DALIĆ GA JE SAČUVAO OD ZVIŽDUKA POLJUDA! No sve je oduševio, velika je budućnost hrvatskog nogometa!

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iako je poduža lista onih koji su iskoristili priliku u ove tri kvalifikacijske utakmice naše reprezentacije, riječ je o cijelom nizu, izbornik Zlatko Dalić apostrofirao je posebno dva imena:

Zacijelo su ga ta dva momka najugodnije iznenadila:

„Ivica Ivušić i Borna Sosa su se, ono, baš, dokazali u ovome ciklusu.

Dobro, sada ćete se zapitati zašto Sosa nije igrao u Splitu protiv Slovenije. To, pak, nije spriječilo dio publike da mu zvižde kad su se spominjala imena naših igrača koji su bili pričuve.

Prvo, zašto nije igrao Sosa protiv Slovenaca? Dalić je tijekom ovog ciklusa stalno mijenjao, sve u namjeri da ima uvijek svježe igrače, teško svatko može odigrati tri takve utakmice u nizu. I Sosu je poštedio Splita, ne zbog zvižduka ili bilo kakve druge reakcije. Razlog je puno logičniji.



Jednostavno, Sosa je odigrao prethodne dvije utakmice, protiv Slovaka i Rusa, na visokoj razini, odmah se nametnuo, afirmirao, kao da je tu u A vrsti već godinama. Znamo za njegov, nazovimo ga tako, nestašluk. Iako nam nije bilo drago vidjeti da se naš momčić koji je prošao sve reprezentativne selekcije odlučio igrati za Njemačku.

Digla se velika prašina, mnogi su zagovarali, kada su saznali da je to sve skupa bio račun bez krčmara i sa Sosine i s njemačke strane, da ga se više nikad ne pozove u reprezentaciju. Nikad, pa ni tad! Takvi smo, ne bi trebali biti takvi.

Zlatko Dalić tu je mogućnost odbio zanimljivim pravorijekom:

„Tko sam ja da ikome zabranim igrati za reprezentaciju”?

I ne samo što ga je pozvao za ove tri utakmice, već mu je u dva dvoboja bio ključni igrač. Kakvo poentiranje, od cirkusa do benefita.

Jasno, u nedavnom napisu smo istaknuli da u tome valja gledati i pozitivan, ljudski pristup problemu i „nestašluku” malog Sose u očima izbornika Zlatka Dalića. Koji je takvim „praštanjem” zacijelo dobio igrača koji će za njega poginuti na terenu. Pokazuje to i kakav je Zlatko Dalić čovjek.

Ne, ne treba nam Sosa ginuti, neka igra kako najbolje zna, riječ je o suvremenom lijevom braniču, s podjednako dobrim predispozicijama i za igranje prema gore i prema dolje. Današnje pozicije braniča najnapornije su u momčadi, trčati stalno uz aut liniju, gore-dolje, traži veliki napor i stalnu usredotočenost.

To je, zaista realno, najmučnija pozicija u momčadi i Sosa je dobro drži. Vidimo ovih dana da se za njega zanima i milanski Inter. To sve govori. Sigurno su ga vidjeli kako dobro igra to mjesto u reprezentaciji, a takav igrač im nedostaje.

Još je i tako mlad i svjež. On je prava nova krv naše A vrste, problem lijevog braniča je rješen. Gdje ćeš bolje, Ono što se činilo nerješivo i zagonetno sad je pokrivano na sto posto. Imati na lijevoj strani igrače kao Sosa, Oršić, Perišić… Jednostavno – ludilo!

Da, i čekamo prvu utakmicu Hrvatske i Njemačke. I Sosin gol!

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI