Dalić se odriče Rakete isto kao i Kalinića?!

Ranko Suvar/CROPIX

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, sigurno će se znati postaviti u situaciji u kojoj mu je, Ivan Rakitić iz Barcelone, otkazom već druge reprezentativne akcije zaredom – priuštio neplanirane probleme. Što je sve skupa tu posrijedi i što mi o tome možemo misliti – drugi je par rukava. Zato podsjetimo – Ivan Rakitić otkazao je nastup  za reprezentaciju za dvije gostujuće kvalifikacijske utakmice – protiv Slovačke i Azerbajdžana – a prethodno se nije odazvao za dvoboj protiv Walesa…

„Sada je Rakitić otkazao zbog neriješenog statusa u svom klubu, Barceloni, pa smo pozvali Marka Roga. Ne želim uopće razmišljati o Rakitiću – ako imamo neki problem s njim ja ću to riješiti na svoj način“, rekao je   Zlatko Dalić. Hladnokrvan kao i uvijek…  No, kako Ivan Rakitić nije bilo tko, tako je i ovaj njegov  otkaz podigao buru u nogometnoj javnosti.

Rakitić se sada opravdao činjenicom da  nije riješio pitanje klupske budućnosti, pa za važne kvalifikacijske utakmice ne može biti maksimalno fokusiran. Istina, zadnjeg dana prijelaznog roka, on je bio glavna tema u Barceloni – htjeli su ga Juventus i PSG, a Barca nije imala ništa protiv da ga proda… I sve to stoji, ali nije on jedini u našoj nacionalnoj vrsti koji je imao takve preokupacije zadnjih dana. I sati. Svoj status su rješavali i  Ante Rebić (transfer u Milan) i Dejan Lovren (Liverpool ga je prodavao), pa su se obojica, ipak, stavili na raspolaganje Daliću. K tome, prijelazni rok je – završio…

Rakitić pod stresom…

Inače, Rakitić je za reprezentaciju debitirao 8. rujna 2007. protiv Estonije (2-0), te je u nacionalnim dresu upisao 104 nastupa. Igrao je na pet velikih natjecanja, a prošloga ljeta stigao je i do svjetskog srebra. Njegovih jedanaesteraca  protiv Danske i Rusije svi ćemo se zauvijek sjećati, a u polufinalnom dvoboju protiv Engleske zaigrao je pod injekcijama, jer je koji sat ranije imao temperaturu od gotovo 40 stupnjeva.



Odmah po završetku prijelaznog roka, u Italiji se pojavila senzacionalna informacija. Rakitić će u Juventus! Ali, ne sada, već na zimu. Talijanski sportski dnevnik „Tuttosport“, medij koji ima dobre izvore u Juventusu, piše kako nije završena priča o Ivanu Rakitiću, kojeg je talijanski gigant htio dovesti u svoje redove u posljednjim danima prijelaznog roka.

Znano je, Juventus i Barcelona posljednjih su dana pokušavali naći zajednički jezik u vezi s razmjenom igrača. Katalonci su se željeli riješiti Rakitićeve plaće i logičnog nezadovoljstva hrvatskog veznjaka, zbog dovođenja novog startera De Jonga, dok je Sarri očito digao palac za novo pojačanje. No, Barcelona nije htjela u zamjenu uzeti Emrea Cana, već je tražila Bernardeschija, kojeg Juve nije htio pustiti.

Rakitić je zbog svega toga očito bio pod tolikim stresom da se nije mogao odazvati izborniku Daliću uoči utakmica protiv Slovačke i Azerbajdžana. S druge strane, Emre Can, zajedno s našim Mandžukićem čak nije ni prijavljen za Ligu prvaka.

FIFPro o Ivanu Rakitiću…

„Tuttosport“ piše kako je prelazak Rakete u Torino i dalje vrlo aktualan, te čelnici Stare dame za zimski prijelazni rok već pripremaju teren za transfer ili posudbu. Rakitić je, navodno, unatoč prijašnjem otporu, spreman preseliti se u Juventus, no vidjet ćemo što će se događati u Barci u sljedećim mjesecima i hoće li, možda, opet postati jedan od najvažnijih igrača momčadi Ernesta Valverdea.

Ljudi su mislili da će Dalić u izjavama biti oštar i ljut prema Rakitiću. No, to nije njegov stil.  „Tko nije spreman sto posto, tko ne može dati maksimum, nije potrebno da dolazi. Rakitić nije riješio status u klubu, zaključili smo da nije spreman i fokusiran, da ne može dati maksimum koji ja trebam u ovom trenutku, zato on neće doći“, kazao je izbornik uoči prvoga jesenskog okupljanja. Na pitanje, postaje li situacija s Raketom   problematična, s obzirom na sad već kontinuitet otkazivanja, izbornik je bio kratak: „Ne želim uopće razmišljati o njemu. Ako imamo neki problem s njim, ja ću to riješiti na svoj način!“

Istina,  s obzirom na Rakitićevu malu minutažu u dresu Barcelone na početku sezone, bilo je pitanje do koje se mjere može na njega osloniti na ovim reprezentativnim susretima, u kakvoj je formi i raspoloženju…

Kad smo u ovoj priči valjda pogledati i sljedeću priču: FIFPro, svjetski sindikat nogometaša sa sjedištem u Nizozemskoj, objavio je studiju pod nazivom „Na granici“ (At the limit) u kojoj upozorava kako klubovi pretjerano iskorištavaju igrače. Neki od njih odigrali su gotovo 80 utakmica u sezoni, skupivši više od 100.000 kilometara putujući sa svojim klubovima i reprezentacijama.

Primjer prekomjernog igranja

Posebno poglavlje u toj studiji je nitko drugi nego Rakitić. Pa u studiji stoji:              „Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić jedan je od nogometaša s pretjeranim brojem odigranih utakmica, što bi se moglo odraziti na njegovo zdravlje“,  upozorila je Međunarodna federacija profesionalnih nogometaša, FIFPro.

Sindikat je proveo istraživanje među 500 elitnih nogometaša, a među petoricom koji služe kao ogledni primjer pretjeranog igranja, naveo je, eto,  i 31-godišnjeg veznog igrača Barcelone i Hrvatske. Rakitić je prošle sezone –   od 25. svibnja 2018. do 13. lipnja 2019. – odigrao 68 utakmica. Od toga je 14 bilo s reprezentacijom s kojom je proputovao 30.000 kilometara.

Međunarodni sindikat pritom upozorava kako je Rakitić odigrao 72 posto svojih utakmica bez poštivanja odmora od pet dana među njima. Pet dana pauze između utakmica nužno je razdoblje kako bi se izbjegli zdravstveni problemi u kratkom i dugom roku.

Rakitić je lani, uz veznog Sergija Busquetsa, bio igrač s najviše nastupa za španjolskog prvaka Barcelonu i to nakon što se vratio sa Svjetskog prvenstva gdje je došao sve do finala s Hrvatskom. Upitan o tolikom broju nastupa, u studenom se u Madridu nakon utakmice Rayo Vallecana i Barcelone, nasmijao i odgovorio: „Treba imati snage…”

Možda mu je i ponestalo snage, budimo i malo benevolentni. No, što vele ostali…:

Ćiro: ‘Rakitić je velik igrač…’

Bivši izbornik Igor Štimac:  „Ne smije se napadati Rakitića, ne zato što je zaslužan čovjek reprezentacije, već zato što je priznao da je spreman. Pa, to je za pohvalu. Nije lako sve to izdržati, a napose kada se klub prema tebi ponaša kao prema dragulju kojeg treba prodati, gdjegod, bez da te se uopće pita. Njega ne smijemo izgubiti“.

Ćiro Blažević je bio direktniji: „Da vas nisam čuo s glupostima, pa čovjek ima sto situacija, ne zna gdje je! Rakitić je planetarna zvijezda, s njim se ne može zafrkavati nitko, pa ni Barcelona. Ja mu samo očinski savjetujem – budi strpljiv i sve će doći na svoje. Oni u klubu nisu tolike budale da se riješe glavnog čovjeka. Uz Messija, on je glavni čovjek u ekipi…“

I nakon što je dobro promislio, Ćiro je dodao: „Sigurno je Ivan Rakitić imao bitan razlog zašto je otkazao. Dalić je previše pametan da bi se riješio igrača takve klase, niti za to ima razloga. Izbornik će to mudro riješiti i Hrvatska neće ostati bez takvog svjetskoga igrača. Siguran sam da ga treba razumjeti. On je velik igrač, naći će Dalić način da ga vrati u punoj formi. Ja sam nekad znao biti tvrd prema igračima, a sada kažem – to je bilo pogrešno. Trebao sam imati više razumijevanja…“

Pa je Blažević i zaključio: „Nemojmo razmišljati tako kao da  jedva čekamo nekoga se riješiti. Treba znati glavni razlog zašto je Rakitić povukao takav potez, no na Daliću je da to sredi. Napravimo sve da Rakitića ne izgubimo. Treba biti pozitivan i gledati kako da reprezentaciju ojačamo, a nikako da je oslabimo…“

Barić razumije Rakitića

Slično razmišlja i Otto Barić, isto bivši izbornik: „Vjerujem da je Rakitić psihološki nisko, a za to nije on krivac. On je odličan igrač, a Barcelona zadnja dva-tri tjedna s njim ne postupa kako se postupa s pravim igračem koji je jako mnogo dao za taj klub. Mislim da psihički nije u dobrom stanju. Potpuno ga razumijem što je kazao da ne može, jer očito je da nije spreman te utakmice odigrati onako kako on inače igra.

Ne bih se miješao u posao Zlatka Dalića. Mislim da on razumije njegovu situaciju  puno bolje nego mi. Ja Rakitića razumijem, na koncu bio sam igrač i puno duže trener, mogu shvatiti igrača kad nije psihički spreman za nešto. Zbog toga ga ne osuđujem. To se događa. Recimo da Mandžukić i dalje igra za reprezentaciju, pitanje je bi li se odazvao sad kad ga je Juventus otpisao… Zato što nije na sto posto. Iz toga ne bih stvarao nikakve priče ni probleme, ni za Hrvatsku, ni za Dalića. Za reprezentaciju će igrati oni koji su najspremniji…“

Mnogi su u ovome slučaju pomislili da se s našom nogometnom reprezentacijom događa  isto kao i s košarkaškom. Gdje otkazi reprezentativaca nisu iznenađenje, nego pravilo. Vjerujemo da nije tako,  no da smo svi bili neugodno iznenađeni – jesmo. Ipak, ako je itko zaslužio kredit, onda je to opet – Rakitić!

A mi bismo dodali: možda da se jednim velikim intervjuom ili press konferencijom sam Ivan Rakitić obrati našoj javnosti. Vjerujemo da bi ga svi razumjeli…!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI