretrpio je teške ozljede glave, a medicinska pomoć nije stigla tako brzo. Prebačen je u bolnicu Maggiore u Bologni, gdje je ubrzo konstatirana njegova smrt u 18:40 po talijanskom lokalnom vremenu. Sve se dogodilo ispred Michaela Schumachera koji se vozio upravo iza Senne.

Veliki Ayrton Senna imao je 34 godine, i već je iza sebe imao tri naslova prvaka, 1988., 1990., i 1991. godine. Ostvario je 41 pobjedu u karijeri, potom i  80 plasmana na pobjedničko postolje, 65 pole positiona i 19 najbržih krugova.

Poznato je njegovo veliko rivalstvo na stazi s Francuzom Alainom Prostom koji se smatra i najvećim od svih u povijesti auto moto sporta.



Pa iako je na stazi bio nemilosrdan, Senna je van nje bio veliki i grandiozan čovjek. Siromašnoj djeci Brazila donirao je preko 400 milijuna dolara. I unatoč svim velikim sportašima, posebno nogometašima koje je dao Brazil i dalje ga se smatra i ima status najvećeg sportaša ove velike južnomeričke zemlje.

 

Dan prije njega poginuo je Roland Ratzenberger, koji se s preko 300 na sat zabio u ogradu i preminuo, ali već u petak Barichello je izgubio kontrolu nad svojim Jordanom i završio u zaštitnoj ogradi pa u bolnici. Bio je to doista crni vikend za auto moto sport nakon čega više ništa nije bilo isto. Ayrtona je jako potresla pogibija Austrijanca, pa mu je glavni liječnik predložio da propusti utrku, ali se Senna naravno našao na stazi. U bolid je ponio zastavu Austrije koju je htio razviti u čast poginulog Ratzenbergera, no sudbina se na kraju grubo poigrala s njim.

Nakon tragičnog i još uvijek nerazjašnjenog izlijetanja Senninog Williamsa u Tamburellu, počele su velike promjene u poboljšanju sigurnosti vozača u Formuli 1.

Milijun ljudi došlo je sprovod Ayrtona Senne 4. svibnja 1994. godine u Brazilu. Ayrtone počivaj u miru, a među ljubiteljima Formule 1 diljem svijeta zasigurno nikad nećeš biti zaboravljen.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI